ZETApress

hírportál

17. múzeumi éjszaka

Megnyílt az ország legnagyobb, legnépszerűbb kulturális eseménye a 17. Múzeumok Éjszakája, melyet Fekete Péter, az EMMI kultúráért felelős államtitkára indított útnak 14 órakor a Hősök terei Szépművészeti Múzeumban. Fotóink Beliczay László felvételei.

A megnyitón felszólalt még Baán László, a Szépművészeti Múzeum főigazgatója és Liu Shaolin Sándor olimpiai, világ- és Európa-bajnok rövid-pályás gyorskorcsolyázó, az esemény idei szóvivője. A megnyitót követően exkluzív tárlatvezetésen vehettünk részt, melynek során Renoir: Fekvő női akt című képe köré épített kamarakiállítást tekinthettük meg.

A 2019-es Múzeumok Éjszakája eseménysorozat országszerte több mint 400 helyszínen csaknem 2000 programmal zajlik majd egészen hajnalig ? kiállításokkal, koncertekkel, interaktív játékokkal, rendhagyó tárlatvezetésekkel, színházi és tánc produkciókkal, kézműves foglalkozásokkal és gyerekprogramokkal.

Idén is jó választás június 22-én felkeresni a múzeumokat, kiállítóhelyeket és levéltárakat, mivel az év legrövidebb éjszakáján, országszerte számos olyan különlegességgel állnak elő az intézmények, amelyek kizárólag a Múzeumok Éjszakája rendezvény keretében láthatók. A tavalyihoz hasonlóan 2019-ben is több százezer embert várnak az intézmények gazdag programkínálattal, így biztosan mindenki megtalálja majd a neki tetsző eseményeket.

Idén az utazás és a digitalizáció kiemelt tematika jegyében az esemény szlogenje az #UtazásÉlményMúzeum. 2019-ben a Múzeumok Éjszakája kiemelt helyszíne Szombathely ? ahová az államtitkár is elindult a Szépművészeti Múzeumból ?, ahol igazi kulturális csemegével készülnek az intézmények. Korcsolyabajnokunk Budafokra indult, hogy a Törley Pezsgőmanufaktúrában koccinthasson barátaival.

Mint múlt szerdán megírtuk, a fővárosban idén is egyetlen karszalaggal lehet végiglátogatni a csatlakozott programhelyszíneket, a felnőtt karszalag 1900 forint, a gyermek karszalag (6-18 éves korig) 800 forint, mely nemcsak az intézményekbe történő belépésre, de a BKV múzeumi buszjáratainak és az elektromos kisautó körjáratoknak a használatára is jogosít.

Szóljon hozzá!