ZETApress

hírportál

Évfordulók a Fészekben

Bánkuti András: Évfordulók című fotókiállítása nyílt meg tegnap 18 órakor a Kertész utcai Fészek Művészklub Galériájában és a Herman-termében. Az augusztus 18-án vasárnapig nyitva tartási időben, 14 és 21 óra között látható tárlatot megnyitotta: Keleti Éva Kossuth- és Prima Primissima-díjas fotóművész..

Bánkuti András (1958.) Balogh Rudolf- és Táncsics Mihály-díjas valamint Pulitzer-emlékdíjas fotóriporter, a Digitális Fotó Magazin főszerkesztője, a Magyar Sajtófotó Pályázat egyik fő-szervezője, a Mai Manó Ház ? Magyar Fotográfusok Háza egyik alapítója. Kiállítása két évforduló, két téma köré összpontosul.

40 éve alakult meg a Győri Balett

A Győri Balettet megalapítása, 1979 óta fényképezem, már az első hetekben lenyűgözött, amilyen energiával, tehetséggel valósággal berobbantak a magyar táncművészet világába. S nemcsak berobbantak, 40 éve ott vannak az élvonalban előbb Markó Iván, majd Kiss János vezetésével. Hálás vagyok a táncosoknak, hogy beengedtek és partnerként fogadnak el zárt, sok-sok munkával, fájdalommal és gyönyörű pillanatokkal teli világukba, támogató együttműködésük nélkül ezeket a képeket nem tudtam volna soha elkészíteni! ? mondta el a szerző.

30 éve volt a rendszerváltás

1988 körül megéreztem, hogy a Magyarországon és a környező szocialista országokban zajló események súlyosabbak, fontosabbak, mint azt valaha is gondoltam. Egyre több helyen, egyre több országban akartam ott lenni, látni és megörökíteni azt a folyamatot, amiről akkor még nem tudhattam én sem, hogy Európa ezen felén rendszerváltáshoz vezet. A különböző megmozdulásokból, vitákból, értekezletekből és tüntetésekből áradó energia magával ragadott, érzetem, hogy történelmi események tanúja és részese vagyok ? egy fotóriporter ennél többet nem kívánhat.

Ma már tudjuk, valóban történelemformáló eseményekről számolnak be a képeim, ezt igazolja, hogy Prágában a hónap elején nyílt meg az 1989 ? A vasfüggöny lehullása című nagy, nemzetközi fotókiállítás, ahol 39 németországi, romániai, cseh- és magyarországi fotómat mutatják be a címben szereplő évből. A képekkel nemcsak dokumentálni akartam, hanem a magam módján, érzelmeket keltve megmutatni másoknak is az eseményeket. Telve reménnyel, bánattal, kíváncsisággal és örömmel ? s ma azt remélem, hogy fotóim segítségével önök is átérzik, átélik a 30 éve történteket!

Szóljon hozzá!