ZETApress

hírportál

Új tanárok a Zeneakadémián

ZeneakadémiaIsmét nemzetközi hírű zenészek lépnek a zeneakadémia tanári karába. A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Szenátusának legutóbbi döntése értelmében több olyan kiemelkedő művész is tanít majd a 2019-2020-as tanévtől, aki még nem volt az intézmény oktatója ? tudtuk meg a mai sajtóreggelin.

A Zeneakadémia oktatói karának oszlopos tagja számos, a nemzetközi élvonalat képviselő muzsikus, köztük prof. em. ks. Marton Éva operaénekes, Perényi Miklós gordonkaművész, Meláth Andrea operaénekes, Kelemen Barnabás hegedűművész, Szabadi Vilmos hegedűművész és Boldoczki Gábor trombitaművész. E rangos művészekhez most olyan muzsikusok csatlakoznak az egyetem Szenátusának utóbbi döntései értelmében, akik a magyar zenészek újabb generációjához tartoznak. Nemzetközileg ismert, kiforrott, a pályájuk csúcsán álló művészek, akik eddig nem voltak a Zeneakadémia oktatói.

A benyújtott pályázatok alapján a Szenátus támogatta, hogy az egyetem tanárává váljon mások mellett Balázs János zongoraművész, Baráti Kristóf hegedűművész és Szőke Zoltán kürtművész, a közelmúltban pedig már oktató lett Szentpáli Roland tubaművész és Gyivicsán György harsonaművész. Emellett vendégoktató (visiting professor) címet adományoztak öt évre Zempléni Szabolcs kürtművész és David Fray francia zongoraművész részére.

? A Zeneakadémiának Liszt Ferenc óta hagyománya, hogy olyan kiemelkedő zenészeket foglalkoztat, akik egyúttal kiváló pedagógusok is ? mondta dr. Vigh Andrea rektor hozzátéve: itt a tehetségekkel az egyéni foglalkozások részeként akár több oktató is foglalkozik egyszerre, többek közt ezért tud az egyetem a nemzetközi zenei életben is rendkívül versenyképes utánpótlást kinevelni. A közeljövőben további világhírű muzsikusok belépése várható az oktatók sorába.

A tanárok rövid életrajza

Balázs János zongoraművész 1988-ban született Budapesten, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen tanult és diplomázott. Több nemzetközi zongoraverseny győztese, eddigi pályafutása alatt játszott már Európa legnagyobb hangversenyhelyszínein, számos rangos elismerés birtokosa, a kitüntetései között van a Kossuth- és a Liszt-díj is.

Baráti Kristóf hegedűművész 1979-ben született Budapesten. A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen Tátrai Vilmos és Szenthelyi Miklós voltak a mesterei. A Stradivarius Társaság jóvoltából a Lady Harmsworth nevű, 1703-as Stradivari mesterhegedűn játszik. Számos kiemelkedő nemzetközi versenyen nyert díjat, rendszeresen fellép a világ nagy koncerttermeiben és fesztiváljain, elismerései között van a Kossuth-díj és a Bartók?Pásztory-díj.

Szőke Zoltán kürtművész 1977-ben Budapesten született, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen Zempléni Tamás, Ambrus Károly, majd Friedrich Ádám növendéke volt, 2002-ben végzett. Már a diplomázása előtt már a Magyar Állami Operaház zenekarának első kürtöse volt, jelenleg a Budapesti Fesztiválzenekar tagja.

Szentpáli Roland tubaművész 1977-ben született Nyíregyházán. A Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolára járt, nemzetközi versenyek első helyezettje lett már akkoriban, jelenleg a Nemzeti Filharmonikus Zenekar tagja. Zeneszerzőként is aktív és nemzetközileg elismert, emellett rendszeresen tart mesterkurzusokat világszerte.

Gyivicsán György harsonaművész 1977-ben született Orosházán, a Szegedi Tudományegyetem Zeneművészeti Karának hallgatója volt, tanulmányokat folytatott később Freiburgban és Bernben is, doktori védése 2013-ban volt a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen. Számos verseny dobogós helyezettje, ösztöndíjas volt a Berlini Rádió-zenekarnál. Világszerte koncertezik szólóban, kvartettekben, illetve mesterkurzusokat is tart.

A vendégoktatók rövid életrajza

Zempléni Szabolcs kürtművész 1981-ben született Budapesten, 2005-ben diplomázott a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen Tarjáni Ferenc növendékeként, de Christian Dallmann vendéghallgatója is volt a Berlini Zeneakadémián. Több nemzetközi verseny nyertese, 2003 és 2005 között kisegítőként közreműködött a Frankfurti Operaházban és a Drezdai Stadtskapellében, majd Bambergi Filharmonikus Zenekar első kürtöseként folytatta pályafutását.

David Fray zongoraművész 1981-ben született a franciaországi Tarbes-ban, a párizsi Conservatoire-on diplomázott Jaques Rouvier növendékeként. A 2004-es montreali versenyen átütő sikert aratott, azóta keresett és világhírű zongorista, főként Bach-interpretátorként ismert.

Szóljon hozzá!