ZETApress

hírportál

81 éves kerület, 84 díszpolgár

Schőner Alfréd és Láng József a RaM színpadánAlföldi Róbert, Láng József és dr. Schőner Alfréd lettek a XIII. kerület idei díszpolgárai. Délelőtt a Radnóti Miklós Művelődési Központban (RaM) került sor a címek átadására. A rendszerváltozás óta évi 3 díszpolgári címet adnak át, s mára már számuk 84-re emelkedett.

A XIII. kerület 1938. június 1-jén vált önálló közigazgatási egységgé, így idén ünnepli 81. születésnapját. A kerület születésnapjához kapcsolódóan adományozzák minden évben a díszpolgári címeket. A mai ünnepségen dr. Tóth József polgármester a XIII. kerülethez jelentősen kötődő személyeknek, kimagasló munkásságuk elismeréseként adta át a díjakat. A XIII. kerület díszpolgárai idén Alföldi Róbert Jászai Mari-díjas színművész, műsorvezető, színházi rendező; Láng József Jászai Mari-díjas színművész és dr. Schőner Alfréd, a Hegedűs Gyula utcai zsinagóga főrabbija lettek. Laudációikat Vitray Tamás, a kerület 87 éves díszpolgára olvasta fel. Alföldi Róbert ecuadori rendezése miatt személyesen nem tudott jelen lenni, nevében a kitüntetését testvére: Szabolcs vette át.

Alföldi Róbert hazánk egyik legsokoldalúbb kortárs művésze. Jászai Mari-díjas színművész, színházi rendező, televíziós műsorvezető, szinkronszínész. Már gyermekkorában elhatározta, hogy színész lesz. A Színház- és Filmművészeti Főiskola elvégzését követően 8 évig a Vígszínház társulatának tagja volt, majd szabadúszó lett. Rendezői pályafutása 1995-ben vette kezdetét a Trisztán és Izolda bemutatásával. Azóta is folyamatosan rendez hazai és külföldi színházakban. Minden műfajban kipróbálta magát: rendezett musicalt, operát, operettet, bábjátékot. 2006-tól 2008-ig a Bárka Színház igazgatója, majd 2008 és 2013 között a Nemzeti Színház igazgatója volt. Színészi, rendezői és színház-igazgatói pályafutása mellett jelentős szerepet játszottak televíziós munkái is. Hobbija a festészet. 1999 óta számos önálló kiállítás nyílt a festményeiből Budapesten és környékén. Hosszú ideje a XIII. kerület lakója, mindig is büszkén vállalta újlipótvárosi identitását.

Láng József a Színház-és Filmművészeti Főiskola elvégzését követően 1957-ben a Pécsi Nemzeti Színházhoz került, majd 1959-ben átszerződött a Vígszínházhoz. 1962 óta, 57 éve a József Attila Színház megbecsült tagja. Karakterszínészként prózai és zenés szerepek sorát játszotta. 2011-ben a József Attila Színház örökös tagjának választották. Számtalan játék-és tévéfilmben láthatta a közönség. 1959-ben kapta élete első film-főszerepét a Szombattól hétfőig című játékfilmben, amelyet a Római parton forgattak. A filmben nyújtott kiemelkedő alakítására tekintettel a szintén 1959-es Szegény gazdagok című játék-fimben is főszerepet kapott. Szinkronszínészként és vígjátéki szerepekben dolgozik a legtöbbet. Orgánuma a védjegye. Több mint 1000 filmben 724 karakternek kölcsönözte a hangját, de a legtöbben Roger Moore (1927?2017), az Angyal magyar szinkronhangjaként ismerik, akivel több alkalommal személyesen is találkozott. 2010-ben Gobbi Hilda-díjjal, 2015-ben pedig Jászai Mari-díjjal jutalmazták. A mai napig aktív, kollégái szerint két lábon járó színháztörténelem. Hatvan éve a XIII. kerületet választotta munkahelyéül.

Dr. Schőner Alfréd a gimnáziumi érettségi után az Országos Rabbiképző Intézet rabbiképző szakán tanult, 1974-ben avatták rabbivá. 1977-ben a Budapesti Zsidó Hitközség Budai körzetének rabbija lett. Szolgálatának teljesítése mellett elvégezte az ELTE Bölcsészettudományi Kar könyvtár-, és művészettörténet szakát, majd a művészettörténeti és művelődéstörténeti tudományok doktorává avatták. 1985-ben a Dohány utcai Zsinagóga főrabbijává nevezték ki. 1991-től 1996-ig családjával Izraelben élt. 1996-ban visszahívták Magyarországra az Országos Rabbiképző Intézet Pedagógiuma főigazgatójának. A köztársasági elnök 2000-ben az intézet jogutódja, az Országos Rabbiképző Zsidó Egyetem rektorává nevezte ki. 22 évig állt az intézmény élén. Vezetésével az Országos Rabbiképző Intézetből egy modern, államilag akkreditált egyetem jött létre. 2013-tól a Hegedűs Gyula utcai Zsinagóga főrabbija. Legújabb célkitűzése, hogy összegyűjti, publikálja és rendszeres helyi városnézéseken bemutatja azoknak a magyar-zsidó személyeknek a kerületünkben található emlékhelyeit, akik sokat tettek a kerületért. Ehhez egy közel kétszáz oldalas kötetet állított össze.

Szóljon hozzá!