ZETApress

hírportál

Ella vitázott legjobban

A budapesti Fazekas Ella lett a Vitázik a világ ifjúsága nemzetközi vitavetélkedő magyarországi döntőjének idei győztese. A németül legjobban vitázó négy magyar fiatal a mai országos döntőben heves vitát folytatott arról: Vetítsenek-e Magyarországon több filmet eredeti nyelven?

A vitában nem csak a jobb ténybeli tudás volt döntő, hanem az is, hogy a résztvevők tárgyilagosan és korrekten ütköztessék a nézeteiket. Fontos volt tehát odafigyelni egymásra és megérteni az ellenkező oldal véleményét. Fel kellett tárni az esetleges ellentmondást az ellenérvekben, és meggyőzően alá kellett támasztani a képviselt nézeteket.

Retorikai képességeiről végül Fazekas Ella, a budapesti Német Nemzetiségi Gimnázium diákja győzte meg leginkább a zsűrit. Ő és a 2. helyezett Jakubovics Gergely, a budapesti Karinthy Gimnázium tanulója képviselik Magyarországot a XIII. nemzetközi döntőben október 10-én csütörtökön Budapesten ? tudatta Virág Zsuzsanna, Goethe Intézet Budapest. Fotóink Selmeczi Tamás felvételei.

? A Vitázik a világ ifjúsága próbára tette a kitartásomat, fejlesztette a némettudásomat, megtanított magabiztosan fellépni, és önbizalmat adott. Sok új barátot szereztem, akikkel a verseny alatt szinte egy kis család lettünk ? mondta el Fazeka Ella a vetélkedő után. Helyezések:

1. Fazekas Ella, Német Nemzetiségi Gimnázium, Budapest;
2. Jakubovics Gergely, Karinthy Gimnázium, Budapest;
3. Czentnár Enikő, ELTE Trefort Gimnázium, Budapest;
4. Kavalecz László, DE Kossuth Gimnázium, Debrecen.

A projekt fejleszti a vitakészséget, demokratikus párbeszédre ösztönöz, és egyúttal tükrözi Európa nyelvi sokszínűségét. A Vitázik a világ ifjúsága vitavetélkedőn 12 közép-kelet-európai országból 180 középiskola mintegy 3000 tanulója vesz részt. A Vitázik a világ ifjúsága ? közép- és kelet-európai országok vetélkedője ? a Goethe Intézet, az Emlékezet, Felelősség és Jövő Alapítvány, a Közhasznú Hertie Alapítvány és a Külföldi Német Iskolák Központi Igazgatóságának közös projektje.

Magyarországon a projektet a Hanns Seidel Alapítvány, a Konrad Adenauer Alapítvány, a Magyarországi Németek Országos Önkormányzata, az Andrássy Egyetem, az E.ON Hungária, az ELMŰ-ÉMÁSZ és az Emberi Erőforrások Minisztériuma Család- és Ifjúságügyért Felelős Államtitkárság támogatja. Az országos döntő fővédnöke dr. Horváth Zita, az EMMI felsőoktatásért felelős helyettes államtitkára volt. A vetélkedőről további információk és fotók idekattintva találhatók.

Szóljon hozzá!