ZETApress

hírportál

Vadasparki nyúlváros

Új, modern parasztudvarral bővül az idén 40 éves Budakeszi Vadaspark. Az őshonos háztáji állatok bemutatására alkalmas, a XXI. század elvárásainak megfelelő parasztudvarral, ezen belül nagy területű kecskesimogatóval és ?nyúlvárossal? bővül az idén 40 éves Budakeszi Vadaspark ? tudatta Mészáros Péter, a Pilisi Parkerdő Zrt. szóvivője.

A park látogatói mostantól új, látványos bemutatótérben ismerkedhetnek meg a korábban is népszerű háztáji állatokkal, valamint eddig nem látott fajokkal is. A fejlesztés a Budakeszi Vadaspark és a Pilisi Parkerdő Zrt. közös beruházásaként valósult meg, és az új parasztudvart május 24-én adják át a nagyközönségnek. Az idén 40 éves Budakeszi Vadaspark és a fennállásának 50. évfordulóját ünneplő Pilisi Parkerdő Zrt. közös beruházásaként, az Opal Zrt. támogatásával ünnepélyes keretek között adták át a Budakeszi Vadasparkban az új, a Kárpát-medencében őshonos háziállatok bemutatására alkalmas területet, közismertebb nevén a ?parasztudvart?.

A parasztudvarban a látogatók az eddiginél jóval nagyobb, több mint 3200 négyzetméteres területen, és modern, a XXI. századi elvárásoknak megfelelő kifutókban találkozhatnak az őshonos háziállatokkal, (kecskékkel, nyulakkal, rackajuhokkal, szamárral, magyar tarka tehenekkel), de az állatállomány ezen kívül új fajokkal, például kendermagos magyar-, valamint fehér erdélyi kopasz-nyakú tyúkkal és magyar lúddal is bővül majd. A parasztudvar részeként kialakítottak egy nagy területű kecskesimogatót, valamint egy úgynevezett ?nyúlvárost? is, ahol a vadasparkba érkező gyermekek és felnőttek főként a magyar óriásnyulakkal ismerkedhetnek majd meg.

A mintegy 34 millió forint összköltségvetésű projekt tervei a múlt év végére váltak véglegessé, a kivitelezés pedig idén februárban indulhatott el. A beruházás elsősorban az alapvető infrastrukturális fejlesztésekre irányult, így ennek keretében felújították a vadasparkba vezető szervizutat, gondoskodtak a parasztudvar áram- és vízellátásáról, renováltak egy istállóépületet, átadtak egy nagy területű kecskesimogatót, valamint a projekt keretében három új épület és egy 500 méteres új kerítésrendszer is épült.

Fontos szempont volt, hogy az új bemutatóterület jellegében illeszkedjen a vadaspark meglévő épületeinek stílusához, a felújítás során ugyanakkor törekedtek a legkorszerűbb technológia használatára, és a karámokba megfelelő áram- és vízellátás mellett fűtött önitató is került. A jelenlegi, a vadaspark területén kívül található parasztudvar gazdasági udvarrá alakul át. A parasztudvar költözése fokozatosan történik: az új helyeket először a nagyobb állatok veszik birtokba, és bizonyos ?közönség-kedvenceket?, mint például a nyulakat, tyúkokat és mangalicákat a látogatók egy ideig még a régi, megszokott helyükön találják majd.

A környezeti nevelés hagyománya a Pilisi Parkerdő Zrt-nél az 1969-es alapításig nyúlik vissza, amikor dr. Madas László, a Park-erdőgazdaság első igazgatója felismerte, hogy a természettől elszakadt nagyvárosi embernek nemcsak erdei kikapcsolódásra, de útmutatásra, tudásszerzési lehetőségre is szüksége van, amiben a legfontosabb a jövő generáció, a gyermekek részvétele. A Pilisi Parkerdő Zrt. és a Budakeszi Vadaspark közös célja, hogy a beruházásnak köszönhetően a látogatók ? elsősorban a gyermekek ? testközelből, tapasztalati úton, a játszva tanulás módszerével ismerhessék meg Magyarország háztáji élővilágát.

A Budakeszi Vadaspark új parasztudvarát Zambó Péter földügyekért felelős államtitkár, Csenger-Zalán Zsolt országgyűlési képviselő, Balázs Beáta, az Opal Zrt. műszaki igazgatója, Reinitz Gábor vezérigazgató és Szabó Péter, a vadaspark ügyvezető igazgatója adta át a közönségnek.

Szóljon hozzá!