ZETApress

hírportál

Fagyi-show Szombathelyen

A Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete idén ismét megrendezte a nagy népszerűségnek örvendő Év Fagylaltja versenyt, ezúttal Szombathely Fő tere adott helyt a rendezvénynek ? tudatta Selmeczi László ügyvezető, társelnök.

A verseny célja a hagyományos jó minőségű kézműves fagylalt népszerűsítése, hogy a magyar cukrászat egyre jobb minőségű fagylaltokat kínáljon vendégei számára, ezáltal is igényt támasztva az emberekben az egészséges és minőségi, kézműves termékek iránt.

A verseny szakmai elismertsége mellett cél a társadalmi ismertsége növelése is, ezért az ipartestület tovább erősítette a verseny fesztivál jellegét. A versenyt számos szakmai és lakossági program (különleges fagylalt bemutatók, show műsor, vetélkedők, koncert) kísérte. Kóstolhatók voltak a korábbi évek díjnyertes magyar fagylaltjai is.

Az Év Fagylaltja versenyre idén 56 fagylalt nevezett. Idén kötelező íz nem volt, semmi nem szabott határt a versenyzők kreativitásának. Az Év Fagylaltja verseny fagylaltjait négy kategóriában tizenhárom fős szakmai és Közönség zsűri pontozta. Az esemény beharangozója idekattintva olvasható. Versenyeredmények:

I. kategória: cukrászdák, kézműves fagylaltozók versenye. Ebbe a kategóriába olyan kézműves fagylaltokkal lehetett nevezni, ami természetes alap- és járulékos anyagokkal, tejes fagylaltok esetében főzött alappal, és kizárólag saját készítésű öntetekkel, pasztákkal, díszítésekkel, a hagyományos technológiai sorrendet betartva készülnek.

Aranyérmes és egyben az Év Fagylaltja Vándorkupa győztese: Il Re Del Piemonte ? Wilheim Dávid (DaCrema Fagyizó, Nagyrécse)

Ezüstérem: Sós pisztácia madártej ricotta mangóval ? Marsa Éva Heléna (Vanília & Gelarto, Nagykőrös)

Bronzérem: Meggyes crema krokkanttal ? Kurucz Kinga (Hisztéria Cukrászda, Tápiószecső)

I./M. (mentes) kategória: cukrászdák, fagylaltozók versenye

Arany: Illatos birs fekete-ribizlivel ? Pokoraczki Ágnes (Bahama Kézműves Fagyizó, Újfehértó)

Ezüst: Frutta al Cioccolato ? Wilheim Dávid (DaCrema Fagyizó, Nagyrécse)

Bronz: Meggyes diós mák ? Eszenyi Ferenc (Matifou Fagyizó, Debrecen)

C. kategória: alapanyaggyártók, forgalmazók versenye

Arany: Liberte ? Vladucz Péter (Chef Market Zrt. Budapest)

Ezüst: Handcrafted Pisztácia Tejjégkrém ? Horváth Edvárd (Gelato Italiano Kft. Környe)

Bronz: Argentin Karamellás Keksz ? Horváth Mónika (Békás Kft. Pernigotti, Budapest)

C/M (mentes) kategória:

Arany: Pisztácia parajd fűszerével ? Gangel András (m-Gel Hungary Kft. Budapest)

Ezüst: Copa KiBana ? Luca Marogna (Pregel Magyarország Kft. Budapest)

Bronz: Laktózmentes Cold Brew Coffee ? Horváth Edvárd (Gelato Italiano Kft. Környe)

I./M és C/M kategóriákban nevezett fagylaltok nem tartalmazhatnak hozzáadott: cukrot, glutént, laktózt és tejfehérjét. Cukor helyett édesítőszernek xilit (nyírfacukor), eritrit, stevia és maltit (maltitol) használhatók.

Kézműves Fagylalt Nívódíj győztese: Wilheim Dávid (DaCrema Fagyizó, Nagyrécse)

Közönségdíjas: Rozmaringos fehér-csokis vilmoskörte ? Sztaracsek Ádám (Jánoska Cukrászda, Komárom)

Szóljon hozzá!