ZETApress

hírportál

Újra vár a vár Tatán

Tatai Patara 2019Több mint 300 hagyományőrző vitéz részvételével négy nagy hadijáték várja a közönséget a 12. Tatai Patara török kori történelmi fesztiválon május 31-én péntektől június 2-án vasárnapig ? tudtuk meg délelőtt a Stefánia Palota I. emeleti Intarzia-termében. A tavaly május 18-20-ai nagy durranásról idekattintva olvashatunk.

Michl József, Tata polgármestere úgy fogalmazott: a Tatai Patara a történelemmel találkozás fantasztikus élményét kínálja a látogatóknak, mindenki számára átélhetővé teszi a több száz évvel ezelőtti eseményeket. A nemzetközi néptánc-fesztiválon idén 14 együttes 300 táncosa lép fel a Tatai Patara ideje alatt. A katona-zenekari találkozón négy együttest hallgathat meg a közönség.

Lőrincz Gábor ezredes, a tatai 25. Klapka György Lövészdandár új parancsnoka hangsúlyozta: a Zrínyi 2026 haderő-fejlesztési programban beszerzett új fegyverek egy része is látható lesz a dandár hagyományos haditechnikai bemutatóján. Aki kiállja a hétpróbát és bemutatja a hétpecsétes igazolást, gulyáságyúban főtt finomságot kap. Helyőrségük is és személy szerint ő is kezdetektől részt vesz az eseményeken. Már a katonai középiskolát is itt végezte, így régi tataiként szívügyének érzi a város segítését.

Yakup Gül, a Yunus Emre Kulturális Intézet igazgatója kiemelte: másodszor vesznek részt a Tatai Patarán, ahol török bazár, teabemutató, török kávéfőzés, tánc és népzenei bemutató is várja az érdeklődőket, valamint Rejtett részletekkel címmel kiállítás nyílik a tatai várban Isil Arisoy Kaya fotóiból.

A Tatai Patara nem csupán a 15 éves háború harcait mutatja be, hanem azt is, miként éltek együtt a magyarok és a törökök 150 éven keresztül. A látogatók megismerhetik a XVI-XVII. század életének mindennapjait, a korabeli mesterségeket és ételeket. A forgatag mutatványosokkal, tűzzsonglőrökkel és a Nánai Sólymos Vitézek történelmi színielőadásaival várja az érdeklődőket.

Május 31-én pénteken a Deák Patarán a résztvevő iskolás csoportok bevezetést kapnak a puskázás (s itt nem az iskolaira gondolunk) történetébe ? hangsúlyozta Kisné Cseh Júlia, a Tatabányai Kuny Múzeum fő-munkatársa. A gyerekek az egész hétvégén ismeretterjesztő foglalkozásokon, interaktív bemutatókon és zenés-táncos bemutatókon ismerkedhetnek a korabeli végvári vitézek és helybéliek mindennapi életével. Terveik szerint mintegy hétszáz gyerek négy csoportban járhatja végig a húsz állomáshelyet.

A fesztivál célja hitelesen felidézni, hogy 1597. május 23-án Pálffy Miklós csaknem háromezer fős seregével először petárdával berobbantotta a tatai vár kapuját, majd lerohanta és visszafoglalta a törökök által megszállt erődítményt ? mondta el Zombori Mihály, a Tatai Patara fő-szervezője.

A török kori történelmi fesztivál névadó eseményét június 02-án vasárnap rendezik meg, amikor petárdával, korabeli nevén patarával törik be a tatai vár kapuját, majd visszafoglalják az erődítményt a törököktől. Az eseményeket mintegy 500 hagyományőrző kelti életre. A Tatai Vár és az Esterházy tér közötti területen négy alkalommal ? szombat-vasárnap délelőtt-délután ? adnak elő csatajeleneteket, melyekben pikások, muskétások, janicsárok és pattantyúsok mutatják be harci tudományukat a korabeli taktikának megfelelően. A sereg javát hazai, cseh, szlovák, lengyel, finn, német, osztrák és olasz hagyományőrzők adják, több mint ötszázan.

Szóljon hozzá!