ZETApress

hírportál

Újra Városligeti Gyermeknap

Új helyszínek, új hétvégi programok várják a gyerekeket a 29. Városligeti Gyermeknapon a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat szervezésében ? tudtuk meg a délelőtti városházi sajtótájékoztatón. A részletes Városligeti Gyermeknapi Program weboldalukon megtalálható.

Idén 29. alkalommal várja a kicsiket és nagyokat az NGYSZ és Budapest Főváros Önkormányzata közös, kétnapos, ingyenes gyermeknapi rendezvényére a budapesti Városligetbe. Az 1990 óta évente megrendezett programra idén május 25-26-án kerül sor. A Gyermekmentő Szolgálat közhasznú karitatív szervezetként fontosnak tartja, hogy a hátrányos helyzetű, rossz anyagi körülmények között élő gyerekek és családjaik belépődíj fizetése nélkül, színvonalas, kulturált programokon vehessenek részt, hiszen sokuknak erre egész évben csak itt nyílik alkalmuk. A már hagyományos, és a szervezők legnagyobb örömére igen népszerű programra tavaly közel 400 ezer gyermek és felnőtt látogatott ki a Városligetbe.

A Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat és Budapest Főváros Önkormányzata együtt, szponzorok bevonásával finanszírozzák a gyermeknapi rendezvényt. A Szolgálat 2019-ben is külön meghív a gyermeknapi rendezvényre közel 500 nehéz sorsú gyermeket magyarországi ? pécsi és pápai ? intézményekből, illetve a határon túlról: Erdélyből, Csángóföldről, Felvidékről, Vajdaságból és Kárpátaljáról. A vendég gyerekek utazási, szállás- és étkezési költségét a Szolgálat teljes mértékben vállalja.

A kétnapos rendezvényen 45 helyszínen, 3 színpadon neves, népszerű művészek, zenészek és egyéb közreműködők várják az érdeklődőket, változatos, minden korosztályt megszólító programokkal. A négyezer példányban készült 44 oldalas gyermeknapi programfüzetet és a tízezer példányszámú szórólapot a helyszínen terjesztik a szervezők. Az érdeklődők ezen kívül közel 200 plakátról és újsághirdetésekből is tájékozódhatnak a programokról.

Az OTP Bank már 25 éve a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat főtámogatója, így számos jótékonysági program megvalósulásához nyújtott és nyújt továbbra is segítséget. A legnagyobb magyarországi pénzintézet az NGYSZ egészségügyi programját és orvosi rendelőjének működését is támogatja. A bank 1995-ben mozgó fogorvosi rendelőnek átalakított autóbuszt vásárolt a Szolgálatnak, amelynek fenntartását azóta is biztosítja. A Gyermekmentő fogászati busza évek óta jelen van a gyermeknapi rendezvényen, ahol a két nap alatt várhatóan mintegy nyolcszáz gyermek fogait vizsgálják meg a szervezet önkéntes fogorvosai.

A busz emellett évente több magyarországi és erdélyi településre látogat el, ahol az önkéntes fogorvosok a rendszeres ellátásban nem részesülő gyermekek fogászati szűrését és kezelését végzik, valamint szájhigiénés felvilágosítást nyújtanak. A mobil rendelőben dolgozó fogorvosok tavaly 5103 Magyarországon és a határon túl élő gyermek fogait vizsgálták meg, a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat hagyományos erdélyi útja során pedig a megvizsgált gyermekek fogászati kezelését is elvégezték. Az OTP Bank Kalandparkban az OTP Fáy András Alapítvány általános iskolásoknak szóló programját mutatja be. Interaktív pénzügyi játékokkal, érdekes fejtörőkkel és nyereményekkel várja a gyerekeket az OK Projekt keretein belül.

Idén Budapest Európa Sport-fővárosa is csatlakozott a programhoz, ennek kapcsán Gyermeknapi Sportszigetet hoztak létre, ahol több sportolóval is találkozhatnak a látogatók május 26-án vasárnap: Wichmann Tamás kilencszeres kenu világbajnokkal, Partics Katalin junior világbajnok öttusázóval, Kovács Katalin háromszoros olimpiai bajnok, harmincegyszeres világbajnok kajakozónővel, Polgár Judit sakkozó, nemzetközi nagymester, nyolcszoros sakkolimpikonnal, Erdei Zsolt világbajnok fél-nehézsúlyú profi ökölvívóval, Komáromi Tibor háromszoros világbajnok, olimpiai ezüstérmes, Európa-bajnok birkózóval, Kótai Mihály magyar profi ökölvívóval és Bedák Pál magyar ökölvívóval.

A Gyermeknapi Sportsziget célja, hogy egy sportmozgásokkal összekötött gyermeknapi rendezvényen, felhívjuk a szülők és a gyermekek figyelmét a sport, a mozgás jelentőségére, sportágaktól függetlenül. A rendezvényen játékos formában mutatják be a sportágukat a képviselők. Mindezen túl Domonkos Kiss Gábor vezetésével 14 órától rapid sakkversenyt is tartunk.

Az alábbi egyesületek képviselik magukat: A BVSC-Zugló asztalitenisz-szakosztálya, a Vasas és a Monor SE birkózó szakosztálya, a Budapesti Honvéd Sportegyesület, Judo és Öttusa szakosztálya, a BVSC-Zugló kézilabda szakosztálya, a BKV Technikai és Tömegsportklubok Egyesülete, a Zrínyi Miklós Kick-box Akadémiája, a Magyar Kajak-kenu Szövetség, a Magyar Vívó Szövetség és a Magyar Golf Szövetség.

Meglepetés vendégek, bemutatók, játékok, ajándékok, teszik színesebbé a Gyermeknapi Sportsziget rendezvényt. Idén 5. alkalommal találkozhatnak a gyerekek a Városligetben a Mercedes-Benz Hungária Kft. MobileKids programjával, amely játékos formában hívja fel a 4-10 éves korosztály figyelmét a biztonságos közlekedés fontos kérdéseire, illetve szórakoztató módon tudatosítja a gyerekekben azokat a közlekedési magatartásformákat, melyek az önálló közlekedéshez szükségesek. A MobileKids sátorban KRESZ-teszttel, biztonságos közlekedéssel kapcsolatos játékokkal, egyedi kézműves foglalkozással, valamint egy életnagyságú MoKi-bábbal várják a gyerekeket.

A Mercedes-Benz már 28 éve támogatja a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat munkáját, számtalan nagyszabású jótékonysági akció keretében összesen mindeddig már több mint 120 millió forinttal segítette az NGYSZ tevékenységét. Tavaly az Élhető Jövő Park számára készíttettek újrahasznosított reklámponyvából ülőgarnitúrát, valamint Lewis Hamiltonnal, Palvin Barbarával és a 10. születésnapját ünneplő Fashion Streettel közösen hárommillió 390 ezer forintot gyűjtöttek egy exkluzív rendezvény keretében a szervezet számára.

A Liget Budapest Art Park a Szépművészeti Múzeummal és a Magyar Zene Házával karöltve számos izgalmas gyerek- és családbarát programmal érkezik a Városligeti Gyermeknapra: kézműves foglalkozásokkal, hangszerkészítő és hangszer-simogató játékokkal várjuk a családokat.

A Gyermekmentő május 25-én szombaton már színpadi műsorokkal várja a Ligetbe látogatókat. A Kis Napozóréten felállított színpadon fellép a Budapesti Operettszínház, a New Dance World, a FittMóka családi zenés torna, a Csudatáska Társulat, a Holle Anyó Színház és a Blinky Ball Kid-Ball Csoport. Másnap, május 26-án ugyanitt látható Mikola Péter, a New Dance World, az Angel Táncstúdió, a Baross Imre Artistaképző, a Madách Táncművészeti Iskola, a FittMóka családi zenés torna, a Réparetekmogyoró Társulat és a Blinky Ball Kid-Ball Csoport.

[youtube]https://www.youtube.com/watch?time_continue=1&v=XddrkGv1xBQ[/youtube]

A rendezvény egyik legszínesebb és leglátogatottabb programja a Napozórét két oldalán berendezett Nemzetek Utcája, ahol a Budapesten akkreditált nagykövetségek és kulturális intézetek várják május 26-án vasárnap az európai és a távolabbi kultúrák, népi szokások és hagyományok iránt érdeklődőket. Az eseményen ? egyedülálló módon ? lehetőség nyílik a követségek, illetve a kulturális intézetek munkatársaival és azok családtagjaival közösen játszani, táncolni, énekelni vagy beszélgetni, és ily módon megismerni az adott ország kultúráját, szokásait.

A Nemzetek Utcája Színpadán (Napozórét) zenés, táncos bemutatók teszik még színesebbé a vasárnapot: keleti táncbemutatók, orosz néptánc-bemutató és latin dalok lesznek műsoron, továbbá a Csíkszentdomokosi Ifjúsági Fúvószenekar és a Fenyőcskék csíkszentdomokosi tánccsoport lép fel együtt.

A Nemzetek Utcájában összesen 33 ország, az Európai Bizottság képviselete és az Országgyűlés vesz részt változatos programokkal: Egyesült Arab Emírség, India, Indonézia, Japán, Katar, Kína ? ELTE Konfuciusz Intézet, Oroszország, Madagaszkár, Mongólia, Törökország és az Ibér-amerikai Országok Magyarországi Közössége (23 ország).

Az Országgyűlés gyermeknapi sátraiban és a sátrak előtt rajz- és színezőverseny, országházi kirakós játék, paravánfotózás, kvízkérdések az Országgyűlésről és az Országházról, valamint egyéb érdekességekről, az Országházat ábrázoló képeslap kiszínezése és postázási lehetősége, ügyességi játékok várnak minden érdeklődőt. A gyermeknapi sátrakban a látogatók megtekinthetik az Országgyűlési Őrség egyenruháit, rendfokozatait és díszkardjait, és lehetőség lesz közös fénykép-készítésre is.

A Készenléti Rendőrség interaktív díszelgési bemutatójával, a Magyar Honvédség katonai rendész bemutatóval, különleges ruházati és díszelgő bemutatóval csatlakozik az idei rendezvényhez, színes előadásokkal, fegyver- és harckocsi-bemutatókkal várja az érdeklődőket az Olof Palme sétánynál, a Királydomb előtt.

A Biztonságos Internet Sátor immár 11. éve fogadja az érdeklődőket a biztonságosabb internethasználat témakörébe tartozó számítógépes és kvízjátékokkal, vetélkedőkkel, hasznos tanácsokkal. A Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat az európai Safer Internet Programban (SIP) konzorciumvezetőként, tudatosság-növelő központként a gyermekek, szülők és tanárok felvilágosítását, a program népszerűsítését tűzte ki célul. Szeretné elérni, hogy az országban minél több felhasználó böngészhessen biztonságos körülmények között, illetve azt, hogy probléma esetén az érintettek tudják, kihez fordulhatnak.

Egyszerre kell felhívni a figyelmet az interneten leselkedő veszélyekre, és megteremteni azok orvoslásának, illetve a segítségnyújtás lehetőségét, de tanítani kell a gyermekeket az internet előnyeire is. Szervezetük 2019-től működteti a hotline-t is, ahol a felhasználók bejelenthetik a káros és illegális tartalmakat. A SIP programban partnerek: Kék Vonal Gyermekkrízis Alapítvány: Lelki-segélyvonal és online tanácsadás gyerekeknek, 116-111

Szóljon hozzá!