ZETApress

hírportál

40. BTF 2020-ban

18 nap világsztárokkal, premierekkel és lenyűgöző produkciókkal ? hatalmas sikerrel zárult húsvéthétfőn a 39. Budapesti Tavaszi Fesztivál ? tudatták sajtósaik. 18 nap, 305 program, 18 magyarországi premier, lemezbemutató vagy ősbemutató, megszámlálhatatlan nagyszerű, felejthetetlen fesztiválpillanat.

A világ egyik legkiválóbb karmestere, Valerij Gergijev és a Mariinszkij Balettegyüttese káprázatos, dupla Hamupipőke-előadással, a Moszkvai Csajkovszkij Zenekar és a Prágai Filharmónia Kórusa telt házas koncerttel zárta a 39. BTF-et. 2020-ban az ünnepi, 40. fesztivál április 3-án pénteken kezdődik el. A hazai és nemzetközi közönség 2019-ben is Budapest legfontosabb előadó-művészeti helyszínein, hangversenytermeiben, koncertszínpadain, színházaiban, kiállítótereiben, múzeumaiban és természetesen a főváros utcáin és közterein találkozhatott a fesztivál művészeivel, eseményeivel. A sokszínű programot idén is kiemelkedő érdeklődés kísérte: több előadásra-koncertre hónapokkal a fesztivál kezdete előtt, már tavaly elkeltek a jegyek.

A 39. Budapesti Tavaszi Fesztiválra érkező világsztárok sorra kiemelték, milyen fantasztikus helyszíneken léphettek színpadra és milyen sokat jelent nekik a magyar főváros és a fesztivál. ? Szeretünk itt lenni, imádjuk Budapestet. Számos várossal estünk már szerelembe a társulat fennállásának elmúlt 28 évében, de mindenhová nem térünk vissza ? fogalmazott a BANDALOOP társulat vezetője, Thomas Cavanagh. A vertikális tánc amerikai úttörői a MŰPA falain perdültek táncra a fesztivál első hétvégéjén, az ingyenes, lélegzetelállító táncelőadás idejére csordultig telt a Müpa felszíni parkolója nézőkkel. A művészek elismeréssel beszéltek arról is, hogy milyen kiváló a fesztivál közönsége. Eric Whitacre, akinek első budapesti koncertjét hatalmas várakozás előzte meg, például így fogalmazott Budapesten adott interjújában: Cikázott a közönségben az elektromosság, megmelegítették a szívem. Nagyon tetszik Budapest, kisétáltam a Dunához, elámultam a gyönyörű Zeneakadémiát látva. De leginkább az emberek kedvessége fogott meg ? fűzte hozzá.

Ji, a Dél-Koreában született zongora-virtuóz, aki Bach: Goldberg-variációival kápráztatta el a közönséget, a következőt jegyezte a fesztivál vendégkönyvébe: Csodálatos lehetőség volt itt játszani, várom a következő alkalmat! A 39. Budapesti Tavaszi Fesztivál igazi szenzációval zárult, hiszen az eseménysorozat idei orosz tematikájához kapcsolódóan a világhírű Mariinszkij Színház zenekara, operatársulata és balettegyüttese is Budapestre látogatott. A zárófogadáson a Mariinszkij Balettegyüttes balettigazgatója, Jurij Fatyejev kiemelte, hogy a kulturális találkozások ereje felbecsülhetetlen, a művészet a diplomácia talán legfontosabb eszköze, így hatalmas öröm és megtiszteltetés számukra, hogy az orosz kultúra nagyköveteként két ízben is színpadra állhatott a társulat az Erkel Színházban, ahogy az is, hogy a 39. Budapesti Tavaszi Fesztiválnak köszönhetően a magyar és nemzetközi közönség közelebbről is megismerhette az orosz kultúra páratlan gazdagságát.

A fesztiválélményhez évről évre hozzátartozik, hogy számtalan produkció a Budapesti Tavaszi Fesztiválon debütál vagy itt látható-hallható először hazánkban. 2019-ben is bemutatók, premierek követték egymást a legkülönbözőbb műfajokban: igazi komolyzenei ínyencséggel, Muszorgszkij: Hovanscsinájának rekonstruált, új változatával nyitott a fesztivál, Janos Acsnak köszönhetően Leoncavallo: Requiemjének nagyzenekari verzióját is itt hallhatta először a közönség. Új előadással örvendeztette meg a táncrajongókat az Artus ? Goda Gábor Társulata és Góbi Rita is, legfrissebb lemezét hozta el Budapestre Judith Hill és a L.E.J. A hatalmas érdeklődésre való tekintettel egy extra matiné-előadást is műsorra tűzött a fesztivál Yoann Bourgeois: Minuit című produkciójából, és vadonatúj albumát mutatta be többek között a Szandai Mátyás Quartet, YOULÏ, a Wigama Lekko és a MŌRK is.

Idén is nagy sikerrel zajlottak a fesztivál a fesztiválban eseménysorozatok: így a 70 helyszínen közel 200 programot felvonultató, ez alkalommal orosz tematikával is készülő Budapest Art Week, az akusztikus koncerteket és izgalmas gyerekprogramokat kínáló Akvárium Tavasz Terasz, a világ ? és idén a Balkán ? csodáit bemutató PONT Fesztivál, valamint a 2019-ben immár második alkalommal megrendezett régi-zenei koncertsorozat, a Zsabó Fesztivál is. A fesztivál újra megjelentette kétnyelvű magazinját: a BTF Magazin idei lapszáma immár 18 ezer példányban jelent meg.

Számtalan nagyszabású kiállítás nyílt meg a fesztivál keretében, melyek az eseménysorozatot követően is várják az érdeklődőket: a Bauhaus Contemporary ? Fotóművészeti reflexiók a Bauhausra és annak magyar szereplőire című fotókiállítás a MŰPA-ban május 7-én keddig, a Bauhaus 100. Program a mának című kiállítás a Ludwig Múzeumban egészen augusztus 25-én vasárnapig látogatható. A Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ tereiben a 37. Magyar Sajtófotó Kiállítás május 12-én vasárnapig áll nyitva a nézők előtt, míg A test diadala. Michelangelo és a XVI. századi itáliai rajzművészet című lenyűgöző tárlat június 30-án vasárnapig tekinthető meg a Szépművészeti Múzeumban.

A hazai és a nemzetközi sajtó kiemelt figyelemmel kísérte a fesztivált, a nézők pedig a közösségi médiában osztották meg élményeiket és kedvenc pillanataikat, magával ragadó képet adva a fesztivál összetéveszthetetlen, pezsgő hangulatáról. A Budapesti Tavaszi Fesztivál az elmúlt közel négy évtizedben Európa egyik legfontosabb összművészeti seregszemléjévé vált, olyan nagy presztízsű, elismert programsorozattá, amely a nemzetközi művészeti szcéna kiválóságait és a hazai kulturális élet legjobbjait emeli programjába, egyben megnyitja az európai fesztiválszezont, átadva a stafétát a régió további nagy kulturális eseménysorozatainak Prágában és Bécsben. Mindez folytatódik a következő évben is: a szervezők ? a MŰPA, a Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ és a Magyar Turisztikai Ügynökség ? 2019 őszén jelentik majd be az ünnepi, 40. fesztivál programját és újdonságait. 2020-ban a kulturális tavasz, azaz a 40. Budapesti Tavaszi Fesztivál április 3-án pénteken indul majd.

Szóljon hozzá!