ZETApress

hírportál

Gyógyító olvasás

MesevideóA K&H gyógyvarázs 5 tippje arra, hogyan szerettesd meg gyermekeddel az olvasást. Egy kutatás szerint a folyamatosan online lévő fiatalok több mint fele egyetlen könyvet sem olvas el egy év alatt. Az olvasás megszerettetése már a legkisebb korban elkezdődhet, de sosincs késő.

Április 23-án, a mai könyv világnapján például számos program nyújt lehetőséget arra, hogy újra felfedezzük a könyvek varázslatos világát. A történetek a K&H gyógyvarázs mesedoktoroknak köszönhetően több ezer beteg gyermek lelki gyógyulásához is hozzájárultak már. Így a tapasztalatok alapján a szervezők összegyűjtöttek öt tippet arra, hogy hogyan szerettethetjük meg gyermekeinkkel is az olvasást. Ha Te is kedvet kaptál a meseolvasáshoz, idekattintva jelentkezz a K&H gyógyvarázs mesedoktorok programra is!

A digitális generáció tagjai közül a folyamatosan online lévő fiatalok több mint fele egyetlen könyvet sem olvasott a megkérdezést megelőző egy évben ? derül ki Gombos Péter: A digitális generáció olvasási szokásai című 2017-es kutatásából. ? Az olvasás megkedveltetését már kisgyermekkorban érdemes elkezdeni, de természetesen később is bármikor próbálkozhatunk vele. Hiszen amellett, hogy élményt ad gyermekeinknek, úgy pihenteti az agyukat, hogy közben fejlődik a fantáziájuk, a kreativitásuk, javul a memóriájuk és bővül a szókincsük. Az elmúlt hat évben pedig azt is láttuk, hogy a mesék varázserővel bírnak. A K&H gyógyvarázs mesedoktorok program több mint ötvenezer önkéntese járult már hozzá a kis betegek gyógyulásához, mielőbbi felépüléséhez ? mondta el Horváth Magyary Nóra, a K&H Csoport kommunikációs ügyvezető igazgatója.

A könyv világnapja nemcsak arra teremt lehetőséget, hogy elmélyedjünk egy, a szívünkhöz kedves történetben, hanem arra is, hogy mások figyelmét is felhívjuk az olvasás szépségeire. A K&H gyógyvarázs mesedoktorok program szervezői ezért tapasztalataik alapján 5 tippet gyűjtöttek össze, hogy akár kisgyermekkortól kezdve hogyan szerettethetjük meg a fiatalokkal az olvasást:

Esti mesék a legkisebbeknek

A lefekvés előtt elmondott vagy felolvasott esti meséknek döntő szerepe van abban, hogy a gyermekek már a legkisebb kortól pozitív élményt kapcsoljanak az olvasáshoz. A szülők hangján megszólaló szereplők és a picik életkorának megfelelő tempójú történetvezetés elősegíthetik a mesék, a könyvek megszerettetését. Az olvasáshoz kapcsolt közös pozitív élmény és nyugalmi állapot pedig támogatja a későbbi önálló olvasást is.

Közös felolvasás

Öt-hat éves kortól ? ha már ismerkednek a betűkkel ? csemetéink át is vehetik a mesélő szerepét. Ilyenkor bátoríthatjuk őket a mese közös felolvasására, hiszen így gyakorolják az olvasást. Eljátszhatjuk a szereplők mimikáját, mozdulatait, ezzel is és tovább erősítve az olvasáshoz csatolt jó élményeket.

Olvasókuckó kialakítása

Az olvasás még izgalmasabb lehet, ha akár a szoba közepén bunkert építünk. Zseblámpával világítva a kalandos történet még szórakoztatóbb, ami biztosan tetszeni fog a kicsiknek. A kamaszodó fiatalok már inkább arra vágynak, hogy elvonuljanak a világtól és egyedül legyenek. Számukra alakítsunk ki saját olvasókuckót, ahol egy babzsák-fotelben vagy függőágyban fekve, egy hangulatos olvasólámpa fénye mellett, kényelmes környezetben falhatja kedvenc történeteit.

Olvasás 3D-ben

Az olvasással kapcsolatban számos program közül válogathat a család, legyen szó akár az Olvasás Éjszakájáról vagy az éppen aktuális 26. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválról, ami április 25-e és 28-a között várja a látogatókat, külön gyermekrészleggel. Gyermekeink találkozhatnak kedvenc írójukkal, készíthetnek közös fotót, és természetesen dedikáltathatják vele kedvenc könyvüket, hogy hazatérve a könyvespolcon álló gyűjteményük dísze legyen. Próbáltátok már az olvasást 3D-ben? Itt ezt is megtehetitek.

E-book: a digitális generáció könyve

A digitális világban felnövő fiatalok gyakran szívesebben veszik kézbe az elektronikai eszközöket, mint a könyveket. Ha azt tapasztaljuk, hogy gyermekünk is inkább a modern eszközöket részesíti előnyben, akkor egy e-book segítségével is megszerettethetjük vele az olvasást, hiszen könnyen hordozható, a tárhelye kapacitásától függően több száz könyv is elférhet rajta, mégsem foglal sok helyet ? így akkor sem kell lemondania kedvenc történeteiről, ha egy hosszabb utazásra vagy családi nyaralásra indulunk.

A K&H gyógyvarázs program

A K&H Csoport a gyermekegészségügy elkötelezett támogatója, évről évre tudatosan törekszik arra, hogy a terület változó igényeinek megfelelő lehetőségeket kínáljon az intézetek és szakembereik számára. A K&H gyógyvarázs program keretében 2004 óta közel 661 millió forintértékben, összesen 460 alkalommal kaptak műszereket a kórházak, mentőállomások és háziorvosi rendelők annak érdekében, hogy a gyerekek minél hatékonyabban gyógyulhassanak, és újra egészséges, teljes életet élhessenek.

A K&H Csoport a gyermekek testi gyógyulása mellett lelki egészségükhöz is hozzájárul. A 2013 óta működő K&H gyógyvarázs mesedoktorok program mára az ország egyik legnagyobb önkéntes kezdeményezésévé vált, melynek keretében bárki segítheti a kórházban fekvő gyerekek gyógyulását. Az ország 48 kórházában várják személyesen az önkéntes meseolvasókat, de a K&H gyógyvarázs Youtube csatornáján keresztül videón is.

Szóljon hozzá!