ZETApress

hírportál

Tandori Dezső lett idén a Goethe-érem kitüntetettje

Tandori Dezső 2007-ben a Goethe-érem kitüntetettje. A Német Szövetségi Köztársaság hivatalos érdemjelét minden évben három olyan külföldi személyiség kapja, aki teljesítményükkel jelentősen hozzájárulnak a nemzetközi kulturális dialógushoz. Tandori Dezső, a magyar irodalom egyik legsokoldalúbb, kísérletező kedvéről ismert alakja a díjat kiemelkedő munkásságáért veheti át, amellyel jelentősen hozzájárult a német-magyar irodalmi eszmecseréhez.

A Goethe Intézet március 22-én 53-ik alkalommal adja át Weimarban a Goethe-érmet. A Német Szövetségi Köztársaság hivatalos érdemjelét Tandori Dezsőn kívül Daniel Barenboim izraeli zongoraművész és karmester, valamint Min?Gi Kim koreai színházigazgató, rendező és dalszerző veheti át Jutta Limbachtól, a Goethe Intézet elnökétől.

A Német Szövetségi Köztársaság hivatalos érdemjelét 53. alkalommal ítélik oda

Tandori Dezsőt, a Goethe-érem magyar kitüntetettjét a magyar irodalom egyik legsokoldalúbb, kísérletező kedvéről ismert alakjaként méltatja az indoklás. Az író, költő, fordító, rajzoló és performanszművész elsősorban ?német nyelvből készült, briliáns kommentárokkal kiegészített fordításaival? érdemelte ki a rangos kitüntetést, melyek különleges nyelvi érzékről tanúskodnak, és máig sok ezer oldalt tesznek ki.

Tandori a német irodalom és filozófia megannyi alapművét, egyebek között Johann Wolfgang von Goethe, Wolfram von Eschenbach, Robert Musil, Thomas Bernhard, Friedrich és August Wilhelm Schlegel, Arthur Schopenhauer, Walter Benjamin és Theodor W. Adorno szövegeit tolmácsolta magyarul.

A Goethe-érem ünnepélyes átadására március 22-én, Goethe halálának napján kerül sor a weimari Rezidenciakastély dísztermében. A laudációt Tandori Dezsőre Konrád György író, a Berlini Művészeti Akadémia volt elnöke tartja.

A Goethe-érmet 1954-ben alapította a Goethe Intézet elnöksége, 1975 óta a Német Szövetségi Köztársaság hivatalos érdemjele. Először 1955-ben ítélték oda, azóta 58 ország 314 személyisége kapta meg. Az eddigi díjazottak között volt mások mellett Pierre Bourdieu, Pierre Boulez, Sir Ernst Gombrich, Ligeti György, Sir Karl Raimund Popper, Billy Wilder és Kertész Imre. Részletes információk a díjazottakról (német és angol nyelven) a honlapjukon olvasható.

Szóljon hozzá!