ZETApress

hírportál

Széchenyi-szobor az Al-Dunán

Mihály Gábor Zétával Katona Lucia felvételénMihály Gábor szobrászművész március 15-én Kossuth-díjat vehetett át a Parlamentben. A Lausanne-i Olimpiai parkban álló Kerékpárosok és a Szöulban álló 3 méteres Barátság alkotója 1942. szeptember 9-én született a partiumi Székelyhídon. Köztéri és murális munkái a magyar történelem és az olimpiai gondolat megismertetését szolgálják.

Tegnap délután a Forrás galériai kiállításmegnyitón találkoztunk. Elmondta, hogy két új alkotásra kapott felkérést. Az egyik egy lovasszobor lesz, melyet Vácra készít, a másik egy Széchenyi-szobor lesz, melyet az Al-Dunán fognak felállítani, de egyelőre részleteket nem akart elárulni. 1999-ben a Százados úti művésztelepen létrehozta a Kék Daru Galériát és művészeti műhelyt, ahol kortárs kiállításokat szervez, szimpóziumokat tart.

Sporttárgyú plasztikáin az erő, a dinamika jut kifejezésre. Ő alkotta a többi között Hidegkuti Nándornak, az Aranycsapat középcsatárának síremlékét. Reliefjein a síkok és a nagy, pozitív formák váltakozó ritmusa izgatja: Pannónia fríz, Zánka (1978). Kővel, vassal, bronzzal dolgozik, a vörösréz lemezt maga munkálja meg. Magyarországon is több nagyméretű köztéri szobra található. Legismertebbek a Budapesten felállított Olimpiai Emlékmű (1996), a hungaroringi Kanyarulatok című festett acélplasztikája (1986), a Közlekedési áldozatok emlékműve Óbudán (1996), a Magyar Labdarúgó Szövetség centenáriumi emlékműve a budapesti Puskás Ferenc Stadionban (2000), Kalkuttai Teréz Anya szobra Hegyvidéken (2012) és Görgey Artúr szobra Révkomáromban (2018). Tavaly január 7-től 11-ig többedmagával Algírban is kiállított, melyről idekattintva olvashatunk.

Szóljon hozzá!