ZETApress

hírportál

#ittahelyem az Akváriumban

Tegnap este mutatták be a Budapesti Tavaszi Fesztivál magazinjának vadonatúj lapszámát ? 15 nap múlva kezdődik a fesztivál! A március 01-jei sajtótájékoztatóról idekattintva olvashatunk.

A Budapesti Tavaszi Fesztivál, a régió egyik legfontosabb összművészeti eseménysorozata tegnap este a csillagászati tavasz első napján az Akvárium Klubban mutatta be tavaly debütált nagy sikerű magazinja aktuális lapszámát, amely exkluzív interjúkkal és izgalmas cikkekkel segít ráhangolódni az április 5-én pénteken kezdődő kulturális tavaszra.

Alig két hét és kezdődik a 39. Budapesti Tavaszi Fesztivál, amely idén is kiváló hazai és külföldi művészekkel és izgalmasabbnál izgalmasabb programokkal várja a közönséget április 5-e és 22-e között. A 64 oldalas, kétnyelvű BTF Magazin 2019-ben is a lehető legjobb választás, hogy belelapozzunk a fesztiválba, és a programok hátterét bemutató cikkeken, valamint exkluzív beszélgetéseken keresztül kapjunk kóstolót a legjobban várt előadásokból, koncertekből és kiállításokból.

Átfogó képet kaphatunk például a világ egyik legjelentősebb karmestere, Valerij Gergijev életútjáról, aki a szentpétervári Mariinszkij Színház társulatai és a Mariinszkij Zenekar élén érkezik Budapestre, és Prokofjev: Hamupipőke című balettjét, valamint Csajkovszkij: Jolánta című operáját vezényli. Kihagyhatatlan olvasmány a Bojti János zenekutatóval készült interjú, akinek köszönhetően a fesztivál nyitókoncertjén először hangzik el Muszorgszkij rekonstruált operája, a Hovanscsina. Az orosz opera Sherlockja többek közt arról beszél a vele készült riportban, hogyan építette újjá a befejezetlen művet. Világpremiernek lehetünk tanúi Janos Acs és a Concerto Budapest előadásán is: a világhírű karmester Leoncavallo befejezetlenül hagyott Rekviemjének nagy-zenekari változatát dirigálja.

A magazin hasábjain kiderül, énekesi ambíciói ellenére miért választotta mégis a karmesteri pálcát, és hogyan lett A három tenor koncertsorozat karmestere. Ugyancsak kalandos történet tárul fel előttünk a Kocsis Krisztián zongoraművésszel készült interjúban. A fiatal tehetség többek közt elárulja, mit tanult zongoraművész-karmester édesapjától, Kocsis Zoltántól, és szó esik azokról a négykezes zongoraátiratokról is, amelyeket Mocsári Károllyal közösen adnak elő a Pesti Vigadóban április 18-án. Ugyanazon a napon hasonlóan nem mindennapi duó lép színpadra a Budapest Music Centerben: az észt származású zongorista, Kristjan Randalu a világhírű amerikai szaxofonossal, Dave Liebmannal Egy kiállítás elveszett képei címmel Muszorgszkij népszerű zongorasorozatát helyezi új megvilágításba. Randalu a tavaly novemberi budapesti koncertje alkalmával készült beszélgetésben többek közt arra is rámutat, mi sarkallta az ismert mű átdolgozására.

A határokat feszegető kísérletezés nem idegen a vertikális táncban utazó amerikai BANDALOOP társulattól sem: vezetőjük, Thomas Cavanagh elárulja, miért fűzik a produkciót szoros szálak a híres zeneszerzőhöz, Prokofjevhez, és milyen eszközökkel értelmezik át a teret a MŰPA-ban ? és a MŰPA-n kívül. A XX. század első fele legmeghatározóbb művészeti iskolájának története tárul elénk a 100 éve alapított Bauhaus hazai vonatkozásait feltáró cikkben ? a témában a Ludwig Múzeum Bauhaus100. Program a mának című kiállítása és a #felafejjelbudapest sétái segítenek elmerülni.

A tavaszi nap-éj egyenlőség estéjén az Akvárium Klubban tartott lapbemutatón a fesztiválon lemezbemutatóra készülő YOULÏ zenekar akusztikus formációja zenélt, és Káel Csaba, a fesztivált szervező operatív testület elnöke, a MŰPA vezérigazgatója, valamint Bán Teodóra, a Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ ügyvezetője, az operatív testület tagja mutatta be az új lapszámot. Az ingyenes magazin a tavalyinál több, 18 ezer példányban lesz elérhető Budapest-szerte a fesztivál helyszínein, illetve turisztikai központokban és hotelekben. A Budapesti Tavaszi Fesztivál április 5-e péntek és 22-e húsvéthétfő között várja az izgalmas kulturális programokra kíváncsi közönséget, jegyek a MŰPA és a BFTK jegyértékesítési pontjain, illetve a honlapon vásárolhatók.

Szóljon hozzá!