ZETApress

hírportál

Sajtóösztöndíj a Papneveldében

Pénteken átadásra került a tollforgatók szentjéről, Szalézi Szent Ferencről elnevezett kitüntetés. A díjátadás előtt Erdő Péter vezetésével a Budapesti Egyetemi Templomban szentmisét tartottak, ahol a bíboros megjegyezte: az egyház átveszi a modern technikát, de a mai média világában szokásos eszközöket nem szabad átvennie.

A szentmisét követően a Központi Papnevelő Intézet Dísztermében szép ünnepség keretében került átadásra a genfi püspökről elnevezett Szalézi Szent Ferenc-sajtóösztöndíj, amelyet az újságíró hívatás megbecsüléséül alapított a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK). Az ösztöndíjjal 2001-től minden évben a média egy-egy munkatársát támogatják egy éven keresztül havi ötvenezer forinttal a keresztény értékrend szakmailag megalapozott és hiteles képviseletének elősegítésért a nem egyházi sajtóban.

Az ünnepség elején Mohos Gábor, az MKPK titkára köszöntötte a megjelenteket. Elmondta, hogy az újságírásnak az igazságot kell közvetítenie egy olyan világban, ahol a hétköznapokat az érdekek határozzák meg. Keresztény értékrend alapján ezzel együtt lehet élni az életet, még akkor is, ha ez nehéz. A díjátadás előtt egy zenemű és két prózai előadás is elhangzott.

Az MKPK elismerését Erdő Péter bíboros-prímás, Esztergom-budapesti érsek adta át. Iványi Balázs, a Heti Válasz újságírója, a PPKE BTK óraadó tanára, a MAKÚSZ tagja részesült idén a Szalézi Szent Ferenc-sajtóösztöndíjban. Méltatása során a bíboros arról beszélt, hogy manapság elmosódik a határ a tömegtájékoztatásban a propaganda és a hírközlés között, pedig igazságra szükség van, hogy figyelni tudjunk még a szóra.

Erdő Péter kitért arra is, hogy a médiában dolgozóknak nagy a felelősségük, ezért kell egy nagyon nagyfokú tartás ezen a területen. Befejezésképpen a katolikus egyház első embere elmondta: reméli, hogy ez a díj egyben bíztatás Balázs számára, aki a jövőben is értékes munkát fog végezni. A díjátadást követő fogadáson az 1952-es születésű bíboros-prímás válaszolt lapunk kérdéseire.

Vallásos meggyőződés és természettudomány

Eminenciás Uram! Vasárnapon reggelente, ha időm engedi, mindig meg szoktam nézni a tévében a vallásos műsorokat. Az itt elhangzott nagyon értékes műsorok sajnos nem kerülnek leírásra. Itt értesültem például az Ön december 9-i könyvbemutatójáról, melynek címe: Naplójegyzetek Szent Pál évében. A rádióműsorokban elhangzott beszédei jelentek meg így könyvalakban. Az itt elhangzottak miért nem hozzáférhetők nyomtatásban, vagy interneten? ? kérdezte Szarvas István.

Mi írtunk egy kérvényt ? lehet, hogy a többi testvér egyházak is tettek hasonlót ? azért, hogy a magyar televízióban most már húszéve lévő műsorok anyagát megvásárolnánk. Bízunk benne, hogy pozitív visszajelzést kapunk. Ebben az esetben szeretnénk technikailag egy kicsit modernebb módón átjátszani és internetes blogként műsorválasztékként felajánlani az érdeklődőknek a püspöki kar honlapján keresztül. Ez lenne azt hiszem egy lehetőség és onnantól kezdve aki nyomtatásban is le akarja írni, annak meg lesz rá a lehetősége.

Bíboros Úr hogyan látja a tudósok valláshoz való viszonyát? Úgy tapasztaltam, hogy az igazán nagy tudósok Istenhívők. Jól látom a kérdést?

Igen. Ezt különösen a természettudomány világában észre. Foglalkozzék valaki egy kicsit fizikával, csillagászattal, vagy akár a nem természettudományhoz tartotó matematikával. Mondhatom, biztos, hogy nem fog mosolyogni az Isten-kérdésen és a vallásos meggyőződést legalábbis az egyik nagyon komoly válaszként fogja értelmezni. ? A vallásos dimenzió elválaszhatatlan a kultúrától az emberi személy globális képzésére irányul és lehetővé teszi a a tudás átalakítását életbölcsességgé ? mondta erről 2009. április 25-én XVI. Benedek pápa.

A Newsweek 2009. július 22-i számában arról ír, hogy Eminenciád is benne van abban az öt főpásztorban, aki pápaként kerülnének szóba. Utoljára ilyen Bakócz Tamás idejében volt.

Ez zsurnalizmus. Tényleg a szónak mondjuk a szórakoztatóbb, vagy a könnyebb értelmében. Nem szabad az ilyesmit komolyan venni ? fejezte be válaszát a magyar főpásztor.

Iványi Balázs életrajza

A kitűntetett 1979-ben született Székesfehérváron, diplomáját a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen (PPKE) szerezte írott sajtó szakirányon. Az internetes újságírást a Gondola.hu hírportálnál sajátította el, dolgozott sajtótitkárként és médiafigyelőként az Országgyűlési Irodaházban, valamint a Magyar Katolikus Rádióban is. 2008. februártól munkatársa a Heti Válasz Üzlet című rovatának, novemberben Junior Príma-díjjal jutalmazták Magyar sajtó kategóriában. Jelenleg a PPKE Kommunikáció tanszékén óraadó tanárként is dolgozik.

A 2009-es két díjazott Diós Judit, az MR1 Kossuth Rádió és Kacsóh Dániel, a Magyar Hírlap munkatársa volt. Róluk, és a korábbi kitüntetettekről, valamint a sajtóösztöndíj történetéről tavaly már beszámoltunk.

2 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Tizedszer is Szalézi-díj | ZETApress
  2. Pálinkással a tudományról | ZETApress

Szóljon hozzá!