ZETApress

hírportál

Átadták a Kultúrházak díjait

Kultúrházak éjjel-nappal 2019261 településen, 400 helyszínen mintegy 1100 programon több mint 160 ezer ember vett részt február 15-e és 17-e között ? péntektől vasárnapig ? a 13. Kultúrházak éjjel-nappal eseményen ? számolt be Lőrinczy György, a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) alelnöke az idei rendezvénysorozat eredményeit összefoglaló délelőtti sajtótájékoztatón.

A Kispesti Munkásotthon Művelődési Házban megtartott eseményen Bordás István, a Magyar Népművelők Egyesületének elnöke, a rendezvénysorozat fő szervezője ismertette az idei év pályázatainak nyerteseit, Novák Péter az eseménysorozat védnöke, zenész, színész, rendező pedig videón keresztül üzent a résztvevőknek. A sajtótájékoztató lezárásaként átadták a meghirdetett szakmai pályázatokra beérkezett több mint négyszáz pályázat közül kiválasztott győztesek díjait, illetve bejelentették, hogy a 2020-as Kultúrházak éjjel-nappal eseményt február 14-16-ai hétvégén rendezik meg.

A Nemzeti Kulturális Alap számára fontos, hogy a reflektorfényben lévő nagy-rendezvények mellett a vidéki és a kisebb településeken zajló kulturális életet is támogassa. Ezért is kiemelt jelentőségű, hogy az NKA Közművelődési Kollégiuma anyagilag is a Kultúrházak éjjel-nappal rendezvénye mellé állt. Hiszen az ilyen rendezvényeknek köszönhetően rá tudjuk irányítani a figyelmet arra a kevésbé látványos, ámde kiemelten fontos munkára, amit a kistelepüléseken dolgozó szakemberek, köztük a művelődésszervezők végeznek nap mint nap ? mondta el a mai záró sajtótájékoztatón Lőrinczy György, az NKA alelnöke. A február 07-ei Budafok-nagytétényi programindító sajtótájékoztatóról idekattintva olvashatunk.

Bordás István, főszervező, a Magyar Népművelők Egyesületének elnöke elmondta, hogy a háromnapos rendezvénysorozat programjai között a legnagyobb számban táncházakat, farsangi hagyományhoz kötődő jeles napokat, kézműves programokat, táncos rendezvényeket tartottak. Az intézményhálózat sokszínűségét tükrözi, hogy sport és rekreációs programok is helyet kaptak a hosszú hétvége rendezvényei között csakúgy, mint előadó művészeti csoportok nyitott próbái. A programok számát tekintve Pest megye áll az első helyen, a dobogó második helyezettje Bács-Kiskun megye lett, majd őt követi Jász-Nagykun Szolnok megye. Elmondható, hogy átlagban 50 program zajlott egy-egy megyében. Mint hangsúlyozta: ismét láthatóvá vált, hogy a művelődési központok milyen fontos terepét jelentik a közösségteremtésnek. A Kultúrházak éjjel-nappal történetében először, a Csoóri Sándor Alap támogatásával idén hét határon túli településen is tartottak táncházat. Bécsben, Komáromban, Szabadkán, Lendván, Nagybányán, Kórógyon és Tiszapéterfalván a magyar népzene jeles képviselői léptek fel.

Novák Péter, aki a tavalyi évhez hasonlóan idén is a rendezvény védnöke volt, videóüzenetében elmondta, hogy habár generációs és kulturális szakadékok mindig is lesznek, de sokkal több bennünk a közös, mint a különböző. Ha megéljük hagyományainkat és újakat is teremtünk, akkor lehetőségünk van továbbírni a történetünket.

A tizenharmadik alkalommal megrendezett Kultúrházak éjjel-nappal programsorozaton az intézmények ? a Mindennap értéket adunk szlogenjének megfelelően ? igen széles és színes programkínálattal várták látogatóikat. Idén is három kiemelt helyszíne volt a programsorozatnak, melyek között egy Pest megyei intézmény, egy vidéki nagyváros és egy vidéki kistelepülés szerepelt. Az országos megnyitónak a gödöllői Művészetek Háza adott otthont, a rendezvény második napján a kecskeméti Hírős Agórára irányult nagyobb figyelem, míg a harmadik nap házigazdája az erdőkertesi Faluház és Könyvtár volt.

Annak érdekében, hogy ösztönözzék az intézményeket, a szakembereket és a látogatókat az eseménysorozaton való még aktívabb részvételre, a szervezők a már hagyományosnak mondható spot-, fotó-, és plakátpályázatot is hirdettek, a Kultúrházak éjjel-nappal záró sajtótájékoztatóján Gábor Klára, Lőrinczy György és Bordás István közösen adták át a pályázatok nyerteseinek a díjakat.

A #vanképedhozzánk? fotópályázatra a közművelődési intézmények rendezvényein készült fotókkal nevezhettek az érdeklődők, és az intézmények mellett a nagyközönség is részt vehetett benne. A zsűri a 144 alkotótól beérkezett 279 fotóból az alábbi képeket díjazta: I. díj: dr. Tóta Krisztián ? Bács-Kiskun megyei tehetségek musical estje Hírös7 fesztivál?2018. (Kecskemét), II. díj: Peka Roland ? 25. Kabóciádé (Veszprém), III. díj: Rostás Bea Piros ? A&B Többnyelvű Összművészeti Alkotóműhely Kortalan Korlátlan szobrász óra (Eger).

A #mindentegylapra! pályázatra a szervezetek programjait, munkáját népszerűsítő plakátokat vártak a szervezők. 52 alkotó 112 db plakátjából az I. díjat Fekete Éva Panyolafesztre (Panyola) készült plakátja nyerte, a II. díjat az Egri Kulturális és Művészeti Központ Mesterségem címere (Eger) plakátja érdemelte ki. III. helyezett Jónás Attila ? Denevérek (Csongrád) című plakátja lett.

A spot-pályázatra figyelemfelkeltő, az akció tartalmát és aktuális üzenetét erőteljesen megjelenítő, maximum 1 perces reklám-spotot vártak a szervezők. Az I. díjat a Klauzál Gábor Budafok-Tétényi Művelődési Központ, a II. díjat az Egri Kulturális és Művészeti Központ spotja nyerte, a III. helyezett a Kispesti Munkásotthon Művelődési Ház ? Hatvanger Zoltán, a különdíjas pedig az Abonyi Lajos Művelődési Ház Könyvtár és Múzeumi Kiállítóhely ? Jandácsik Pál által készített spot lett.

A díjazottak elismerő okleveleket és pénzjutalmat vehettek át. A spot-pályázat esetében az összdíjazás bruttó 160 ezer forint volt, amelyet a zsűri a beérkezett pályamunkák között az általa kiemelt szempontok szerint osztott fel. A fotó-, és plakátpályázat esetében a nyertes pályaműnek 80 ezer forint pénzjutalom járt, míg a második helyezett 50 ezer forint, a harmadik pedig 30 ezer forintösszeggel gazdagodott. A látogatókat ösztönző, és az eseményre felhívó szelfi-pályázat győztese Czabán József Attiláné lett, mivel ő gyűjtötte be szelfijére a legtöbb kedvelést. Nyereménye egy 30 ezer forintértékű Feldobox kultúrautalvány.

A Kultúrházak éjjel-nappal a Magyar Népművelők Egyesülete szervezésében, a Közösségfejlesztők Egyesülete, a Kulturális Központok Országos Szövetsége, a Nemzeti Művelődési Intézet, a Hagyományok Háza, a Népművészeti Egyesületek Szövetsége, a PReport PR partnerségével, illetve az Emberi Erőforrások Minisztériuma, a Nemzeti Kulturális Alap, illetve a Csoóri Sándor Alap támogatásával jött létre. Az esemény fő médiapartnere a Duna Televízió, InfoRádió és az origo.hu volt.

Szóljon hozzá!