ZETApress

hírportál

Hit pajzsa egy jezsuitának

Szabó Ferenc (Kálócfa, 1931) jezsuita szerzetes kapta idén a Parma fidei ? Hit pajzsa-díjat. Az elismerést Mádl Dalma, Mádl Ferenc korábbi köztársasági elnökünk özvegye adta át délelőtt a Horánszky utcai Jezsuita Rend Párbeszéd Háza I. emeleti Dísztermében. Laudációt mondott: prof. dr. Bolberitz Pál atya. Fotóink Rósa István felvételei.

Rétvári Bence, az EMMI parlamenti államtitkára köszöntőjében kiemelte: sokan gondoljuk, hogy változásra van szükség Euróban, hogy az európai vezetők ne szégyelljék a kereszténységüket, hanem legyenek rá büszkék, ne rombolják a keresztény közösségeket, hanem segítsék megerősödni azokat!

Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere az alkalomra küldött levelében úgy fogalmazott: a kommunista hatalom pontosan tudta, hogy a legnagyobb ellensége a kereszténység. Ezért záratta be az egyházi iskolákat, tiltotta be a szerzetesrendeket, ezért félemlítette meg, börtönözte be, üldözte el vagy ölte meg a papok, szerzetesek százait. De a terror és az erőszak a szívekben csak kitartást eredményezett!

A Parma fidei ? Hit pajzsa díjat 2002-ben alapította Horváth Béla volt kisgazda politikus és a 2008-ban elhunyt Gyurkovics Tibor író. Olyan papoknak, szerzeteseknek ítélik oda minden évben, akik a kommunista diktatúra alatt is hűségesek maradtak hitükhöz. Az elismeréssel járó vörösréz pajzs Madarassy István ötvösművész munkája. A mai díjátadón közreműködött: Faragó Laura énekművész és Kubik Anna színművésznő. Az ünnepség résztvevőit Erdő Péter bíboros, Esztergom-budapesti érsek áldotta meg.

Szóljon hozzá!