ZETApress

hírportál

Kultúrházak Tétényben

Kultúrházak éjjel-nappal 2019Egy hét múlva újra a kultúrházaké a főszerep: Kultúrházak éjjel-nappal február 15-től 17-ig. Országszerte több száz kulturális központban, és művelődési házban várják változatos és értékes programokkal az érdeklődőket a február 15-e péntek és 17-e vasárnap közötti rendezvénysorozaton.

Idén először két szomszédos ország fővárosa, Bécs és Bukarest is csatlakozott az eseményhez. A Magyar Népművelők Egyesülete által tizenhárom évvel ezelőtt útjára indított eseménysorozat célja, hogy minél többen részesei legyenek a közművelődési intézmények által nyújtott kulturális sokszínűségnek. Az idei év jelmondata: Mindennap értéket adunk, ami arra hívja fel a figyelmet, hogy a közművelődés a hétköznapokban is értékes kultúrát közvetít és teremt. Idén tovább színesíti a programot, hogy határon túli táncházak is csatlakoztak az eseményhez. A rendezvénysorozat fővédnöke prof. dr. Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere, míg a korábbi évekhez hasonlóan az esemény védnöke pedig Novák Péter zenész, színész, rendező.

Több száz helyszínen, ezernél is több programmal várják az érdeklődőket ezen a hétvégén. A programsorozat az ország számos művelődési házának részvételével zajlik majd, akik az esemény hivatalos weboldalán folyamatosan regisztrálják programjaikat. Krucsainé Herter Anikó, az EMMI kulturális ügyekért felelős helyettes államtitkára a Klauzál Gábor Budafok-tétényi Művelődési Központban megrendezett sajtótájékoztatón köszönetét fejezte ki a közművelődésben dolgozóknak, akik áldozatos és kitartó munkájukkal nemcsak az esemény három napja alatt, hanem egész évben segítik a közművelődés ügyét. A 2019-es év szlogenjének, Mindennap értéket adunk! jegyében a szervezők arra ösztönzik a résztvevő intézményeket, hogy minél színesebb kínálattal készüljenek, ezzel is ráirányítva a figyelmet a helyben lévő kulturális értékekre, a művelődési intézmények helyi társadalomban betöltött közösségépítő munkájára, és az ott dolgozók tevékenységének sokszínűségére ? mondta el Bordás István főszervező, a Magyar Népművelők Egyesületének elnöke. Az idei rendezvény fő támogatója az NKA, támogatója az EMMI.

Ahogyan tavaly, idén is három kiemelt helyszíne van a rendezvénynek: Gödöllő, Kecskemét és Erdőkertes, a látogatókat pedig számos változatos program várja majd a három nap alatt. A hagyományosnak mondható táncházak, népzenei és néptánc találkozók, farsangi programok mellett igazi különlegességeket is kínálnak a kultúrházak. Pál Feri mentálhigiénés szakember az élet szeretetéről mesél az Angyalföldi Művelődési Házban, Szabó Gyuri bácsi bükki füvészmester ismeretterjesztő előadása Kisvárdán lesz hallható, Csányi Vilmos Íme, az ember előadását pedig Kispesten láthatják az érdeklődők. Várhatóan az egyik legizgalmasabb esemény A vérfarkasok éjszakája játék lesz Abonyban, amely a szabadulószoba és a szerepjáték világát ötvözi, a leglátványosabb gasztronómia élményt pedig az esztergomi Farsang-farka kocsonyaszépségverseny nyújthatja. Angyalföldön a legendás színésznőről, Sulyok Máriáról, 100 éves évfordulója alkalmából pedig József Attiláról emlékeznek meg a Budapesti Művelődési Központban. A fiatalabbak egy E-biztonságról szóló előadáson vehetnek részt Bicskén, a zeneszerető gyerekeket pedig a zeneszerkesztés és remixkészítés rejtelmeibe vezetik be Egerben. Az idei rendezvénysorozaton több híresség is fellép: Bródy Jánost, Malek Andreát, Fehér Adriennt, Oláh Ibolyát, Vastag Tamást is láthatjuk a színpadon.

A Csoóri Sándor Alap támogatásával a Kultúrházak éjjel-nappal akció keretén belül hét határon túli település táncházában ropják majd a magyar néptáncot. Bécsben, Komáromban, Szabadkán, Lendván, Nagybányán, Kórógyon és Tiszapéterfalván a magyar népzene jeles képviselői, mint pl. a Varjas zenekar, a Horsa Banda és a Garabonciás Táncegyüttes, valamint a Kokas Banda húzza majd a talpalávalót.

A szervezők idén közel félmillió forinttal díjazzák azokat az alkotókat, akik kreatív ötleteikkel elnyerik a zsűri tetszését az idei Kultúrházak éjjel-nappal programsorozatra meghirdetett pályázatokon. A spot-, plakát- és fotó pályázati felhívásra várják az egyéni alkotók, illetve a közművelődési intézményekben dolgozó, azokhoz kötődő alkotókörök, alkotóműhelyek pályázatait egészen február 14-éig. A #mindentegylapra! közművelődési plakátpályázatra a szervezetek programjait, munkáját népszerűsítő plakátokat várják a szervezők. A #vanképedhozzánk? fotópályázat pedig az intézmények mellett a nagyközönségnek is szól, és a közművelődési intézmények rendezvényein készült fotókkal pályázhatnak az érdeklődők. A spotpályázatra pedig olyan maximum egyperces, a rendezvényt népszerűsítő reklámokat várnak, melyek üzenete szorosan kapcsolódik az idei év szlogenjéhez. A pályázati kiírások az esemény hivatalos honlapján olvashatók.

Kifejezetten a nagyközönségnek szóló játékot is meghirdettek a szervezők a rendezvény Facebook-oldalán a szelfi-versenyben a látogatóknak kedvenc művelődési házuk előtt készült szelfijüket kell feltölteniük az oldalra, és arra minél több kedvelést begyűjteni. A legtöbb like-ot begyűjtő egyéni pályázó 30 ezer forintos értékű Feldobox kulturális utalványt nyer.

A Kultúrházak éjjel-nappal a Magyar Népművelők Egyesülete szervezésében, a Közösségfejlesztők Egyesülete, a Kulturális Központok Országos Szövetsége, a Nemzeti Művelődési Intézet, a Hagyományok Háza, a Népművészeti Egyesületek Szövetsége, a PReport PR partnerségével, illetve az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával jön létre. Az esemény fő médiapartnere a Duna Televízió, InfoRádió és az origo.hu.

Szóljon hozzá!