ZETApress

hírportál

Zarándoklat vonatokon

Összesen négy vonattal utazhatnak a missziós zarándokok idén ? tudtuk meg délelőtt a Nyugati pályaudvar Királyi várójában. Ebben az évben már négy zarándokvonat indul a Misszió Tours Utazási Iroda és a MÁV-START Zrt. együttműködésében.

A ma már hagyományosnak tekinthető erdélyi csíksomlyói pünkösdi búcsúba robogó Boldogasszony és a lengyelországi Czestochowába tartó Fekete Madonna zarándokvonat mellett, a hercegovinál Medjugorjéba és a június elsejei csíksomlyói pápai misére is indul vonatos zarándoklat. A Boldogasszony pünkösdi zarándokvonat Csíksomlyóra idén rendhagyó módon három részből álló szerelvénnyel közlekedik, a délelőtt bemutatott többcélú belsőteres IC+ kocsival kiegészülve. Fotóink Lantai József felvételei.

Idén nyolcadszor indul útjára Csíksomlyóra a Boldogasszony, valamint a lengyelországi Czestochowába a Fekete Madonna zarándokvonat. A korábbi évekhez hasonlóan megint vállalta a fővédnökséget ezeknél a rendhagyó, Kárpát-medencét és Közép-Európát összekötő vonatos zarándokprogramoknál dr. Kövér László házelnök (levelét Korbuly Péter bemondó, az esemény házigazdája olvasta fel) és dr. Veres András püspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke.

A sajtótájékoztatón részt vett Csépke András, a MÁV-START Zrt. vezérigazgatója; a vonatot is megáldó dr. Veres András püspök; Fülöp Attila, az EMMI szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára; Budai László, a Misszió Tours Utazási Iroda ügyvezető igazgatója és Csóka János pálos szerzetes, a Fekete Madonna zarándokvonat egyik lelki vezetője.

A tavalyi után még mindég újdonságnak számít a Medjugorjei zarándokvonat, mely szeptember közepén másodszor indul Bosznia-Hercegovinába. Idén rendkívüli esemény, hogy Pünkösd előtt egy héttel, június 1-jén Ferenc pápa Csíksomlyóra látogat. Ekkor is indul különjárat Zarándokvonat a pápai szentmisére néven, ami kifejezetten erre az eseményre szerveződik.

A lengyelországi Czestochowába tartó Fekete Madonna és a Medjugorjei zarándokvonat Budapestről indul. A három városból: Budapestről, Szombathelyről és Miskolcról induló Boldogasszony zarándokvonat Püspökladányban egyesül, majd egy vonatként éri el célját. A pápai misére tartó zarándokvonat egy héttel korábban ugyanígy közlekedik majd.

Szóljon hozzá!