ZETApress

hírportál

Művésztanárok Pécsett

Világhírű művészekkel működik együtt a PTE Művészettudományi Kar Zeneművészeti Intézete. Címzetes professzori címeket adományoz és egyedülálló szakmai együttműködés keretében támogatja az egyetemi felsőfokú zenei képzést az MK Zeneművészeti Intézete – tudtuk meg a MŰPA Bohémia Éttermében.

Dr. Vas Bence gitárművész, a Pécsi Tudományegyetem Zeneművészeti Intézete igazgatója délelőtti tájékoztatása szerint a PTE Szenátusa támogatta Baráti Kristóf Kossuth- és Liszt-díjas hegedűművész, valamint Várdai István Liszt-díjas csellóművész részére a 153/2018. (12.20.) számú határozattal címzetes egyetemi tanári cím adományozását. Ezen kívül egyetemi docensi címben részesült a 154/2018. (12.20.) számú határozattal Szőke Zoltán kürtművész és Szűcs Máté brácsaművész. Fotóink Lantai József felvételei.

A címet elnyert művészek a jövőben tovább fejlesztik szakmai kapcsolatukat az Egyetemmel. Szőke Zoltán szeptembertől az intézetben oktatóként kezdi meg munkáját. A Kamara Akadémia Egyesület Várdai István elnökletével egyesületi programjait hozza Pécsre. A már említett egyesületi programok keretében, valamint kurzusok, vizsgák stratégiai kapcsolatok terén segíti és támogatja az intézeti munkát Baráti Kristóf és Szűcs Máté. Az együttműködés pontos tartalmát és megvalósulás formáit a tavaszig megkötendő megállapodás tartalmazza majd.

Várdai István gordonkaművész számára azért is nagy dolog a cím megszerzése, mert maga is Pécsről, az egyetem falai közül indult. – Az életem úgy alakult, hogy az év jelentős időszakát külföldön töltöm, így nem tudok részt venni a mindennapi pedagógiai munkában, azonban nagy örömömre szolgál, hogy a PTE Művészeti Kara nyitott volt a Magyarországon elnökletemmel működő Kamara Akadémia Egyesülettel való gyakorlati együttműködésre. Ennek érdekében mozgósítani tudom nemzetközi kapcsolataimat, és reményeink szerint kiváló fejlesztő és gazdagító programok születhetnek – nyilatkozta a csellóművész.

Szűcs Máté brácsaművész nagyon fontosnak tartja a hazai tehetségek segítését, támogatását. Feleségével és kisfiával Berlinből hazaköltözve itt él Magyarországon, emellett Genfben tanít. – A Kamara Akadémia Egyesület és a Pécsi Tudományegyetem között a közeljövőben létrejövő együttműködési megállapodás reményeim szerint lehetővé fogja tenni, hogy tanári munkámmal, kurzusok keretében segítsem a pécsi gyakorlati munkát. A kurzusok alkalmával, a rendezvény zárásaként az egyetem hallgatói számára koncertet is szívesen tartok majd – árulta el a brácsaművész.

Baráti Kristóf hegedűművész számára nagyon megtisztelő a tiszteletbeli professzori cím. – Kapcsolatom a Pécsi Tudományegyetemmel hosszú múltra tekint vissza. Az elmúlt években szólista művészként rengeteg időt töltök utazással és koncertezéssel, de számomra most is fontos maradt, hogy tanácsaimmal segítsem az egyetemet – mondta el a hegedűművész.

Szőke Zoltán kürtművész nagy örömmel fogadta és megtiszteltetésnek tartja a kinevezést. Kapcsolata a Zeneművészeti Intézet rézfúvós tanszakával nem új-keletű, néhány oktatóhoz – Farkas István Péter, Bazsinka József – évtizedek óta szoros munkakapcsolat fűzi. – A kürt tanszakkal nemcsak Kreka László meghívására találkoztam, A BFZ bekopog! program kapcsán az egyetemi hallgatókkal közös produkciót hoztunk létre a tavalyi évben, az együttes munka kifejezetten inspiráló volt mindannyiunk számára… Az eddigi kapcsolat az egyetemmel tovább fejlődik, és nagy izgalommal várom a következő iskolai tanévet, aminek induló kürt évfolyama a tervek szerint hozzám felvételizhet. Hosszú távú elképzelésem elsősorban a zenekari kürtös utánpótlás nevelése… és a hangszer szeretetét gyerekeknek átadni képes tanárok képzése – mondta el a kürtművész.

Szóljon hozzá!