ZETApress

hírportál

Varázsfuvola Burgenlandban

Burgenland várBurgenland tartomány és az Esterházy-csoport egy átfogó megegyezéssel nyitnak új korszakot együttműködésükben. Példás egyezséggel zárult a cégcsoport és a tartomány között hosszú évek óta fennálló és egyre bővülő vita ? tudatta Rónai Judit.

A megállapodás amellett, hogy az elmúlt években felmerült vitás kérdéseket rendezi, egyben utat is nyit a két fél együttműködésének új korszaka előtt. Közel 10 évnyi pereskedés és jogi viták után, intenzív több hónapos tárgyalásokat követően jutottak megállapodásra egymással az Esterházy-csoport és Burgenland tartomány képviselői.

Az ügy előzménye, hogy 1969-ben a tartomány 40 évre bérbe vette a kastélyt. A szerződés 2009-ben járt le. Az épület visszavételét követően az Esterházy-csoport 2011-ben pert indított 11 millió euró kártérítés megállapítását kérve, mert megítélése szerint a tartomány az eltelt 40 évben nem úgy tartotta karban a helyiségeket, ahogyan arra szükség lett volna. Ezzel egy több éven át tartó pereskedés indult el, melyben a perérték a kamatokkal és perköltségekkel együtt mára meghaladta a 18 millió eurót.

A december 20-án csütörtökön megkötött megegyezés értelmében Burgenland tartomány 2021-ig bezárólag ? több részletben ? összesen 6,875 millió euró kártérítés megfizetését vállalta az Esterházy-csoport részére, illetve a megállapodás alapján további jelentős történelmi épületek hasznosítása is visszakerül a cégcsoporthoz. A megállapodás ugyanakkor azt is lehetővé teszi, hogy a kismartoni kastély ismét a tartomány rendelkezésére álljon jeles alkalmakkor reprezentációs, kulturális célokra, és konkrétan olyan ünnepi rendezvények fogadására is, mint a Burgenland tartomány fennállásának 100 éves évfordulójára tervezett eseménysorozat 2021-ben.

Fontos eleme a megállapodásnak a Szentmargitbányai Operafesztivál támogatásának témaköre is. A cégcsoport az elmúlt években jelentős befektetéssel Burgenland kulturális turizmusának egyik meghatározó, nemzetközileg is elismert eseményévé fejlesztette a Fesztivált, melyhez bár kért, mégsem kapott tartományi támogatást 2015-ben és ?16-ban. Korábban ez az ügy is peres útra terelődött, melyet a most megkötött megállapodás keretében szintén rendeztek a felek: a tartomány 800 ezer euro egyösszegű támogatást nyújt a nemzetközi hírű zenei eseménynek, melynek keretében 2019-ben ? egy év szünet után ? Mozart: Varázsfuvola című műve kerül bemutatásra.

A szerteágazó jogvita eredményes lezárásával nemcsak pénzügyi természetű kérdésekben sikerült megállapodásra jutni, hanem egy olyan széleskörű jövőbeli együttműködésről is, mely új korszakot nyit elsősorban turisztikai és kulturális téren, de sok más területen is. ? Ma pontot tettünk az elmúlt évek vitáira. A jövőben közösen dolgozunk azon, hogy Burgenland tartományt kulturális területen előre mozdítsuk. Egyesítjük erőinket, hogy az olyan kulturális kezdeményezések, mint a Szentmargitbányai Operafesztivál jövője a következő években biztosítva legyen ? nyilatkozta Hans Peter Doskozil, Burgenland pénzügyekért és kultúráért felelős tartományi tanácsosa, akinek a tartományi politikába való 2017-es visszatérése jelentősen hozzájárult a felek közötti viszony javulásához.

? A december 20-án megkötött széleskörű megállapodás, mely minden nyitott kérdést érint, fontos mérföldkő Burgenland tartomány és az Esterházy-csoport kapcsolatában. A több mint egy évtizedes nagyon hűvös kapcsolat után jelentősen tovább tudunk lépni a már 2018 elején megkezdett gyümölcsöző együttműködésekben a kulturális- és természeti turizmus, a regionális ingatlanfejlesztés, a bio élelmiszerek, gasztronómia, szálláshelyek témakörében, és sok más területen is ? mondta el dr. Ottrubay István, az Esterházy-csoport vezérigazgatója.

Szóljon hozzá!