ZETApress

hírportál

Hencsey-gyűjtemény albumban

A minap jelent meg a Hencsey Gyűjtemény című 124 oldalas album a a Balassi Kiadó gondozásában, melyet tegnap délután mutatott be Soóky Andrea kiadóigazgató, a könyv szerkesztője a Petőfi utcai FUGA Építészeti Központban.

A könyv előszavát Hencsey Gusztáv, a gyűjtemény tulajdonosa írta. A bemutatón a szerkesztőnő beszélgetőtársai Erdész László galerista, a borítóterv készítője mellett Kelen Anna művészettörténész és Kozák Gyula szociológus voltak.

Hencsey Gusztáv fiatalkori rajongása az avantgárd művészet iránt egy gazdag könyvtár létrehozásával indult, majd miután megcsodálhatta több mint hetven ország múzeumait, úgy döntött összeköltözik kedvenc művészei alkotásaival. A művekkel való együttélés ennek a gyűjteménynek a különlegessége. Egyetlen kép vagy szobor sem porosodik szekrényben vagy raktárban, hanem a szobák falain gyönyörködtetnek.

Kiemelkedő helyet foglal el a gyűjteményben a háború utáni egyik legfontosabb haladó szellemű művészeti mozgalom, a Szentendrei Iskola. Bálint Endre, Korniss Dezső és Vajda Lajos remekművei mellett további 32 művész alkotásai kapcsolódnak szorosan vagy áttételesen ehhez a fő sodorhoz. A gyűjteményt a külföldi művészek munkái egészítik ki, nemzetközi térbe helyezve a műegyüttest. Általános a vélekedés, hogy a műgyűjtők nemcsak megőrzik, hanem rabul is ejtik az alkotásokat. Ennek a z albumnak a legfontosabb célja a kiszabadításuk ? olvasható a fülszövegben.

A gyűjtemény tulajdonosa kérdésünkre elmondta, hogy sosem állította még ki műveit, mert a galériák csak úgy vállalnák a bemutatást, ha a képekből vásárolni is lehetne, ő azonban nem akarja eladni azokat. S mely alkotók művei szerepelnek gyűjteményében és az albumban? Akhvlediani George, Ámos Imre, Anna Margit, Bálint Endre, Barcsay Jenő, Bortnyik Sándor, C. V. I. mester, Deim Pál, Dzhanaz Yrvand, Fajó János, Fekete Nagy Béla, Gadányi Jenő, Gyarmathy Tihamér, Gy. Molnár István, Hencsey Róbert, Kallós Paul, Kassák Lajos, Kmetty János, Korniss Dezső, Lecsev Georgi, Major Kamill, Martyn Ferenc, Mattis Teutsch János, Nyenasztyina Elena, Ország Lili, Prinner Anton, Qing Cheng Wen Hua, Séday Éva, Vajda Gyula, Vajda Júlia, Vajda Lajos, Vasarely Victor, Vaszkó Erzsébet, Woloba Dávid és Yang Hűi Sui nevei olvashatók a hátsó borítólapon.

1 hozzászólás

  1. Tisztelt Szerkesztő Úr! Gratulálok a cikkhez és természetesen a kiadónak és a szerzőnek egyaránt! Értékes anyaggal járult hozzá a karácsonyi ajándékozáshoz.