ZETApress

hírportál

Cápasuli a Pannon Parknál

Elkészült és holnaptól látogatható a Fővárosi Állat- és Növénykert Cápasuli nevű új létesítménye, és jól halad a Pannon Park biodómjának építése is ? mondta Persányi Miklós, az intézmény főigazgatója a délelőtti helyszíni sajtóbejáráson. A tavaly október 03-ai alapkő-letételről idekattintva olvashatunk.

? Ilyen hatalmas tengeri medencével, ami a Pannon Park kiszolgálásához szükséges, eddig az állatkert nem rendelkezett, sőt, ez Magyarországon a második legnagyobb állattartásra alkalmas medence ? emelte ki a főigazgató. A Pannon Parkot a tervek szerint 2021-ben veheti birtokba a közönség. A helyszín bejárásán részt vett Tarlós István főpolgármester, Pintér Sándor belügyminiszter, miniszterelnök-helyettes és Kásler Miklós emberi erőforrások miniszter is.

Persányi Miklós azt is elmondta, hogy a cápasuliban a fiatal cápák az egymással és más halakkal való együttélést tanulják meg, hogy később, a Pannon Park több mint kétmillió literes tengeri akváriumának medencéjében megfelelő módon tudjanak majd létezni. Emellett az állatok itt növekednek, fejlődnek is. Fajonként ugyan eltérő méretűek, de átlagosan a kétméteres hosszt elérő állatok kerülnek majd át a Pannon Park óriásmedencéjébe.

A Fővárosi Állatkert több mint 100 évvel ezelőtt is tartott már cápát, azonban akkor még csak az Adriában honos, kis-pettyes macskacápának tudtak megfelelő körülményeket biztosítani. Az új cápasuliban már most többféle cápa látható: fekete-úszójú szirtcápa, rozsdás, homokszínű és rövid-farkú dajkacápa és zebracápa is, de a benépesítés folyamatosan zajlik. Az akváriumban a cápák mellett többféle rája is megtekinthető, a gitárhalak, denevérhalak és aranymakrélák mellett. A látogatóközpontban a közönség továbbá annak is szemtanúja lehet, hogyan foglalkoznak a halakkal a gondozók, például hogyan tanítják meg őket arra, hogy együttműködjenek a szakemberekkel az orvosi vizsgálatok vagy kezelések során.

A cápasuliban összesen három tengervizes medencét alakítottak ki, a két kisebb medence 30 ezer és 90 ezer, a legnagyobb 660 ezer literes. A bemutatóhely az Állatkert Holnemvolt Parkjában található, állattartási szempontból azonban a Pannon Park tengeri akváriumához kapcsolódik majd. A helyszíni bejárás során Persányi Miklós az építés alatt álló Pannon Parkot, valamint annak központi építményét, a Biodómot is bemutatta. A nagyszabású, 44 milliárd forintból megvalósuló komplexum terveit nemrégiben a The International Property Awards szakmai zsűrije Európa legjobb szabadidős létesítményének választotta ? emelte ki a főigazgató.

Már szinte teljesen elkészült az az acél tetőszerkezet, amely a biodóm fedett parkja fölé boruló fényáteresztő membránt fogja tartani. A szerkezet négy kupolájából három már áll és a negyedik szerelése is a végéhez közeledik. Közben az egyik kupolában már elkezdték a fényáteresztő héjazatot is felszerelni, amely egy speciális fóliából készül: a szerkezet mind a 964 mezőjéhez egy-egy háromrétegű, nyomás alatt tartott fóliapárna tartozik majd.

Szóljon hozzá!