ZETApress

hírportál

Pilsner Urquell Szimplában

Az eredeti pilseni és a budapesti romkocsma-kultúra éllovasának találkozása: decembert 6-tól a Kazinczy utcai Szimplában mérik az eredeti cseh Tankovnát, a Pilsner Urquell friss tanksörét ? tudatta Neményi Zoltán junior PR menedzser. Fotóink Kiss Gergely felvételei.

A palackos, a dobozos, de még a csapolt sörhöz képest is merőben más élménnyel gazdagodhatnak a budapestiek december 6-tól a Erzsébetvárosban, a legismertebb budapesti romkocsmába ugyanis egyenesen Pilsenből, a híres cseh sörgyárból érkezik a Pilsner Urquell tanksöre.

Míg a cseheknél már komoly hagyománya van, addig a tanksör a magyar sörkultúra viszonylag új és különleges műfaja. Lényege az, hogy a sörkészítés és a fogyasztás között a lehető legrövidebb legyen az út. A tanksör teljesen más ízélményt nyújt, ami abból adódik, hogy nem pasztörizálják, így frissebb ízt ad. A frissesség ára, hogy a szavatossági ideje három hét, ezért a Szimplában felállított, öt rozsdamentes tankot folyamatosan töltik majd fel Csehországból.

A tradicionális sörkészítés szerethetőségét talán a tanksör tudja legközelebb hozni az emberekhez, amit a ma már kulthelynek számító Szimpla emel igazán magas szintre. A Szimpla és a tankos Pilsner Urquell találkozása nem véletlen, hiszen mindketten új fejezetet nyitottak a maguk területén. A világhírű, aranyló színű és friss, komlós illatú pilseni a legnépszerűbb sörfajta a világon, a globális sörfogyasztás több mint kétharmadát ez a típus adja. A Szimpla pedig a budapesti romkocsma-kultúra éllovasa, ami egészen új színt hozott a főváros életébe, és tulajdonképpen mozgalmat indított el 2002-es megalakulása óta azzal, hogy másokat is hasonló helyek nyitására inspirált eredetiségével és a magas minőség iránti elkötelezettségével. Ma már a külföldiek is Budapest egyik jellegzetességének tartják a romkocsmákat, a Szimpla pedig a harmadik legjobb bár lett 2011-ben a Lonely Planet nemzetközi listáján. A Szimpla évente közel egy millió látogatót fogad és 200 koncertnek, kiállításnak és filmfesztiválnak ad otthont.

? Ahogy az aranyló pilseninkkel forradalmasítottuk a sörgyártást, úgy indított útjára valami egészen új dolgot a Szimpla is a romkocsma-kultusz megteremtésével. Ez a különleges hely most is hűen tükrözi azt az eredeti koncepciót, ami életre hívta, mi pedig örömmel és izgatottan visszük be ide a sörözés új élményét a világos lagerünk tankos változatával ? mondta Kamil Růžek, Pilsner Urquell sörmester.

? Csakúgy, mint a Pilsner Urquell, a Szimpla is jóval többként indult egy puszta marketingötletnél. Hiszem, hogy a vendégeink értékelni fogják egyrészt a szaktudást, ami a Pilsner Urquell-ben testet ölt, másrészt pedig annak érdekes és autentikus örökségét. És emellett úgy véljük, hogy nagyon fogják szeretni az ízét is! ? mondta Zsendovits Ábel, a Szimpla tulajdonosa.

A cseheknél úgy tartják, hogy a sörfőző mester megfőzi a sört, a sörcsapoló-mester pedig elkészíti a sört. A tankos Pilsner Urquell csapolása igazi művészet és nagy szakértelem kell hozzá. Ennek legmagasabb szintje a Pilsner Urquell csapolómesterré válás. Ehhez a csaposoknak egy speciális pilseni képzésen kell részt venniük. A Szimpla egyik csaposa már meg is kapta ezt a képzést a cseh csapolómesterektől, és a közeljövőben őt még további kollégák fogják követni a Szimplából.

A csehek alapvetően háromféleképpen isszák a tanksört. A Hladlinka csapolási módnál a 45 fokos szögben megdöntött korsó alján habot képeznek a mesterek, majd ez alá töltik be a sört. A főleg ünnepi alkalmakkor fogyasztott Mliko technikával a csapot csak kicsit nyitják meg, és így krémes habot képeznek a sörből. Azoknak, akik a nap folyamán többször, de kevesebb mennyiségben szeretnék élvezni az eredeti pilseni frissítő ízét, e kettő közötti típust, a Šnyt-et ajánlják a csapolómesterek.

Szóljon hozzá!