ZETApress

hírportál

Prímák a MŰPÁ-ban

Csányi Sándor, Demján Lídia és L. Ritók NóraTíz kategóriában 16. alkalommal vehették át a Prima Primissima Díjakat a magyar szellemi élet, a művészet, a tudomány és a sport jeles képviselői tegnap a MŰPÁ-ban megtartott gálaesten, mely a XX. Vállalkozók Napja díjátadó ünnepsége után 3 órával kezdődött el.

Az eseményen részt vett Áder János köztársasági elnök és felesége: Herczeg Anita; Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere; Pintér Sándor belügyminiszter és Demján Lídia, a tavasszal elhunyt Demján Sándor vállalkozó özvegye is.

Csányi Sándor, a Prima Primissima Alapítvány kuratóriumi elnöke elmondta: az idén 16 éves alapítvány erkölcsi és anyagi támogatás terén is egyedülálló. A díj jelentős hozzájárulást jelent a kulturális sokszínűség megőrzéséhez, a nem termelői szférában dolgozó tudósok, művészek, köznevelők és sportolók elismeréséhez, munkásságuk megismertetéséhez. ? Mindannyiukban közös, hogy kimagasló tehetségük sok éven át, akár egész életen át tartó kemény munkával és áldozatvállalással párosul ? hangsúlyozta az elnök. Az elmúlt évek alatt 480 Prima- és Primissima-díjat adtak át ? idézte fel hozzátéve: a jelöltek, a díjazottak kiválasztásánál mindig a teljesítmény volt a meghatározó.

Demján Sándorra emlékezve kijelentette, hogy számukra az év legnagyobb vesztesége az ő távozása volt. Mint mondta, Demján Sándor szellemiségére Széchenyi István nagy hatással volt, sokszor elmondta, hogy a legjobb befektetés a tudásba és a tehetségbe való befektetés. Ennek szellemében hozta létre a Prima Primissima Alapítványt, bízva abban, hogy a díjakkal nem a pénz, hanem annak rangja és az együvé tartozás lesz a legfontosabb! ? emlékeztetett Csányi Sándor, hozzátéve: emberségét jellemezte, hogy aktív volt a kulturális mecenatúrában és a segítségre szorulók támogatásában. A kuratórium elnöke kiemelte: öröksége arra kötelez minket, hogy a Prima Primissima Díjat fenntartsuk, modernizáljuk, és úgy vigyük tovább, hogy a következő generációk szemében is releváns értékmérőként szolgáljon.

A tegnap esti ünnepség ma 21 órától az M5 közszolgálati csatornán felvételről visszanézhető. Magyar építészet és építőművészet kategóriában: Nagy Csaba építész; Magyar tudomány kategóriában: Sótonyi Péter orvos, patológus, egyetemi tanár; Magyar sajtó kategóriában: a Portfolio.hu gazdasági portál; Magyar képzőművészet kategóriában: Korniss Péter fotográfus; Magyar oktatás és köznevelés kategóriában: Falus Iván pedagógus, egyetemi tanár vehette át az elismerést.

Magyar sport kategóriában: Magyar Zoltán tornász; Magyar irodalom kategóriában: Görgey Gábor író, költő; Magyar népművészet és közművelődés kategóriában: a Kallós Zoltán Alapítvány; Magyar zeneművészet kategóriában: Fischer Ádám karmester, a Budapesti Wagner napok művészeti vezetője; Magyar színház- és filmművészet kategóriában: Szirtes Ági színművész kapta az egyenként 15 millió forinttal járó díjat. Az ugyanekkora összeggel járó Közönségdíjat L. Ritók Nóra pedagógusnak ítélték oda a szavazók.

Szóljon hozzá!