ZETApress

hírportál

Évadnyitás Gödöllőn

Január 26-án, keddtől ismét látogatható a Gödöllői Királyi Kastély. A hagyományos év elejei zárva tartás alatt ? amelyből idén sikerült lefaragni egy hetet ? gondosan megtisztogatják a Grassalkovich-kiállítás és a királyi lakosztályok minden helyiségét és műtárgyát, s elvégzik a szükséges állagmegóvó munkálatokat.

Premierrel indul az évad az ódon barokk falak között. Február 6-án, szombaton a Dunakanyar Szarvasgombász Egyesület és a Kastély társrendezvényének évnyitó fesztiválján ? Magyarországon először – ingyenes családi programsorozat keretei között ismerkedhetnek meg az érdeklődők egy bárki számára elérhető, Ferenc József kedvenc levesében is alapanyagként szereplő királyi étekkel, a szarvasgombával.

A festési, parketta-javítási, tisztítási munkálatok 4-4,5 millió forintba kerülnek minden januárban. Különösen nagy igénybevételnek van kitéve a Díszterem, hiszen a Lovarda megújulásáig itt zajlanak a kastélyon belüli rendezvények. A szokásos év elejei takarításkor portalanítják a dísztárgyakat, s a kereteket. Mossák és vasalják a fényáteresztő függönyöket. A bőrrel bevont bútorokat (szék, asztal írófelülete) ilyenkor Nivea éjszakai ? ennek nagyobb a zsírtartalma ? testápolóval alaposan átkenik. A fa részekre méhviaszos Opti kerül, amit a faragásokba fogkefével visznek fel, majd szárazra törlik. Mindez azért fontos, hogy év közben ne száradjanak szét.

Az idén elkészülő, új múzeumi és közönségterek miatt várható látogatólétszám-emelkedésre már most felkészülnek. A nyitáskor kényelmesebb, nagyobb információs iroda és ruhatár várja a kastély vendégeit. A bejárathoz közel eső terek zsúfoltságának csökkentésére az Erzsébet- és a középső szárnyak belső átrendezése során az információ a korábbi ruhatár helyére kerül, ami a szemközti időszakos kiállító terembe költözik.

Tavasztól az igazgatói iroda tárgyalói funkciót kap. Ha elkészül a Gizella-szárny rekonstrukciója az ajándékbolt, a Tourinform és az oly népszerű fényképezkedési lehetőség ennek földszintjén várja majd a látogatókat. A Kávézó helyén közlekedő tér kerül kialakításra pihenő-társalgó jelleggel.

Idén éppen 25 éve ? 1985-ben ? indultak meg az állagmegóvási munkálatok. A kastély Gizella- és Rudolf-szárnyainak felújítását július 1-jén kezdték el. Az Új Magyarország Fejlesztési Terv keretében megvalósuló beruházás összköltsége egymilliárd 660 millió forint, amelyből a park 52 ezer négyzetmétere mellett a kastélyban 1800 négyzetméternyi terület nyeri vissza régi-pazar pompáját.

Az épület és a tájképi romantikus kert rehabilitációja is a tervek szerint halad. A kastélypark új díszkivilágítását december idusán avatták fel. Elültettek 174 facsemetét, tízezer cserjét, ötezer hagymás növényt, ötvenezer évelőt. Az 1500 egynyári virág tavasszal kerül majd a földbe. A vízellátás érdekében 7,5 km csőhálózatot fektettek le, kiépítettek 5 km csepegtetőt, s 400 öntöző szórófejet szereltek fel. Elkészült a tereprendezés. Mikro-dombokat kapott a park, amelyek finom plasztikájú hullámzása hozzájárul a remek kertészeti összképhez.

A homlokzati felújításokkal már elkészültek, a tél folyamán a belső terek születnek újjá. A komplex, környezetbarát üzemeltetést lehetővé tevő újjáépítése és családbarát szolgáltatásokkal történő fejlesztése során átadásra kerülnek az 1-2-es szárnyak, a Horthy bunker, a Sörpince és az Erzsébet veranda, s ezzel megtörténik ? a 7-8-as szárnyak (Muzsikus szárny és Orangerie) kivételével ? a főépület rekonstrukciója és funkcióval töltése ? tudtuk meg Holub Katitól.

Szóljon hozzá!