ZETApress

hírportál

Levente tervei

Szörényi LeventeMásodik idő Alapítvány alakult Szörényi Levente életművének gondozására. Az Alapítvány a Szörényi család kezdeményezésére jött létre. A kuratórium elnöke: Szörényi Örs, Levente fia. További tagok: Szörényi Réka, Szabolcs nagyobbik lánya és Rosta Mária, Szabolcs felesége, aki már 35 éve producerként működik.

Szörényi Levente életműve a magyar kultúra legjelentősebb kincsei közé tartozik. Előadói, zeneszerzői és szövegírói munkássága, rockoperái, zenekari- és kórusművei, színpadi művei a legismertebbek közé tartoznak ? tudtuk meg a délelőtti sajtótájékoztatón a Kárpátia Étteremben.

Az Illés- és a Fonográf-együttes frontembereként a magyar könnyűzenei élet meghatározó személyisége., Közismertek az ősmagyarsággal foglalkozó kutatásai, az erről szóló írásai, a pilisi Holdvilág-árokban végzett ásatásai számos fórumon kaptak helyet és méltatást. A Szörényi Levente által alapított Árpádpajzs-díj éveken keresztül azok számára került átadásra akik magyarságukkal fennhéjázás nélkül élnek és cselekednek.

A Második idő Alapítvány ezt a szellemi örökséget hivatott gondozni és elérhetővé, kutathatóvá tenni minden érdeklődő számára. Az Alapítvány mindezek mellett nagy gondot és kiemelt figyelmet fordít a határon túli magyarságra, így számos programja az anyaországon kívüli magyarlakta vidékeket is eléri.

Szörényi Levente személyesen is részt vesz az életmű rendszerezésében, a produkciók megvalósításában és egészében az alapítvány működésében. A közeljövő néhány nagyszabású megvalósítás előtt álló programjai:

István, a király iskolába megy? A Kárpát-medence magyar nyelvű általános iskolái számára meghívás a népszerű rockopera valamely részletének megvalósítására egy verseny keretein belül. Ez az elképzelés már pályázat formájában eljutott az EMMI-hez és ez év márciusában támogatást is szerzett. Megvalósítása 2019 elejétől várható.

István, a király film? Jankovics Marcell és a mű szerzőinek közreműködésével, animációs filmként tervezik megvalósítani. 2001-ben több mint százezer néző látta a Rege a csodaszarvasról című produkciót ami egy egész estét betöltő animációs film volt. Ennek a filmnek a folytatása lenne az István, a király rockopera.

A fentiek mellett nem kisebb jelentőséggel bírna, ha 35 évvel az ősbemutató után a határon túli magyarság ? elsősorban Erdély ? saját István, a király színpadi produkciót valósítana meg. Az erdélyi előadások kevés kivétellel gyenge előadókkal, nem túl erős magyarországi műhelyekből kerültek ki. Erdély ugyanakkor méltó és alkalmas arra ? ismerve színházait és művészeit ?, hogy színvonalas produkció jöjjön létre és az a magyarlakta vidékeken bemutatásra kerüljön.

Mindezekkel párhuzamosan érdekes kísérletnek ígérkezik az Operaházban megvalósuló István, a király produkció is. Ókovács Szilveszter főigazgató úr már levélben jelezte ez irányú érdeklődését a mű klasszikus operai bemutatójáról.

A Szörényi?Bródy szerzőpáros gyöngyszemei közé tartozik a két rockballada: a Kőműves Kelemen és a Fehér Anna. A két 60 perces mű ugyanabban a stílusban és ugyanabban a korszakban játszódik, eddig egymástól különálló bemutatókkal. A két művet egyestés színházi előadásban szeretnénk előadni.

Szörényi Levente pilisi ásatásait az Alapítvány kiemelten támogatja. Szinte azonnal elkezdik a zeneművek kottáinak kiadását annak érdekében, hogy minden érdeklődő számára megismerhető és elérhető legyen Szörényi Levente munkássága.

Az Alapítvány különös hangsúlyt fektet a minőségre és minden területen igyekszik a legkiválóbb művészekkel és munkatársakkal együtt dolgozni. Tevékenysége során megkeresi mindazokat a jogtulajdonosokat és bármilyen tulajdonlással bíró társintézményeket ? pl. Hungaroton, MAFILM, Artisjus ? amelyek az elmúlt több mint öt évtizedben lehetőséget kaptak és jogokat szereztek az életműben.

Szóljon hozzá!