ZETApress

hírportál

A tudomány mecénásai

Kármán Tódor (1881 ? 1963) a katedrán

Azokat ünnepelték csütörtök délután, akik a tudományos, technikai kutatás, az oktatás, a képzés, a felnőttoktatás segítői, fejlesztésének támogatói voltak ? példát és ösztönzést adva másoknak, a jövőnek e fontos és kellően meg nem becsült szektornak.

A tudomány mecénásai előtt tisztelegtek a Kármán Tódor-díj átadásán jelenlévők, az Oktatási és Kulturális Minisztérium dísztermében. Az idén tízedik alkalommal megszervezett átadási ünnepségen kiemelték, hogy rekordszámú ajánlás érkezett az elismerésre méltókra. Vállalatok, magánszemélyek is dobogóra állhattak.

Pakucs János, a szakmai kuratórium vezetője újságírói kérdésre elmondta, hogy a kiemelkedő értéket létrehozók elismerésére életre hívott forma elérte célját, az áldozatokat vállalók mellett a finanszírozási formák is elismertté váltak.

Első alkalommal vehettek át megosztott díjat ebben az esztendőben. A TEVA Gyógyszergyár Zrt, a TEVA Magyarország Zrt, és a Debreceni Egyetem, valamint a Romaversitas Alapítvány részesült ebben. Az ünnepségen Somogyi József és Polgár András professzorok, a Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt, vette át az ordót. Posztumusz díjat kapott Kellner Pál, az ELTE diákjainak támogatásáért.

Az előző években 24 intézmény és négy magánszemély vett át Kármán Tódor-díjat. Ahogyan a méltatók hangsúlyozták: alapelv volt és maradt a szélesen értelmezett kultúra, ahogyan a névadó Kálmán Tódor életében is az volt ? tudtuk meg Lindenberger Tamástól.

Szóljon hozzá!