ZETApress

hírportál

Határtalan finomságok

A Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. pályázati támogatásával tartotta ma Határtalan édességek című egész napos rendezvényét az óbudai Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeumban. Fővédnöke: Csibi Krisztina, a Magyarság Háza igazgatója volt. Fotóink Katona Lucia felvételei.

Az Ipartestület majd 120 éves szakmai múltra visszatekintő szakmai szervezet, mely az államosításig a Kárpát-medence cukrászait fogta egybe. Megalakulása óta célja a tradicionális magyar sütemények, édességek felkutatása, dokumentálása, és a modern korba való applikálása. A háború utáni idők egyik sajnálatos, de egyben örvendetes jellemzője, hogy az anyaország cukrászatával a határon kívül rekedt szakemberek nem fejlődtek, a cukrászatok nagy része a régi szemlélet és receptek alapján dolgozik. Ezt felismerve kétirányú feladatok jelöltünk ki a projekt kapcsán.

A nemzetközi konferencia és 3 workshop lehetőséget ad arra, hogy a régi receptúrákat megismerjük és megismertessük a hazai közönséggel (különös tekintettel a nemzetiségi jellegzetességek megjelenésére) ? erre alkalmas a nagyközönség számára is nyitott workshop és a határon túl dolgozó kollégáknak bemutassuk a magyar cukrászat jelenlegi állapotát, a külföldi trendek hatásait, illetve mi is megismerhessük az archaikus süteményeket. Ennek a szakmai konferencia ad teret. A szakmai előadók, a 3 workshopon bemutatkozó cukrászok az Ipartestület jelentkező tagjai ? mondta el a megnyitón Selmeczi László ügyvezető és Vojtek Éva projektfelelős.

I. workshop, 11 óra:
Jagyutt Péter, Jagyutt cukrászda palóc
Mészáros Gábor, Mészáros cukrászda osztrák
Szabó Sándor, Grillázs cukrászda magyar
Görömbei Sándorné, Görömbei Cukrászda tirpák
Bereczki Attila, Bereczki Cukrászda szlovák

II. workshop, 12 óra:
Jezsóné Rieder Krisztina, Krisztina Cukrászda sváb
Balogh István, Mignon cukrászda hajdú
Móra László, Marcipán Cukrászda magyar
drd. Tankó György, Sapiencia Egyetem székely
Szó Gellért, D&G Kézműves Cukrászda szlovák
Urbán Ildikó, Ildikó cukrászda szlovák

III. workshop, 15 óra:
Bognár Éva, Krúdy Gyula SZKI Győr magyar
Balog Anita keramikus művész magyar
Olajos Tamás (Szlovákia) Olajos deserty szlovák
Farkas Edit (Döbrököz Önkormányzat) Sarokház cukrászda magyar
Sommer András, Sommer Cukrászda zsidó
Gölner Tiborné, Tibi cukrászda horvát

Az előadások lehetőséget adtak arra, hogy megismerkedhessünk hazánk népi süteménykultúrájával és a tradíciókra épülő modern süteményekkel. A rendezvényen a finomságok kóstolójára is sor került.

Szóljon hozzá!