ZETApress

hírportál

12. Ars Sacra Fesztivál mától

Megnyílt az Ars Sacra Fesztivál, amely több mint hatszáz ingyenes zenei, irodalmi, művészeti programmal várja vendégeit szerte az országban és a határon túl is. A jövő vasárnapig tartó fesztivált Erdő Péter bíboros, prímás, Esztergom-budapesti érsek nyitotta meg délután a Magyar Nemzeti Múzeum Dísztermében.

Közreműködött: a Solti György Ifjúsági Vonószenekar Bolla Milán, a Petőfi Rádió műsor-vezetője vezényletével, valamint a felvidéki For You Acapella Együttes. A moderátorok Kiss Gabriella és Kovács Gergely okleveles posztulátor voltak. Az esemény világi fővédnöke: Herczeg Anita, a köztársasági elnök felesége. Fotózott: Rósa István.

Varga Benedek, az MNM főigazgatója köszöntőjében arra emlékeztetett, hogy a Magyar Nemzeti Múzeum a kezdettektől helyszínt ad az Ars Sacra Fesztivál megnyitójának és számos programjának. Felidézte: a nagy nemzeti múzeumok XIX. századi létrehozásukkor maguk is szakrális helyekké akartak válni, a tudás, a kultúra templomaivá a hétköznapi emberek számára. Napjainkra azonban megváltozott a szerepük: az lett a feladatuk, hogy közelebb vigyék az emberekhez a tudást. Célkitűzésük itt találkozik az Ars Sacra Fesztivállal, amelynek programjain bárki rácsodálkozhat a teremtett világra, a szakralitásra.

Dragonits Márta, az Ars Sactra Alapítvány elnöke közölte: az idei programsorozat mottója az ószövetségi Jób könyvéből való mondat: Tekints az égre, és lásd meg! A fesztivál programjain ugyanis a láthatatlant szeretnénk meglátni és megláttatni! ? fogalmazott.

Erdő Péter, az esemény egyházi fővédnöke kiemelte: a 12. alkalommal megrendezett Ars Sacra Fesztivál évről évre arra ösztönöz, hogy különböző művészeti ágak alkotásain keresztül, a művészetek teljes skáláján érzékeljük a szentet. Aki a szentet kutatja, az az embert is keresi, így ez a programsorozat lehetőséget teremt arra is, hogy saját emberségünk lehetőségeire reflektáljunk ? hangoztatta. Szerinte korunk egyik legfontosabb változása, hogy az ember egyre kevésbé kommunikál szavakkal és fogalmakkal, egyre inkább audiovizuális hatásokra reagál jelekkel, fogalmak, gondolati tartalmak nélkül. Miközben nem szabad, hogy az emberiség elfelejtsen beszélni, írni, olvasni, ugyanakkor kétségtelen, hogy emberi lehetőségeink egy tágabb horizontján kommunikálunk egymással és Istennel is ? mondta. Ugyanígy, ahhoz sem kell feltétlenül magyarázó szöveg, szakrális kontextus, hogy egy nonfiguratív képzőművészeti alkotás vagy hangszeres zenemű megnyissa az ember szívét a szakralitás felé ? tette hozzá a bíboros.

Az Ars Sacra kiemelt programjai között szerepel Bogányi Gergely Kossuth-díjas zongoraművész szombat esti koncertje a Belvárosi Nagyboldogasszony Főplébánia-templomban, ahol Chopin- és Liszt-műveket játszik. Vasárnap délután a Szent István-bazilikában rendezik meg a történelmi egyházak közös zenés áhítatát.

A Kaláka együttes Kányádi Sándor-estjével lép fel a fesztiválon hétfő este az Árpád-házi Szent Erzsébet-templomban. Az operairodalom legszebb imái hangoznak el a Kossuth-díjas énekes, Sass Sylvia és növendékeinek tolmácsolásában jövő kedden a Budavári Önkormányzat Aulájában. A szintén Kossuth-díjas Snétberger Ferenc gitárművész és tanítványai a Szent István-bazilikában koncerteznek szerda este.

Nyújtsd ki mennyből címmel Sebestyén Márta Kossuth-díjas népdalénekes és Szamosi Szabolcs orgonaművész ad közös koncertet jövő pénteken az Avilai Nagy Szent Teréz-templomban. A fesztivál vendége lesz Ránki Dezső Kossuth-díjas zongoraművész, aki szintén zongorista feleségével, Klukon Edittel Dukay Barnabás egy és két zongorára írt műveit adja elő jövő vasárnap a Budapest Music Centerben.

A fesztivál gazdag képzőművészeti kínálatában számos szakrális témájú kiállítás szerepel. A Pesti Vigadóban a fesztivál hetében ingyen látogatható az Átlényegülés ? Eucharisztiáról a csodák és a művészet nyelvén című, a 2020-as Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra felkészítő kiállítás. Simon András grafikusművész Istenről beszélő vonalak című kiállítása a Kaszásdűlői Kulturális Központban nézhető meg, az Óbudai Kulturális Központban pedig Bukta Norbert festőművész tárlata látható, melynek címe Én vagyok az ? A test epifániája II.

A programban szerepel több szakrális séta is, mint például a budai várnegyed vagy a Víziváros szakrális emlékeit, templomait, kolostorait végigjáró kirándulás. A program részeként idén is megrendezik az Ars Sacra Filmfesztivált. A versenyprogramba beválogatott alkotásokat a Tabán ArtMoziban vetítik délutánonként.

Az Ars Sacra Fesztivál keretében, az Európai Örökségnapokkal együttműködve szombaton rendezik meg a nyitott templomok napját. Országszerte és a határon túl 100 templom nyitja meg kapuit és szervez kulturális programokat, a templom művészeti kincseit bemutató előadásokat, illetve filmvetítéseket, koncerteket. A fesztivál teljes programja weboldalukon megtalálható. A programok ingyenesek, több rendezvényre azonban előzetesen regisztrálni kell!

Szóljon hozzá!