ZETApress

hírportál

Óriástigris Debrecenben

Virágkorona DebrecenbenTizenhat virágkocsi, köztük egy óriási virágtigris vonul majd végig augusztus 20-án a 49. Debreceni Virágkarneválon, a kompozíciók elkészítéséhez 670 ezer szál dália érkezik Hollandiából ? jelentették be a szervezők a rendezvényt beharangozó nagyerdei sajtótájékoztatón.

Papp László (Fidesz-KDNP), Debrecen polgármestere a város legnagyobb kulturális és összművészeti rendezvényének nevezte a virágkarnevált. Kiemelte, hogy a város idén a Szent Koronát és a városcímert ábrázoló kocsik mellett egy harmadik kompozíciót is készíttet: az ország első vidéki állatkertjeként 60 éve megnyílt debreceni állatkertet ünneplő virágkocsin 4,6 méter magas, 13 méter hosszú óriás virágtigris lesz majd látható.

Bódor Edit, a karnevál főszervezője elmondta: az idei karneváli menetben 16 virágkocsi és 30 hazai, illetve külföldi művészeti csoport vonul majd fel a Nagyállomástól a Nagytemplom érintésével a Nagyerdőbe. Este Karneváléj elnevezéssel a Nagyerdei Stadionban kétezer fellépővel rendezik meg az ország legnagyobb aréna show-ját, és az idén először a karnevál másnapján, augusztus 21-én esti felvonuláson ismét bemutatkoznak a virágkocsik és a művészeti csoportok a belvárosban ? tette hozzá.

Bódor Edit elmondta azt is, hogy a karneváli hét programjai már augusztus 14-én megkezdődnek Debrecenben. A nagyerdei Békás-tó környékén rendezik meg a gyerekek ötnapos Galiba fesztiválját, a fények éjszakái program keretében egy nemzetközi, 3D mapping művészekből álló csapat épületvetítéssel kelti életre a Nagytemplomot, a Déri Múzeumot és a régi városházát, lesznek kerékpáros programok, food truck show, és megtartják a cseh sörök karneválját is.

Felidézték a sajtótájékoztatón, hogy a korábbi 48 virágkarneválon összesen több mint százmillió szál virágot használtak fel kocsik díszítéséhez. Az idei, 49. karneválon a tavaly elindított törekvést folytatva igyekeznek minél több élő virágot felhasználni a több százezer száraz-virág mellett. Ezért a karnevál előtt egy-két nappal érkezik meg Debrecenbe az a kamion, amely 670 ezer szál dáliát szállít a virágkocsik feldíszítéséhez. Gulyás Tamás, a virágkocsikért felelős szakember elmondta, hogy azért hozzák immár második éve Hollandiából a virágokat a karneválra, mert itthon nincs olyan termelő, aki ekkora mennyiségben és minőségben képes lenne szállítani.

Szóljon hozzá!