ZETApress

hírportál

Kezdődik a 89. Ünnepi Könyvhét

89. Ünnepi Könyvhét 2018.Országszerte több nagyvárosban várják az olvasókat. Idén már 89. alkalommal rendezi meg a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése az Ünnepi Könyvhetet ? tudtuk meg délelőtt a Petőfi Irodalmi Múzeum I. emeleti Dísztermében.

Az év egyik legfontosabb, június 7-én csütörtöktől 11-én hétfőig tartó irodalmi eseménysorozata idén ? az Aegon Magyarország támogatásának köszönhetően ? megújult arculattal és fiatalos programmal jelentkezik. Supka Géza álma az irodalom, a könyvkiadás, író és olvasó találkozásáról ? ingujjban, közvetlen, bohém formában ? öt napon át tartó, majdnem kétszáz kiállítót megmozgató, könyvbemutatókkal, beszélgetésekkel, dedikálásokkal, zenés programokkal tarkított rendezvénnyé terebélyesedett.

A 89. Ünnepi Könyvhét a kortárs magyar irodalom, a magyar könyv ünnepe. Az idén több mint háromszáz új könyv jelent meg erre az alkalomra, köztük 59 új verseskötet, 71 prózakötet, 25 esszégyűjtemény, 22 irodalomtudományi és 21 történelmi munka. A Vörösmarty téren és számos vidéki helyszínen a kiadók több száz dedikálást szerveztek szerzőiknek, az érdeklődők pódiumbeszélgetéseken, könyvbemutatókon ismerhetik meg az új műveket, amelyeket ezúttal is jelentős kedvezményekkel lehet megvásárolni.

A Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülésének (MKKE) legfőbb célja az olvasás népszerűsítése. Az Egyesülés az Olvasó vagyok-szlogen szellemében rendezi programjait annak érdekében, hogy minél több embert nyerjen meg az olvasás és a magyar irodalom ügyének. A szlogenre rímelve egy online játékkal is készülnek a szervezők. Azok, akik a rendezvényen vásárolt könyvükkel szelfit töltenek fel social media profiljukra az #olvasovagyok hashtag kíséretében, könyvcsomaggal gazdagodhatnak.

Az Ünnepi Könyvhét ez évi támogatója az Aegon Magyarország, amely hosszú évek óta segíti a kortárs magyar irodalmat az Aegon Művészeti Díjon keresztül. Az Ünnepi Könyvhét Vörösmarty téri rendezvénye Budapest Főváros és az Aegon Magyarország jóvoltából új programoknak is helyszínt ad. Szombaton este Dés László, Dés András és Grecsó Krisztián várja a közönséget, vasárnap este pedig Závada Péter, Kemény Zsófi, Simon Márton, Boros Levente és Ratkóczy Huba tartanak zenés irodalmi estet. A könyvhét minden napján könyvsommelier-k, azaz Nyáry Krisztián, Török András, illetőleg a Somszögi birtok és borászat képviselője adnak tanácsot az új élményre vágyó olvasóknak. A látogatók részt vehetnek az Utolsó mondat című irodalmi kvízen Térey Jánossal és Karafiáth Orsolyával, azaz megpróbálhatnak felismerni egy könyvet az utolsó mondatáról. A könyvhét külföldi vendégeit idegen nyelvi színpad várja, ahol a magyar irodalom fordításaival ismerkedhetnek. Az esemény időtartama alatt ? a főváros, a BKV, valamint a BKK támogatásával ? a 49-es vonalán közlekedő könyvvillamoson szombaton és vasárnap írókkal lehet együtt utazni.

Az olvasás népszerűsítése mellett a könyvhét szervezői és támogatói szeretnék megszólítani azokat is, akik nem boldogulnak könnyen a betűkkel. Ezért az idén először az olvasási nehézségekkel küzdők helyzetére hívják fel a figyelmet a Vörösmarty téren felállított installációval: Diszlexiás, gyere ki! címmel, az Aegon Magyarország támogatásával. A kiállított munkák Daniel Britton különleges betűtípust használó művei, amelyek megmutatják, hogyan fogadják be az írott szöveget a diszlexiával küzdők. A nagyszínpadon megrendezendő kerekasztal-beszélgetésen a téma szakértői mellett Dragomán György író is részt vesz.

Szintén a könyvhéthez kapcsolódnak a Margó Irodalmi Fesztivál programjai, amelyeknek a Petőfi Irodalmi Múzeum ad helyet. Az ingyenes fesztivál célja, hogy rendhagyó szerzői estekkel, felolvasásokkal, színházi produkciókkal és koncertekkel tegye valódi közösségi élménnyé az irodalmat. A Margó irodalmi programjain túl számos kulturális csemegével, öt napon keresztül 60 programmal várja az érdeklődőket a Petőfi Irodalmi Múzeum.

A 89. Ünnepi Könyvhét ünnepélyes fővárosi megnyitóján Berg Judit író mond beszédet a Vörösmarty téren június 7-én csütörtökön 16 órakor. A vidéki eseményeket Szekszárdon a MKKE elnöksége nevében Szemere Gabriella alelnök nyitja meg, a megnyitó díszvendége Grendel Lajos és Totth Benedek írók lesznek. A honlapon a könyvheti programok minden részlete fellelhető. A kiadók által tervezett dedikálások időpontjai mellett az olvasók a könyvhéttel kis híján egyidős hagyomány, a Szép Magyar Könyv Verseny 2017-es mezőnyének legjobbjairól is tájékozódhatnak. A könyvlista menüpont alatt pedig megtalálható a magyar kiadók könyvhétre időzített friss köteteinek több mint háromszáz címből álló listája.

Szóljon hozzá!