ZETApress

hírportál

28. Gyermeknap a Városligetben

Újra Városligeti Gyermeknap a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat szervezésében. Idén 28. alkalommal várja a kicsiket és nagyokat az NGYSZ és Budapest Főváros Önkormányzata, közös, kétnapos, ingyenes gyermeknapi rendezvényére ma-holnap a Városligetbe ? tudtuk meg a csütörtöki sajtótájékoztatón.

Az 1990 óta évente megrendezett programra idén május 26-27-én kerül sor. A Gyermekmentő Szolgálat közhasznú karitatív szervezetként fontosnak tartja, hogy a hátrányos helyzetű, rossz anyagi körülmények között élő gyerekek és családjaik belépődíj fizetése nélkül, színvonalas, kulturált programokon vehessenek részt, hiszen sokuknak erre egész évben csak itt nyílik alkalmuk. A már hagyományos, és a szervezők legnagyobb örömére igen népszerű programra tavaly közel 400 ezer gyermek és felnőtt látogatott ki a Városligetbe.

A Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat és Budapest Főváros Önkormányzata együtt, szponzorok bevonásával finanszírozzák a gyermeknapi rendezvényt. A Szolgálat 2018-ban is külön meghív a gyermeknapi rendezvényre közel 500 nehéz sorsú gyermeket magyarországi ? pécsi és pápai ? intézményekből, illetve a határon túlról: Erdélyből, Csángóföldről, Felvidékről, Vajdaságból és Kárpátaljáról. A vendég gyerekek utazási, szállás- és étkezési költségét a Szolgálat teljes mértékben magára vállalja. Idén a City Sightseeing Budapest jóvoltából a határon túli gyerekek felfedezhetik Budapest legszebb helyeit. A cég mindkét nap délután, külön a gyerekekre szabott városnéző túrákkal járul hozzá a Városligeti Gyermeknap kezdeményezéséhez.

A kétnapos rendezvényen 49 helyszínen, 2 színpadon neves, népszerű művészek, zenészek és egyéb közreműködők várják az érdeklődőket, változatos, minden korosztályt megszólító programokkal. A 7000 példányban készült 44 oldalas gyermeknapi programfüzetet budapesti általános iskolákban és a helyszínen terjesztik a szervezők. Az érdeklődők ezen kívül közel 200 plakátról és újsághirdetésekből is tájékozódhatnak a programokról.

Az OTP Bank már 24 éve a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat főtámogatója, így számos jótékonysági program megvalósulásához nyújtott és nyújt továbbra is segítséget. A legnagyobb magyarországi pénzintézet az NGYSZ egészségügyi programját és orvosi rendelőjének működését is támogatja. A bank 1995-ben mozgó fogorvosi rendelőnek átalakított autóbuszt vásárolt a Szolgálatnak, melynek fenntartását azóta is biztosítja. A Gyermekmentő fogászati busza évek óta jelen van a gyermeknapi rendezvényen, ahol a két nap alatt várhatóan mintegy nyolcszáz gyermek fogait vizsgálják meg a szervezet önkéntes fogorvosai. A busz ezen kívül évente több magyarországi és erdélyi településre látogat el, ahol az önkéntes fogorvosok a rendszeres ellátásban nem részesülő gyermekek fogászati szűrését és kezelését végzik, valamint szájhigiénés felvilágosítást nyújtanak. A mobil rendelőben dolgozó fogorvosok tavaly 6215 Magyarországon és a határon túl élő gyermek fogait vizsgálták meg, a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat hagyományos erdélyi útja során pedig a megvizsgált gyermekek fogászati kezelését is elvégezték.

Az OTP Bank Kalandparkban az OK Oktatási Központ Sulibank programja interaktív pénzügyi játékokkal, érdekes fejtörőkkel és nyereményekkel várja a gyerekeket. Az OTP Bank Gyermeknapi Focikupa szakmai támogatója idén is a Vasas Kubala Akadémia. Idén a gyermekek ismét találkozhatnak a Városligetben a Mercedes-Benz Hungária Kft. MobileKids programjával, amely játékos formában hívja fel a 4-10 éves korosztály figyelmét a biztonságos közlekedés fontos kérdéseire, illetve szórakoztató módon tudatosítja a gyerekekben azokat a közlekedési magatartásformákat, melyek az önálló közlekedéshez szükségesek. A MobileKids sátorban KRESZ-teszttel, a biztonságos közlekedéssel kapcsolatos játékokkal és egyedi kézműves foglalkozással várják a gyerekeket.

A Mercedes-Benz már több mint 10 éve támogatja a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat munkáját. Számtalan nagyszabású jótékonysági akció segítségével összesen mindeddig már több mint 120 millió forinttal támogatta a szervezetet. 2015-ben például Lewis Hamilton segítségével 44 millió forintot gyűjtött össze a csillagos márka egy jótékonysági aukción a jó cél érdekében. 2016-ban egy különleges sajtótájékoztató során kizárólag gyermekek kérdezhették Nico Rosberg Formula?1 világbajnokot, ahol az NGYSZ számára adományt is gyűjtött a Mercedes-Benz, míg tavaly ismét Lewis Hamilton segített adományokat gyűjteni a rászoruló gyermekeknek.

A Liget Budapest Art Park a Néprajzi Múzeummal és a Magyar Zene Házával karöltve számos izgalmas gyerek- és családbarát programmal érkezik a Városligeti Gyereknapra: hagyományőrző ügyességi játékokkal, kézműves foglalkozásokkal és izgalmas versenyekkel. A Gyermekmentő már ma színpadi műsorokkal várja a Ligetbe látogatókat. Saját Gyermekszínpadán (Kis Napozórét) Gubás Gabi, a Magyar Állami Operaház művészei, az Aranyszamár Színház, a Csudatáska Társulat, a Thália Tanoda, a Magyar Állami Operaház, az Experidance Táncakadémia, a Baross Imre Artistaképző, a New Angel tánccsoport diákjai lépnek fel. Az estét a Pesti Broadway Stúdió növendékeinek Godspell – Ima az eltűnt gyermekekért műsora zárja.

Holnap ugyanitt az Aranyszamár Színház, Ivett bohóc és Nóri zsonglőr, Mikola Péter, a Kaláka és a Tázló Együttesek lépnek fel, valamint a Madách Táncművészeti Iskola és a New Dance World táncosai is szórakoztatják a gyerekeket. Ezen kívül megnézhetik a Blinky Ball Kid-Ball Csoport előadását is. A rendezvény egyik legszínesebb és leglátogatottabb programja a Napozórét két oldalán berendezett Nemzetek Utcája, ahol a Budapesten akkreditált nagykövetségek és kulturális intézetek várják május 27-én vasárnap az európai és a távolabbi kultúrák, népi szokások és hagyományok iránt érdeklődőket. Az eseményen ? egyedülálló módon ? lehetőség nyílik a követségek, illetve a kulturális intézetek munkatársaival és azok családtagjaival közösen játszani, táncolni, énekelni vagy beszélgetni, és ily módon megismerni az adott ország kultúráját, szokásait.

A Nagykövetségek Színpadán (Napozórét) zenés, táncos bemutatók teszik még színesebbé a vasárnapot: keleti táncbemutatók, orosz néptánc-bemutató és latin dalok lesznek műsoron. Továbbá a Csíkszentdomokosi Ifjúsági Fúvószenekar és a Fenyőcskék csíkszentdomokosi tánccsoport lép fel együtt. A Nemzetek Utcájában összesen 33 ország, az Európai Bizottság képviselete és az Országgyűlés vesz részt változatos programokkal: India, Japán, Kína ? ELTE Konfuciusz Intézet, Lettország, Oroszország, Palesztina, Libanon, Mongólia, Törökország, Olaszország és az Ibér-Amerikai Országok Magyarországi Közössége (23 ország). Mongólia és Olaszország eddig még soha, Lettország, Törökország pedig utoljára több évvel ezelőtt vett részt ezen az eseményen.

Az Országgyűlés gyermeknapi sátraiban és a sátrak előtt rajz- és színezőverseny, országházi kirakós játék, paravánfotózás, kvízkérdések az Országgyűlésről és az Országházról, valamint egyéb érdekességekről, az Országházat ábrázoló képeslap kiszínezése és postázási lehetősége, ügyességi játékok várnak minden érdeklődőt. A gyermeknapi sátrakban a látogatók megtekinthetik az Országgyűlési Őrség egyenruháit, rendfokozatait és díszkardjait, és lehetőség lesz közös fényképezkedésre is.

A Készenléti Rendőrség interaktív díszelgési bemutatójával, a Magyar Honvédség katonai rendész bemutatóval, különleges ruházati és díszelgő bemutatóval csatlakozik az idei rendezvényhez, színes előadásokkal, fegyver- és harckocsi-bemutatókkal várja az érdeklődőket az Olof Palme sétánynál, a Királydomb előtt. A Biztonságos Internet Sátor immár 10. éve fogadja az érdeklődőket a biztonságosabb internethasználat témakörébe tartozó számítógépes és kvízjátékokkal, vetélkedőkkel, hasznos tanácsokkal.

A Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat az európai Safer Internet Programban (SIP) konzorciumvezetőként, tudatosság-növelő központként a gyermekek, szülők és tanárok felvilágosítását, a program népszerűsítését tűzte ki célul. Szeretné elérni, hogy az országban minél több felhasználó böngészhessen biztonságos körülmények között, illetve azt, hogy probléma esetén az érintettek tudják, kihez fordulhatnak. Egyszerre kell felhívni a figyelmet az interneten leselkedő veszélyekre, és megteremteni azok orvoslásának, illetve a segítségnyújtás lehetőségét.

Szóljon hozzá!