ZETApress

hírportál

Téteket az asztalra!

Mint egy Monte Carló-i kaszinóban a rulett asztalon a tétek, úgy sorakoztak Pünkösdvasárnap a XI. kerületi Fadrusz utca 5. szám alatt ? az eReSz Zártkörű Klub rendezésében meghirdetett Óramániások első csoportterápiáján ? a szebbnél szebb időmérő szerkezetek. Az előzmények idekattintva olvashatók.

Debrecentől Dombóváron és Székesfehérváron át Szegedig, továbbá számos budapesti óramániás látogatott el a Feneketlen-tó mellé. Az asztalokon sorakozó órák között számos egyedi darab, gyűjtői ritkaság, limitált szériás, Európában nem ismert karórák képviselték elhivatott gyűjtőiket.

A rendkívül barátságos légkörben lezajlott rendezvényen számtalan üzlet köttetett, a gyűjtők és mániákusok egymás között csereberélték kincseiket. Volt, ahol három darab búcsúzott gazdájától egy limitált szériás példányért. Egy másik asztalnál is több órát adtak egy Európában nem is ismert óramanufaktúra által készített egyedi tervezésű darabért. Sokszor felmerült ismert az márkák neve, mint a Rolex, Breitling, Omega, de voltak a laikusok számára ismeretlenek is, mint Louis Moinet, Du Bouis et Fills, Blancpain, Jaeger LeCoultre, Anonymo. Szakkifejezések, werkszámok, referenciák, certifikációk és hasonló szavak keringtek.

Órákon át folyt a jó hangulatú beszélgetés, számtalan érdekes történet került elő és ami a kívülálló számára a legérdekesebb az, hogy az óramániások ? bár az ország számos területén szenvednek betegségükben ? egy rendkívül zárt csoport, ahol hírből, szinte mindenki ismer mindenkit. Egy-egy gyűjtői példányról szinte mindenki hallott, mindenki ismeri. De a legérdekesebb és egyben a legirigylendőbb ebben az országos baráti társaságban, az a mindent átfogó bizalom és becsületesség. Most is kiderült, hogy az irigységnek a morzsája sem található meg ezekben az emberekben, mindenki őszinte csodálattal tekintette meg a többiek kincseit és az üzletkötéseknél senkiben fel sem merült a legkisebb kétség sem, pedig ezek a szerkezetek igen nagy értéket képviselnek.

Egy hatalmas büszkeségre okot adó információt is megtudhattak a laikus érdeklődők, miszerint Becsei Áron magyar órás, gépészmérnök és ékszerész, létrehozva saját óramárkáját, Bexei néven bekerült a svájci óramanufaktúrák elismert zárt csoportjába. A magyar órásmester egyedi gyártású szerkezetei 30-40 millió forintos áron kelnek el. Sajnálatos módon nem Magyarországon, inkább a Közel-Keleten és az amerikai kontinensen vásárolják ezeket az időmérő csodákat. A rendezők a találkozó sikerén felbuzdulva, minden hónapban megtartják a csoportterápiát az újbudai eReSz Kultur Pontban, ezzel lehetőséget biztosítva ennek a rendkívül kedves, különös gyűjtőszenvedélynek hódoló társaságnak a találkozásra ? tudtuk meg Rádi Károlytól, az egyik terapeutától.

Szóljon hozzá!