ZETApress

hírportál

Tegnap véget ért a 38. BTF

Több mint három hét, ünnepelt világsztárok és produkciók ? nagy sikerrel zárult a 38. Budapesti Tavaszi Fesztivál. 24 nap, 269 program, 17 magyarországi premier és több ősbemutató ? telt házas előadások és koncertek, egy nagy sikerrel debütáló fesztiválmagazin, emlékezetes pillanatok ? tudtuk meg sajtósaiktól.

22-én vasárnap többek között Fesztiválzáró Promenáddal, majd rendhagyó helyszínen, a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér 1-es terminálján A varázsfuvola előadásával ért véget a 38. Budapesti Tavaszi Fesztivál. A gazdag fesztiválprogramot hatalmas érdeklődés kísérte, a hazai és nemzetközi közönség Budapest legfontosabb előadó-művészeti helyszínein, koncerttermeiben, színházaiban, galériáiban, múzeumaiban, és természetesen a főváros utcáin és közterein is találkozhatott a fesztivál művészeivel, programjaival. 345 nap múlva, 2019. április 5-én pedig kezdődik a 39. Budapesti Tavaszi Fesztivál.

Az idei eseménysorozat színes programkínálatában komoly zene, opera, jazz, könnyű- és világzene, táncművészet, színház, népzene és néptánc, képzőművészet és divat is helyet kapott. A programokat minden várakozást felülmúló érdeklődés kísérte, több eseményre már hónapokkal a fesztivál kezdete előtt elkeltek a jegyek.

Az ünnepi Liszt-oratóriummal, a Szent Erzsébet legendájával nyitó fesztiválon kiemelt szerepet kapott a zongoraművészet: a hangszer olyan nemzetközi és hazai csillagai nyűgözték le a fesztiválközönséget estéről estére, mint Rudolf Buchbinder, Yefim Bronfman, vagy épp a kamaraformációban érkező Yuja Wang. Szűnni nem akaró tapssal és álló ovációval ünnepelte a közönség Martha Argerich-et, a zongora királynőjét, a 2018-ban Grammy-díjjal elismert fiatal titán, Danyiil Trifonov elkápráztatta a hallgatóságot, Farkas Gábor pedig elképesztő teljesítményt nyújtott Liszt Ferenc maratoni, három- és félórányi Zarándokévek-ciklusát megszólaltatva.

A fesztiválélményhez évről évre szervesen hozzátartozik, hogy számtalan produkció a Budapesti Tavaszi Fesztiválon debütál, vagy itt látható-hallható először hazánkban. 2018-ban a fesztiválon mutatta be új koreográfiáját Foltin Jolán, új művel szerepelt a Duna Művészegyüttes, ebben a formációban első ízben állt színpadra együtt a DJ Bootsie Trio és a Talamba, de először láthatta Magyarországon a közönség többek között Bodó Viktor: A szecsuáni jólélek című előadását, Wayne McGregor: Autobiography című alkotását, Kovalik Balázs: Hasse-rendezését, és a Neue Oper Wien legújabb produkcióját is.

Lemezbemutatók követték egymást a legkülönbözőbb zenei műfajokban: új albumát mutatta be a fesztiválon többek között az InFusion Trio, a Balázs Elemér Group és The Questions című vadonatúj lemezét hozta el a Budapestre a Grammy-díjas jazz-legenda, Kurt Elling is. Volt más jellegű bemutatkozás is a fesztiválon: 2018-ban először jelent meg a BTF Magazin. A kétnyelvű kiadvány a művészek és a látogatók körében is nagy sikert aratott, a tizenötezer példányban megjelent lapot elkapkodták az olvasók. A költészet napján, a fesztivál részeként kerültek ki a főváros utcáira a POKET projekt különleges könyvautomatái is.

A 38. Budapesti Tavaszi Fesztiválra érkező világsztárok sorra kiemelték, milyen fantasztikus helyszíneken léphettek színpadra: Emmanuelle HaĂŻm például nem csupán a Zeneakadémia csodálatos tereiről, de a magyar alkotókhoz való személyes kötődéséről és Kocsis Zoltánról is mesélt a hazai újságíróknak.

A művészek elismeréssel beszéltek arról is, hogy milyen kiváló a fesztivál közönsége, ráadásul több alkotó számára marad különösen emlékezetes a 38. Budapesti Tavaszi Fesztivál: Ákos dupla teltházas koncerttel ünnepelte 50. születésnapját a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben, de a City of Birmingham Symphony Orchestra is itt, Budapesten köszöntötte fel a zenekar vezetőjét, a fiatal karmesternőt, Mirga Gražinytė-Tylát. A Magyarországon először fellépő, szintén születésnapját ünneplő káprázatos énekesnőt, Natalie Dessay-t pedig a színpadon lepte meg a Happy Birthday dallamaival zenésztársa, Philippe Cassard zongoraművész.

Idén is nagy érdeklődés kísérte a fesztivál-a-fesztiválban programokat és sorozatokat is, így a 70 helyszínen 135 programot felvonultató Budapest Art Weeket, az akusztikus koncerteket és gyerekprogramokat felsorakoztató Akvárium Tavasz Teraszt és a PONT Fesztivált, valamint az első alkalommal megrendezett, régi-zenei koncertsorozatot, a Zsabó Fesztivált is.

A hazai és a nemzetközi sajtó egyaránt elismerően beszélt a programról és a fesztivál összetéveszthetetlen hangulatáról. A Budapesti Tavaszi Fesztivál az elmúlt közel négy évtizedben Európa egyik legfontosabb összművészeti seregszemléjévé vált, olyan nagy presztízsű, elismert programsorozattá, amely a nemzetközi művészeti szcéna kiválóságait és a hazai kulturális élet legjobbjait emeli programjába, egyben megnyitja az európai fesztiválszezont, átadva a stafétát a régió további nagy kulturális eseménysorozatainak. Mindez folytatódik a következő évben is, és a szervezők ? a MŰPA, a Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ és a Magyar Turisztikai Ügynökség ? idén ismét a fesztivál zárásával egy időben jelentik be a következő évi eseménysorozat dátumát és első neveit.

2019-ben a kulturális tavasz, azaz a 39. Budapesti Tavaszi Fesztivál április 5-én pénteken kezdődik majd Muszorgszkij: Hovanscsina című művével, a Magyar Rádió Zenei Együtteseinek előadásában, Kovács János vezényletében, és a fesztivál olyan hazai és nemzetközi kiválóságokat köszönthet majd a programjában mint a nagyszerű máltai tenor, Joseph Calleja, Snétberger Ferenc gitárművész, vagy épp a Theater Basel Balettegyüttese. A jegyvásárlás az elsőként bejelentett programokra április 25-én szerdán indul a BTF weboldalán. A kulturális tavasz 2019-ben is a Budapesti Tavaszi Fesztivállal kezdődik majd, a visszaszámlálás elindult.

Szóljon hozzá!