ZETApress

hírportál

Árverés, s nem átverés a bazárban

Ezüstvasárnap déli 12 órától mindenkit szeretettel várnak a józsefvárosi APA-Cukában, a Horánszky utca 5-ben, ahol fél 3-kor a müüska bazaar megtartja első kis árverését BLIK munkáiból ? tudtuk meg Lantai Józseftől.

A müüska bazaar ? a budapesti Soho amúgy is üdítően alakuló városrészében ? egy igazi bazár, a szürkeség és egyhangúság elleni csendes tiltakozás kifejezésére: sokféle dolog, izgalmas új és régi azoknak, akik számára fontos, hogy mivel veszik körül magukat otthon, az irodában, de legfőképp akárhol.

Találunk itt giccset és minimált, hasznosat és haszontalant, igazi kézimunkákat és iparművész remekeket a pesti szabadszellemiségből, design könyveket a Taschen-től, de akad itt még valami, talán a legfontosabb: mai, magyar grafikusok legkülönbözőbb stílusú, kortárs alkotásai. Festmények, streetart művek vászonra, papírra és farostra, illetve limitált szériában nyomott, digitális munkák azoknak, akik a nagyáruházak tucat képei helyett valódi művészetet, művészeket szeretnének a nappaliba, emberbarát árakon.

Igen, a müüska bazaar beállt azok körébe, akik úgy gondolják, hogy válság és félrenevelt közízlés ide vagy oda, manapság már labdába lehet rúgni fiatal művészekkel. Sőt, magasabbra tették a lécet és nem csak, hogy kortárs, de javarészt limitált szériás ? maximum ötdarabos, hivatalosan számozott ? digitális munkák vászonra nyomott változatait is árulják.

Ez is az oka annak, hogy nem csak galériaként funkcionálnak, sokkal inkább lakberendezési boltként. Azt remélik, hogy sikerül egy kicsit oldani azt a fajta sterilitást és pátoszt, ami általában egy galériában elhelyezett kép kapcsán érződik sokakban, és ami miatt vannak olyanok, akik nem is mernek közelebb kerülni a témához, holott lehet, hogy értékelnék.

Az ART FOR LUNCH épp az utóbbi tevékenységet hivatott némileg támogatni, hiszen számos olyan tehetséges alkotó, számos olyan remek munkája porosodik virtuális vagy valódi fiókokban, mint például Blik: Matttyuk című alkotása vagy Fekete Csabi: Angel-je, esetleg Fenyvesi Zsófi kubista állatai, Drezről és a többiekről már nem is beszélve. Ezek az alkotások pedig megérdemelnék a figyelmünket.

Természetesen minden kortárs alkotót megillet a tisztelet részükről is, mindenkit szívesen képviselnek és adnak teret annak, hogy kikerülhessen a ?piacra?, mégis szeretnének egy kicsit nagyobb hangsúlyt fektetni a számítógépes munkákra, mert úgy érzik, jogtalanul szorulnak háttérbe. A digitális világ olyan vizuális eszköztárat ad egy tehetséges alkotó kezébe, amivel egészen más jellegű, de hihetetlenül izgalmas képi hatást, szuggesztiót tud kifejezni egy-egy munka, s bár ecsetvonások és festékvastagság nem érzékelhető, az alkotó személyisége és a komoly munka igen.

Terveik szerint havonta szervezik majd ART FOR LUNCH nevű eseményüket, melynek keretében bemutatkozik, illetve árverésre kerül az aktuálisan kiválasztott alkotók 3 munkája. Szeretnék megtalálni a közönségüket, azokat tehát, akik nem csupán értékelik az izgalmas tárgyakat, a művészi törekvéseket és elfogadják, hogy a kortárs, akár digitális alkotóknak helyt kell adni, de megérinti őket a birtoklás szenvedélye is.

Akiket lázba tud hozni egy leningrádi váza vagy egy bakelitdaráló a ?60-as évekből, és akik szeretnék valódi, színvonalas, hazai művészekkel körülvenni magukat. Értékként és igazi kincsként kezelik majd az árverésen szerzett zsákmányokat és mielőbb visszatérnek majd begyűjteni a hármas széria összes képét.

Blik ismert street-art alkotó, jellegzetes vonásai sokak számára ismerősek lehetnek már. Az árverés előtt megnézhetik Ferenczy Zsolt: Landmark című kiállítását 2 helyszínen, hátul az udvarban pedig Szabó Ágnes és G.Szabó Beáta nyitott műtermeiben szippanthatják magunkba a kétkezi alkotás hangulatát, illatát.

Amennyiben pedig ötezer forintértékű vásárlással támogatják a müüska bazaar tevékenységét, hálájuk jeléül megvendégelik egy finom, kétfogásos ebéddel ? ez alkalommal pirított tökmagos sütőtök krémleves, lávakövön sült csirkemell és saláta, vegetáriánus pártolóinknak pedig lávakövön sült mozarella az ajánlatunk ? és egy pohár borral, a Karádi és Berger borászat idei kollekciójából, az ebéd mellé David Yengibarian tangóharmonika művész és Lakatos Gyula zenélnek majd nekünk.

A kedves érdeklődőket pedig arra kérik, hogy amennyiben számíthatnak rájuk ebédvendégeik között, jelezzenek vissza az e-mailcímükre, hogy húsos, vagy vegetáriánus menüt választanak-e! Ha pedig csak szeretnének egy tartalmas délutánt eltölteni, akkor is nézzenek be, várnak mindenkit szeretettel!

Az árverések nyertesei a végső licit 5%-ért választhatnak egy ajándékot maguknak a bazaar polcairól. Aki pedig nem aznap szeretne vásárolni vagy ajándékba adná a vásárlás lehetőségét, annak ajándékutalványt is tudnak biztosítani.

Szóljon hozzá!