ZETApress

hírportál

Magazin a 38. Budapesti Tavaszi Fesztiválról

Már csak tíz nap van hátra és kezdődik a március 30-a Nagypéntek és április 22-e vasárnap között zajló 38. Budapesti Tavaszi Fesztivál, amelyen idén a fesztivál történetének első saját magazinjával is találkozhatnak a látogatók. Idén a nemzetközi és hazai kulturális élet legjobbjai mellett a fesztivál különleges újdonságokkal is készül.

A BTF történetének első magazinját a csillagászati tavasz első napján, tegnap este mutatták be a Piarista közi TEREM Budapestben ? ezzel hangolódva a tíz nap múlva induló fesztiválra. ? A készülődés, a várakozás éppúgy hozzátartozik a fesztiválélményhez, mint a koncerteket, előadásokat, kiállításokat követő beszélgetések, és akkor válik valóban felejthetetlen emlékké, ha egy-egy fontos pillanatát akár hónapokkal később is örömmel idézzük fel. A fesztivál történetének első magazinját is e kettős szándékkal hoztuk létre: az élmények megőrzéséhez szeretnénk hozzájárulni, valamint már az eseménysorozat indulása előtt szeretnénk érdekességekkel, interjúkkal és izgalmas információkkal szolgálni ? fogalmazott Káel Csaba, a MŰPA vezérigazgatója, a fesztivált szervező Operatív Testület elnöke és Bán Teodóra, a Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ ügyvezetője, az Operatív Testület tagja.

A 64 oldalas, magyar és angol nyelvű magazinnak köszönhetően a közönség idén először végiglapozhatja a fesztivált, és exkluzív olvasmányokkal hangolódhat a legfontosabb előadásokra, koncertekre, kiállításokra. Kihagyhatatlan írás a rendkívüli tehetségű szoprán, Kele Brigitta életútját bemutató riport, amelyből megtudhatjuk, hogyan jutott el Erdély szívéből a New York-i Metropolitan színpadáig. A fiatal operaénekesnő március 30-án, a fesztivál nyitónapján a monumentális Liszt-oratórium, a Szent Erzsébet legendája címszerepében áll színpadra.

A 84 éves, világhírű brit karmester, Sir Roger Norrington a magazinnak adott interjúban arról beszél, hogy milyen lesz a szívének legkedvesebb Mozart-műveket vezényelni a Felvilágosodás Korának Zenekara élén április 9-én. Megszólal a lap hasábjain a Magyarországon eddig nem játszott Hasse-operát, az Artasersét rendező Kovalik Balázs és az 50. születésnapját turnényitó dupla koncerttel ünneplő Ákos is.

A magazinban szó esik arról is, hogyan hasznosítják a fiatal világsztárok ? mások mellett a március 31-én fellépő Grammy-díjas Danyiil Trifonov és az április 16-án kamarakoncerten hallható extravagáns zongorista, Yuja Wang ? a közösségi média adta lehetőségeket. A lap ismeretterjesztő cikket szentel a barokk zenének, s bemutatja annak kapcsán a fesztivál újdonságainak egyikét, a Zsabó Fesztivál régi-zenei koncertjeit, a különlegességek kedvelőinek pedig beszámol világhírű magyar művészek ? Korcsolán Orsolya hegedűművész, Ittzés Gergely fuvolista és Nagy Péter zongoraművész ? új projektjeiről is, amelyek szintén a Budapesti Tavaszi Fesztivál műsorát gazdagítják.

Közép-Európa egyik legfontosabb összművészeti eseménysorozata, a BTF évről évre sokszínű és izgalmas programkínálattal nyitja meg az európai fesztiválszezont. A rendhagyó magazin-bemutatón nemcsak az első lapszámot vehette kézbe a közönség, hanem aznap indult a Március 15. téren, a Piarista Rendház homlokzatán évről évre a fesztivál alatt futó fényfestés is, valamint Schoblocher Barbara és Jancsó Gábor akusztikus duettje adott ízelítőt az Akvárium Tavasz Terasz programjából.

Az ingyenes magazin 15 ezer példányban, a fesztivál helyszínei mellett turisztikai központokban és hotelekben is elérhető Budapest-szerte. A kulturális tavasz 2018-ban is március 30-án, a Budapesti Tavaszi Fesztivál nyitónapján kezdődik, és több mint három héten át várja kihagyhatatlan programokkal a közönséget. A BTF magazin idekattintva online is átlapozható. Fotóink Felvégi Andrea felvételei.

Szóljon hozzá!