ZETApress

hírportál

Helyben van a sokszínűség!

Kultúrházak éjjel-nappal 2018Kulturális forgatag, sokszínűség volt tegnap Székesfehérváron, a Kultúrházak éjjel-nappal 2018 szombati kiemelt helyszínén és fordított nap négy helyszínen ? tudatta a PReport PR. Az eseménysorozat péntek déli budakeszi megnyitójáról idekattintva olvashatunk.

Székesfehérvár volt a kiemelt szombati helyszíne a péntektől vasárnapig már 12. alkalommal megrendezett Kultúrházak éjjel-nappal országos eseménysorozatnak. A Fejér Megyei Művelődési Ház a vidéki nagyváros kategóriájában nyerte el a megtisztelő címet. A kiemelt helyszín mellett ezen a napon több száz kultúrházban tartottak különféle színes programokat, így a Családok éve alkalmából meghirdetett fordított napra is sor került négy művelődési házban országszerte.

A rendezvény tematikája idén a Helyben van a sokszínűség! Ennek jegyében február 3-án változatos programok fogadták Fehérváron a látogatókat és Novák Péter zenész, színész, rendezőt, az eseménysorozat jószolgálati nagykövetét, védnökét, aki fiaival érkezett a helyszínre. Az egyik leginnovatívabb helyszínnek a MobilArt alkotócsoport bizonyult, amelynek tagjai mobiltelefonnal készítenek fotókat. Novák Péter Horváth Renátával, az egyik fotóművésszel beszélgetett az alkotócsoport megalakulásáról, hitvallásukról. Az alkotó elmondta, hogy az okos-telefonok térnyerése, folyamatos fejlődése óta megnőtt az amatőr fényképezők száma. Az alkotócsoportba azokat a mobilfotósokat várják, akik mobileszközeikkel az érték megjelenítésére, megörökítésére törekednek.

Novák Péter az idén 60 éves Derkovits Képzőművészeti Kör alkotó műhelyében a körvezető invitálására gyümölcsökből komponált csendéletet festett egy festőbaknál, amit dedikált és ajándékba is adott a Fejér Megyei Művelődési Háznak. Az alkotóművészeti foglalkozásból gyermekei sem maradtak ki: ők a várva várt húsvétra gondolva nyulat festettek. A Dínomdánom családi foglalkozáson a Játszótárs Játékkészítő Műhely konduktoraival farsangi maszkokat, álarcokat készítettek a látogatók, a legszínesebb dekorációkkal: színes madártollakkal, csillámló matricákkal, öntapadós csipkerátéttel ? az alkotásnak csak a képzelet szabott határt.

A Kultúrházak éjjel-nappal hétvégéjéhez csatlakozva kezdetét vette a Családok éve során zajló Fordított napok folyamata is, melynek lényege, hogy a szülők saját tapasztalatot szerezzenek gyermekeik különórás tevékenységeiről, ezáltal kicsit saját csemetéjük szemével lássák a világot. Így ma négy művelődési házban vehettek részt gyerekek és szüleik ilyen fordított napon. A komáromi Monostori Erődben csavartak egyet a programon: náluk tegnap a közös bábkészítésen túl a szülők nem saját kútfőből meséltek: a lurkók instrukcióit követve kellett történetet szőniük.

Sárospatakon, A Művelődés Háza és Könyvtára intézményben számos fordított napi program között a táncházban gyermek táncos is tanította a felnőtt érdeklődőket és a többi gyermeket, a délelőtti kreatív játszóház és kézműves foglalkozások során pedig a gyermekek vezették rá a felnőtteket, hogyan is kell a különböző tárgyakat elkészíteni.

Székesfehérváron két kultúrházban is várták fordított nappal az ott lakók apraját és nagyját, a Gárdonyi Géza Művelődési Házban egyebek mellett a szülők készítették a gyerekek, míg a kicsik a felnőttek álarcát, amelyet követően közös családi beöltözős farsangi mulatsággal várták a családokat. A másik fehérvári kultúrházban, a Művészetek Házában a számos esemény mellett nyitott műhely programokkal várták az érdeklődőket, ahol a felnőttek hobbijait a gyermekek, míg a lurkók szakköreinek tevékenységeit szüleik és nagyszüleik próbálhatták ki.

A rendezvény szervezői arra biztatják az ország művelődési házait, hogy a Kultúrházak éjjel-nappal alkalmából elindított Fordított napok eseménysorozatot minden településen szervezzék meg a családok évében, 2018-ban, ezáltal hozzájárulva ahhoz, hogy a szülők is belekóstolhassanak, személyes élményekkel gazdagodjanak gyermekeik különórás tevékenységeikről. Ma is folytatódik a Kultúrházak éjjel-nappal 2018 programsorozata, melynek harmadik, vasárnapi kiemelt helyszíne a kistelepülések kategóriájának győztese, az 1500 lelkes Hidasnémeti lesz. A szervezők pálinkamustrával, helyi ízek versenyével és a helyi csoportok előadásaival várják a látogatókat.

Szóljon hozzá!