ZETApress

hírportál

Mecénásokról még egyszer

A Mecénás-napi Gáláról korábban már beszámoltunk és ismertettük a Summa Artium Díjasokat, de azt hiszem nem felesleges, ha megismétlem a díjazottak névsorát. Megérdemlik! ? vallja Lantai József.

A Kortárs művészetért kategóriában, a nagyvállalatok különleges művészeti díjában részesült az AEGON Magyarország Zrt, Kis- és középvállalkozások díját a SYMBOL Bt. vendéglátó ipari egység kapta, Projekt díjat a MOM Park és a Molnár Ani Galéria együttműködése érdemelte ki, valamint az év Patrónusa díjnak idén két nyertese is akadt, Lakatos György fagott művész és Offenbächer Ferenc műgyűjtó, üzletember.

A díjak kiosztása előtt történt egy kulturális szempontból jelentős esemény, támogatói árverésre kínáltak fel nyolc különleges kulturális projektet. Az árverés a válság miatti befékezés okán a szerényebb kikiáltási árak ellenére is 10.050.000 millió forint értékű támogatást eredményezett a programok megvalósításához. A Mecénás Napi árverésről, melyet Király Júlia és Török András profikat megszégyenítő eleganciával és stílusban vezetett, részletesebben a Summa Artium oldalán olvashatunk.

Árverésre ? röviden ismertetve ? a következő projektek kerültek

Fogyatékos művészek az örök értékekért ? 11 Parancsolat plakátkampány. A projekt lényege egy országos méretű óriásplakát-vándorkiállítás, mely újító vizuális elemeivel hívja fel a figyelmet a fogyatékkal élők aktív és konstruktív megjelenésére.

A Hagyományok Háza újszerű kampánya ? Folk-bábuk Budapest-szerte. A Hagyományok Háza Baráti Köre Egyesület életnagyságú, igényesen kivitelezett folk-bábuk felállítását tervezi a város forgalmas, szürke csomópontjain és turisztikai célállomásain (pl.: Nyugati tér, Vörösmarty tér, Szentháromság tér, Deák tér, Gellérthegy) 2010 nyarán és őszén.

El Kazovszkij írott hagyatéka ? Egy ismeretlen vers-életmű. A 2008-ban alapított El Kazovszkij Alapítvány kiemelkedően fontos céljának tekinti, hogy a művész anyanyelvén, oroszul létrejött költői életművet sajtó alá rendezze és hozzájáruljon a kiadásához. Nagy kihívás a kortárs magyar műfordítás, a líra jelesei számára, hogy a művész és az életmű ismeretében lefordítsák és kiadásra előkészítsék El Kazovszkij lírai hagyatékát. A kiadásra a Magvető Kiadó vállalkozik.

Színház iskolákban, nevelőintézetekben ? A Manna Egyesület De jajj! ? című produkciója. A különleges, élő zenés színházi előadás során egy cigány népmesét mesél el négy fiatal színész a gyerekeknek, megismertetve őket egy kisebbségi kultúra kis szeletével és egy izgalmas színházi előadásmóddal. A produkció nagyon alkalmas az utaztatásra, hiszen nincsenek technikai igényei, maguk a színészek teremtik meg a teljes élményt.

Egy legendás filmkincs végre DVD-n ? Az ötvenéves BBS hagyatéka. A Műcsarnok négy DVD-ből álló összeállítása (Kezdetek, Kísérleti filmek, Dokumentumfilmek és Erdély Miklós filmjei) a BBS modern és avantgárd irányzatait reprezentálja. E filmek ? reményeink szerint ? a Stúdió archívumának gazdag gyűjteményét bemutató, folytatható sorozat első darabjai.

A Tünet együttes kalandos vállalkozása ? Kortárs tánc beavató iskola. A Tünet Együttes, Magyarország egyik meghatározó előadó-művészeti társulata, a 2009/2010-es évadban beavató programot szervez budapesti és vidéki középiskolások számára. A program célja a kortárs művészetek, kiemelten a kortárs tánc megismertetése a középiskolás korosztállyal interaktív és szórakoztató formában.

Ősrégi Budapest-kuplék, érthetően ? A mikrofon előtti világ DVD-n. A hanglemez százéves történetének első tizenöt éve (a mikrofon feltalálása előtti korszak) csodálatos meglepetéseket tartogat még. Az Országos Színháztörténeti Múzeum kutatói elhatározták, hogy több éves örömteli kutatásuk eredményét, egy sor felfedezésüket most megosztják a nagyközönséggel, és ízelítőt adnak a Budapest témájú kuplékból.

A HoppArt társulat az Atrium moziban ? A Chicago Zsótér Sándor szerint. Kander-Ebb-Fosse: Chicago című musicalének sajátos feldolgozására vállalkoznak Zsótér Sándor rendezésében, amelynek az Átrium mozi előcsarnokát választották helyszínéül. A tavasszal újonnan és újra megnyíló hely első bemutatója lesz az előadás.

A Summa Artium csapata jövőre a lehetséges magánmecénások felé irányítja figyelmét, és remélik sikerül elindítani egy kisebb alapítványteremtő hullámot is. A kultúra támogatása ? a támogatás kultúrája és mindnyájunkból válhat jövőre mecénás. Hiszünk abban, hogy az üzlet és a kultúra értékei együtt teremtik meg a gazdagabb magyar társadalmat! ? vallja Lantai József, aki a felvételeket is készítette.

Szóljon hozzá!