ZETApress

hírportál

Ismét kritizálni hív a MŰPA!

Karc-díjA MŰPA a 2017/18-as évadban azzal a céllal hirdeti meg a Karc kritikaíró pályázatot, hogy második alkalommal is lehetőséget nyújtson azoknak a tehetséges fiataloknak, akik szeretnék megmérettetni magukat a kritika műfajában ? tudatta a MŰPA Kommunikáció.

A szervezők ismét a MŰPA teljes programpalettájához kapcsolódóan várják a fiatal szerzők jelentkezését. Idén először videókritikával is lehet pályázni, a győztes díja pedig ? többek között ? publikálási lehetőség és koncertlátogatás egy európai nagyvárosban. A MŰPA saját rendezésű programjairól vár olyan kritikai beszámolókat, amelyekben indoklással alátámasztott, független vélemény olvasható, és amelyek írója törekszik a közérthetőségre és olvasmányosságra, ugyanakkor stílusa egyedi. A kritikaíró pályázatra minden 18 évnél idősebb, de 31. életévét be nem töltött fiatal pályázhat, idén nemcsak felsőoktatási hallgatók, hanem minden érdeklődő jelentkezését várja az intézmény.

A MŰPA a honlapján teszi közzé azoknak a rendezvényeknek a listáját, amelyekre ingyenes jegyeket biztosít a pályázók számára: a műfajilag színes listán egyaránt szerepelnek komolyzenei, jazz-, könnyűzenei és világzenei koncertek, valamint a szervezők idén először újcirkusz előadásokról is várnak kritikai beszámolókat. A Karc-pályázat egészen a 2017/18-as évad végéig tart, az ünnepélyes díjkiosztóra a Budapesti Wagner-napokon kerül sor 2018 júniusában.

Az idei évadban az új vlog kategóriával bővül a Karc-pályázat: 5 percnél nem hosszabb videóblog-pályamunkákat benyújtásával lehet pályázni és a zsűri a vlog-kategóriában különdíjat ad ki. A szakmai zsűri díjai mellett több neves magazin is publikálási lehetőséget biztosít az általuk kiválasztott pályázóknak. A részletes pályázati felhívás idekattintva olvasható. A pályamunkákat a Radnóti Sándor esztéta vezette neves szakemberekből álló zsűri értékeli, melynek további tagjai: Bóka Gábor tanár és zenekritikus; Dömötör Endre, a Recorder Magazin főszerkesztője; Mörk Leonóra, az Elle Magazin szerkesztője; Weyer Balázs, a Hangvető Zenei Társulás társigazgatója és Zipernovszky Kornél újságíró.

A zsűri szakmai díjai, 1. díj: százezer forintértékű MŰPA-utalvány; valamint egy főre szóló, kétnapos külföldi utazás és koncertlátogatás az ECHO (Európai Koncerttermek Szövetsége) egyik intézményében, továbbá a nyertes pályamű a MŰPA Magazinban is megjelenik. 2. díj: százezer forintértékű MŰPA-utalvány, 3. díj: 75 ezer forintértékű MŰPA-utalvány, Közönségdíj: százezer forintértékű MŰPA-utalvány.

MŰPA

A MŰPA Magyarország egyik legismertebb kulturális márkája és egyik legmodernebb kulturális intézménye, mely egyedülálló módon fogja össze a különböző művészeti ágakat: helyet ad komoly- kortárs, könnyű-, jazz- és világzenének, operának, újcirkusznak, táncnak, irodalomnak, filmnek egyaránt. A MŰPÁ-t 2005-ben azért hívták életre, hogy magas színvonalú, minőségi kulturális eseményeket nyújtson széles és igen változatos közönség számára különböző műfajokban. Az intézmény alapvető feladata ? a hazai és európai művészeti hagyományok tiszteletben tartásával ? az új irányok és irányzatok bemutatása és közérthetővé tétele, úgy az ínyenc, mint a szélesebb közönség számára is befogadható, magas szintű élmény megteremtése.

A MŰPA a hazai és nemzetközi élvonalba tartozó művészek előadásain túl új művek létrehozását kezdeményezi és támogatja. Kiemelt szerepet játszik a nemzetközi kulturális kapcsolatok ápolásában, a hazai kulturális célok megvalósításában, illetve a magyar előadóművészek nemzetközi megismertetésében. Tevékenysége nagyban hozzájárul ahhoz, hogy a jövő nemzedékének fiataljai is egyre szélesebb körben váljanak tudatos kultúrafogyasztó felnőttekké. Mindezt inspiráló, párbeszédet generáló, kérdéseket felvető művészeti eseményekkel és szolgáltatásokkal, az élményre, kreativitásra és interakcióra építő újszerű programok bemutatásával teszi.

Szóljon hozzá!