ZETApress

hírportál

Mecénások a Műcsarnokban

Teltház és adakozó kedv övezte az ötödik Mecénás Napot. Idén is számos művészetpártolót vonzott november 26-án az ötödik alkalommal megrendezett Mecénás napi díjátadó gála és árverés a Műcsarnokban.

A Summa Artium hagyományteremtő szándékkal létrehozott kezdeményezésén, amelyet a magyar művészeti mecenatúra legfontosabb eseményének tartanak, több mint háromszázan vettek részt. A kulturális szponzoráció estje hét, a kortárs művészetek támogatásában kiemel-kedő szerepet játszó vállalkozás és magánember számára hozott elismerést, valamint sok százmillió forintértékű támogatást is, nyolc különleges kulturális program megvalósításához. A pénzzel való segítésen kívül a szervező Summa Artium szeretné felhívni a figyelmet arra is, hogy milyen sokféle kulturális kezdeményezés keresi támogatóját.

A Mecénás napi gálán idén is átadták a Summa Artium Díjakat, amelyek a kultúrával és mű-vészetekkel együttműködő, azokat kiemelkedő módon támogató vállalatok és magánszemé-lyek elismerését szolgálják. A Kortárs művészetért kategóriában, a nagyvállalatok különleges művészeti díjában részesült az AEGON Magyarország Zrt., a Kis- és középvállalkozások díját a SYMBOL Bt. vendéglátó ipari egység kapta, a Projekt díjat a MOM Park és a Molnár Ani Galéria együttműködése érdemelte ki, valamint az év Patrónusa díjnak idén két nyertese is akadt, Lakatos György fagottművész és Offenbächer Ferenc műgyűjtó, üzletember. Az idei árverésről és díjazottakról részletesebben a Summa Artium oldalán olvashat.

A 2009-es zsűri tagjai: Szauer Péter, a zsűri elnöke (HVG Zrt, elnök-vezérigazgató), Balaton Anita (Café PR, ügyvezető), Dr. Kádár Gabriella (marketing tanácsadó), Kútvölgyi Pál (Brokernet Holding Zrt, alelnök), Dr. Polgár András (üzletember, alapítványtevő), Szabó Gyula (Ökoszolgálat Alapítvány, igazgató).

A Summa Artium kiemelten közhasznú szervezetet a Soros Alapítvány alapította 2003-ban azzal a céllal, hogy segítse a kultúrára fordított magántámoga-tások növelését. Speciális programokkal és szolgáltatásokkal igyekszik Magyarországon vadonatúj kultúratámogatói mintákat elterjeszteni. Évkönyvet, heti és havi elektronikus hírlevelet ad ki, internetes adatbázist működtet, és eddig közel 300 projekttámogatásban töltött be közvetítői szerepet az üzleti élet és a kulturális szféra között. Régiónkban elsőként lett tagja a brüsszeli központú, a hasonló európai szervezeteket összefogó CEREC-nek.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Mecénásokról még egyszer | ZETApress

Szóljon hozzá!