ZETApress

hírportál

Hadarva írok SMS történetet

Örkény István, amikor a ?60-as évek közepén kitalálta a hadarva írt levelet, eszébe sem juthatott, hogy egy emberöltővel később mindez hétköznapi valóság lesz ? tudtuk meg a Spinóza házban, a délelőtti díjátadón, ahol Lantai József fényképezett.

Nem hadarva beszélő gyerekek, hanem gyorsan, ?karaktereket? spóroló fiatalok, és már egyre többen, felnőttek írnak ?hadarva? telefonjaikon rövid üzeneteket, információkat vagy mesélnek el néhány szóval és egy-két rövidítéssel egymásnak teljes történeteket. Az SMS része életünknek, ahogy az általa életre hívott nyelv is beépült mindennapi nyelvhasználatunkba. Az SMS a nyelvi játékosság, a nyelvi újítás, a nyelv kifejező erejének a legjobb példája. Olyan kihívás, amely egyre gyakrabban és egyre intenzívebben fogja próbára tenni nyelvünket.

A Balassi Intézet a Magyar Nyelv Éve 2009 programsorozat keretében április 24-én jeligés pályázatot hirdetett két kategóriában. Az első kategória az iskolásoknak, (18 éves korig) a második a felnőtt korosztály számára szólt. A pályázat témája: az SMS nyelvén a nyelvi játékosságot, a nyelvi újítást kifejező rövid prózai valamint poétikai alkotások írása volt. A pályaművek terjedelme nem haladhatta meg az ötezer karaktert, ami 8-10 gépelt oldal, és 50-70 SMS terjedelmének felel meg. Ebben a terjedelemben kellett irodalmi művet létrehozni.

Az pályázat beadási határideje szeptember 30-a volt, de a nagy érdeklődésre való tekintettel, egy hónappal meghosszabbítottuk október 30-ra. Az ifjúsági kategóriában 79 pályamű, a felnőtt kategóriában 334 pályamű érkezett. A bírálóbizottság november 12-én ülésezett, aminek eredményeképpen az alábbi döntés született:

Ifjúsági kategóriában: I. díj megosztva két pályamű között nettó 250 ezer forint/pályamű. II. díj megosztva két pályamű között nettó 150 ezer forint/pályamű. III. díj megosztva két pályamű között nettó százezer forint/pályamű.

Felnőtt kategóriában: I. díj megosztva három pályamű között nettó 333 ezer forint/pályamű. II. díj megosztva három pályamű között nettó 233 ezer forint/pályamű. III. díj megosztva három pályamű között nettó 133 ezer forint/pályamű.

A bírálóbizottság tagjai: Dr. Margócsy István, a bizottság elnöke, habilitált egyetemi docens, tanszékvezető Magyar Irodalom- és Kultúratudományi Intézet, XVIII-XIX. századi Magyar Irodalomtörténeti Tanszék, Körösi Zoltán József Attila díjas író és Dr. Balázs Géza nyelvész, tanszékvezető ELTE BTK Mai Magyar Nyelvi Tanszék.

A díjátadón Kerekes Viktória és Konrád Csaba színművészek előadták a felnőtt és az ifjúsági kategória egy-egy harmadik díjas remekét. Az előbbi Dr. Mechler Anna: Tárca a Moszkva téren, míg az utóbbi Éliás Boglárka Anna: Gabriella és Gergely című munkája volt. Mint a budakeszi tanárnő kérdésünkre elmondta, nem magyart, hanem egyházzenét és éneket tanít egy lelkészképző főiskolán és egy budai középiskolában, tehát az SMS-t nem kell oktatnia hallgatóinak. A színművészek sem erre használják a mobiltelefont, így a történetek felolvasása előtt Viki és Csaba hosszasan tanulmányozta a leírt szövegeket.

Szóljon hozzá!