ZETApress

hírportál

26. CAFe holnaptól

Tan Dun, Thomas Quasthoff és 17 napnyi összművészeti feltöltődés ? egy nap múlva kezdődik a CAFe Budapest. Október 6-án pénteken startol a 26. CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál, a régió egyik legfontosabb összművészeti eseménysorozata ? tudatták sajtósaik.

A fesztivál nyitónapjának műfaji gazdasága előrevetíti, hogy milyen sokszínű és különleges programkínálatra számíthat a közönség holnaptól október 22-én vasárnapig. Az Oscar-díjas zeneszerző, Tan Dun koncertjén Bartók műve mellett generációkon át öröklődő titkos dallamok csendülnek fel. A legendás fotográfus Robert Capa képeiből nyíló kiállítás Izraelről mesél. Premiert ünnepel a fesztivál nyitónapján a Katona József Színház és a Hatszín Teátrum, a jazzprogramok sorát Rozsnyói Péter triója nyitja és pénteken frenetikus világzenei koncertekkel indít a Budapest Ritmo is.

A Tigris és sárkány című filmért Oscar-díjjal elismert amerikai?kínai zeneszerzőikon Tan Dun pályája és életútja ? a rizsföldektől New Yorkig és a világ legnagyobb operaházaiig ? filmbe illő. Magyar vonatkozású különlegesség, hogy napjaink egyik legjelentősebb zeneszerzője nem csupán lenyűgözve beszél Bartók Béláról, példaértékűnek is tartja művészetét, így nem meglepő, hogy Bartók-művel lép színpadra első budapesti koncertjén, a fesztivál holnapi nyitó-előadásán a MŰPÁ-ban. A koncerten felcsendülő saját, 2013-ban komponált Nu Shu ? The Secret Songs of Women című műve egy kulturális antropológiai szenzáció ihletése nyomán született. Kína Hunan tartományában ? a zeneszerző szülőhelyén ? ugyanis felfedezték, hogy a nők sok évszázada használnak egy titkos írásjel-rendszert és egy ehhez kapcsolódó, titkos, énekelt nyelvet, melyet generációról generációra féltve őriztek és adtak tovább: anya a lányának, nővér a húgnak. Ebből a páratlan, kincset érő zenei anyagból merített inspirációt Tan Dun a tizenhárom mikrofilmre, hárfára és zenekarra komponált zenemű írásakor. A sztárzeneszerző holnap a Concerto Budapest zenekarral áll a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem színpadára.

A Budapest Jazz Club színpadán holnap a Rozsnyói Péter Trió koncertjével kezdődik a CAFe Budapest gazdag jazzprogramja, melynek egyik legkülönlegesebb eseménye a legendás opera- és dalénekes, Thomas Quasthoff fellépése lesz. ? A lényeg az, hogy valami olyat csináljak, amit eddig még soha! ? vallja a káprázatos hangú bariton, aki ez alkalommal rendkívüli jazzműsorral érkezik Budapestre és a soul, a pop és a blues számára legkedvesebb előadóinak műveiből válogat, a Great American Songbook legnépszerűbb dalaitól George Gershwin és Cole Porter művein át Irving Berlin vagy Jerome Kern kompozícióiig.

Harminc éve született meg a world music kifejezés, ezt az évfordulót és a világzene országhatárokon és kontinenseken átívelő műfaját ünnepli Magyarország legnagyobb világzenei seregszemléje, a Budapest Ritmo közel harminc ország fellépőivel, különleges együttműködésekkel, három napon át: a sort holnap többek között a Söndörgő és az Amsterdam Klezmer Band, Lajkó Félix és a Vołosi, valamint a Mookomba nyitja. Szeptember 26-ai sajtótájékoztatójukról idekattintva olvashatunk.

A fesztivál első napján a fotóművészet és az irodalom is hangsúlyosan jelen lesz: kapcsolódva a CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál idei tematikájához, Capa in Israel címmel nyitja meg új kiállítását a Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ, a Szabó Ervin Könyvtárban pedig a 100 szóban Budapest pályázatra érkezett magával ragadó történetekből nyílik rendhagyó tárlat. A CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál további eseményeiről és részletes programjáról weboldalukon találhatók információk.

CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál

Több mint 100 program számtalan műfajban, közel 40 helyszínen, szerte Budapesten: a régió egyik legfontosabb összművészeti seregszemléje ebben az évben is a kortárs művészet nemzetközi és hazai világsztárjaival, premierekkel és rendhagyó szabadtéri programokkal várja a közönséget. A Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál ? korábban Budapesti Őszi Fesztivál ? az elmúlt 26 évben a térség legfontosabb kortárs művészeti eseménysorozatává vált. Olyan pezsgő, különleges és sokszínű városi fesztivállá, amely együtt gondolkodik Budapest legmeghatározóbb kulturális intézményeivel, és rendhagyó, meglepő helyszíneken, sokszor a város színpaddá alakuló közterein mutatja be a hazai és nemzetközi kulturális szcéna legizgalmasabb, leginspirálóbb alkotóit, figyelemre méltó új kezdeményezéseit és legfrissebb alkotásait.

? A négy évvel ezelőtt választott új fesztiválnév mozaikszó: CAFe, azaz Contemporary Art Festival Budapest. Fontos számunkra, hogy megmutassuk és hangsúlyozzuk, hogy milyen progresszív, olykor provokatív, izgalmas és dinamikus művészeti közegről beszélünk, hogy a kortárs művészet a jelenünk művészete, korunk esszenciája, és annál vonzóbb, minél inkább forrása életünk szellemi pezsgésének. A legnagyobb ereje talán éppen ez: a kortárs alkotók képesek új megvilágításba helyezni mindazt, amit a világról tudunk, érzünk. A fesztivál küldetése, hogy teret adjon mindehhez, és Budapest egyre nagyszerűbb tér ? mondja Káel Csaba, a CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál operatív testületének elnöke, a MŰPA vezérigazgatója.

? A kortárs művészet abból építkezik, ami itt, most, velünk történik. Nem tekinthetünk el a környezettől, amelyben élünk, és amely a világtörténelem során talán még sosem változott ilyen sebességgel, mint manapság. Egyszerre félelmetes és lenyűgöző e változás tanújának, és ha lehet, alkotó kortársának lenni ? fogalmazta meg Bán Teodóra, a Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ ügyvezetője, az operatív testület tagja, kiemelve, hogy a CAFe Budapest programját a régióban évről évre kiemelkedő figyelem övezi a szakma és a közönség részéről is, így a fesztivál sokszínű programjával vonzó kulturális-turisztikai célponttá teszi a magyar fővárost.

Szóljon hozzá!