ZETApress

hírportál

Pannon Park az Állatkertben

AlapkőletevőkMa délután került sor a Fővárosi Állat- és Növénykert legújabb fejlesztési programja, a Pannon Park létesítményeinek alapkő-letételére. Száz éve nem volt ilyen jelentős fejlesztés a városligeti intézményben ? tudtuk meg az ünnepségen.

A megszűnt Vidámpark területén kialakítandó 5 hektáros bemutató komplexum, amelyhez a szabadtéri kifutók mellett egy 1,7 hektáros fedett park, úgynevezett biodóm is tartozik majd, 43,7 milliárd forintból létesül, és várhatóan az évtized végére fog elkészülni. Az ünnepélyes eseményen Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere, Tarlós István főpolgármester és Persányi Miklós, a Fővárosi Állat- és Növénykert főigazgatója méltatta a kivitelezés alatt álló új fejlesztéseket, s az időkapszulát is közösen helyezték el. Az időkapszulába ? a hagyományoknak megfelelően ? egy 2017-es forgalmi érmesor, 3 mai napilap, valamint az eseményen aláírt emléklap került. Botka visszalépett, válságban az MSZP ? láttuk a Magyar Idők címlapján, de Balog Zoltán ellenállt a kísértésnek és nem olvasta fel a tegnapi hírt.

Az emberi erőforrások minisztere elmondta: családbarát környezetet, egyedülálló élményt és XXI. századi kikapcsolódást nyújtó közösségi tér épül a Fővárosi Állat- és Növénykert területén. A 43,7 milliárd forintból épülő komplexum a szabadtéri kifutó mellett egy 1,7 hektáros hipermodern biodómnak és Közép-Európa legnagyobb és legkorszerűbb akváriumának is helyet fog adni. A Pannon Park beépített területeinek mérete mintegy 34 ezer m2 lesz. A miniszter szerint az elmúlt évek kemény munkája Budapest új arculatát kirajzoló nagy ívű terveket és fejlesztéseket, beruházásokat szült. Kiemelte: Budapest olyan európai város, amely képes nagy attrakciókkal Magyarországra vonzani a minőségi szórakozásra vágyókat.

A megszűnt vidámpark egykori területén épülő öt hektáros Pannon Park az állatkert történetének eddigi legnagyobb fejlesztése lesz ? hangsúlyozta Tarlós István főpolgármester, aki szerint a több millió évvel ezelőtti Kárpát-medencei ősvadont bemutató biodóm egyszerre képvisel építészeti, botanikai és zoológiai bravúrt. Az egész évben nyitva tartó, a természeti környezetet látványában és klimatikus viszonyaiban is felidéző, élő, organikus tér jön létre a fedett csarnokban, amelynek hatalmas terében csaknem 1400 fatermetű növény és egy kisebb elefántcsorda is új otthont kap ? mondta. Kitért arra is, hogy a biodóm Budapest termál-hőjét és az esővizet is újra fogja hasznosítani.

A fejlesztéssel a város új zöldterületet is nyer, hiszen a korábbi Vidámpark területének négy hektáros lebetonozott felülete egzotikus növényekkel fog benépesülni. A főpolgármester szerint a Pannon Park is bizonyítja, hogy minden ellenkező hírrel és az esetlegesen valóban létező vitákkal ellentétben a kormány és a városvezetés eredményesen működik együtt. Két helyettese: Bagdy Gábor és Szalay-Bobrovniczky Alexandra is elkísérte a városatyát, míg Karácsony Gergely PM-es zuglói polgármester nem volt az ünneplők között.

Az állatkert történetében eddig három kimagaslóan nagy léptékű fejlesztés valósult meg. Az első az állatkert 1866-as megnyitása, a második pedig az 1909 és 1912 között lezajlott fejlesztés, amikor a főkapu, az elefántház, a pálmaház, a kis- és a nagyszikla is épült. Ebbe a sorba illeszkedik harmadikként a Pannon Park létrehozása ? emelte ki Persányi Miklós miniszteri biztos, az állatkert főigazgatója, aki szerint egyedülálló, egy évszázadban csak egyszer előforduló lehetőség valóra váltását jelenti a Pannon Park építése, amely várhatóan az évtized végéig készül el. A tervek szerint jövő tavasszal nyílik meg új kiállításokkal a kisgyermekes családok állatos élményparkja, a Holnemvolt Vár. Az állatkert elmúlt években kibővült területén emellett 700 férőhelyes parkoló és egy új kiszolgáló zóna is felépül.

Szóljon hozzá!