ZETApress

hírportál

Jó bor, jó egészség!

Magyarország legjobb újborai és kiváló minőségű kézműves sajtjai mutatkoznak be immár hatodik alkalommal a Vajdahunyadvárban a hétvégén ? tudtuk meg sajtótájékoztatójukon, ahol Lantai József járt és fényképezett.

A kétnapos Újbor és Sajt Fesztivál mindkét napon 10-18 óráig színes és látványos programokkal várja a bor és sajtkedvelő közönséget. A rendezvény díszvendégei a bor és a művészet nevében: Papp Norbert festőművész és Magyar Szabolcs mesterszakács ételszobrász.

A látványosnak ígérkező ünnepi szombaton délelőtt 10 órakor lesz. Ekkor érkezik a Vajdahunyadvárba az Újbor futam a kiemelt borvidékekről, Balatoni borrégió, Pannon borrégió, Neszmélyi borvidék. A gépkocsikkal, teheraurókkal érkező csapat, amely 2009. legjobb újborait hozza, a Magyarországi Borrendek sorfala között vonul be, és a köszöntésük után máris megkezdődhet a borok és sajtok kóstolása.

A szombati napon bőséges a programválaszték: Jubiláló borrendek és szakmai szervezetek köszöntése, emléklapok átadása. Borturizmus Börze, ahol megismerhetik Magyarország borvidékeit és pincészeteit szponzori támogatással. Lesz Magyarországi Borrendek Országos Találkozója, valamint a Magyarországi Kádármesterek termékbemutatója és vására és a Magyarországi Újborok felismerő bajnoksága.

A Magyarország 2009 év legjobb újbora és a Magyarország 2009 év sajttermelője díjak átadására is sor kerül. A versenyen csak újborok (2009-es évjárat) vehetek részt, fajtától és minősítéstől függetlenül. Stílszerű volt a versenykiírás mottója: Új bor ? Új generáció. Vasárnap a látogatók által leadott szavazatok alapján az Újbor és sajt-közönségdíjak kiválasztása, valamint 15 órakor Adventi Újbor és Sajtszentelés lesz, míg este 6 órakor az ünnepélyes fesztiválzárásra kerül sor.

A belépőjegyek a helyszínen válthatók kétezer forintért. Ezért az árért mindenki kap egy fesztivál logóval ellátott kóstoló poharat és belépőt a Mezőgazdasági Múzeumba. A sajtok mindegyike a helyszínen nemcsak kóstolható, hanem meg is vásárolható. A hölgy vendégeknek kedvezményes ezerötszáz forintos belépőjegyet biztosítanak a közelgő ünnepek ajándékaként.

Az esemény tájékoztatóján a rendezvény főszervezője Ferenc Vilmos elmondta, hogy annak idején a sajttermelő Kiss Ferenccel álmodtak egy nagyot, hogy létrehozzanak egy igazi sajt és bortermelői fesztivált. Az álom valóra vált, évről évre bővült a résztvevők létszáma, és lám idén a hatodik rendezvényen már megtöltik a Mezőgazdasági Múzeumot. Mint a mesében, mikor a legkisebb elindul szerencsét próbálni, és siker koronázza elhatározásukat. Irány a Vajdahunyadvár, és bátran ajánlhatom, hogy tessék mindenkinek elmerülni az ízek harmóniájában!

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Gondok a bormarketinggel | ZETApress

Szóljon hozzá!