ZETApress

hírportál

Építészek a gyógyulásért

Immár másodszor rendezték meg a Magyar Építőművészek Szövetségének Székházában az Építészek a gyógyulásért 2006 kiállítást. Tizenkét építész iroda több mint ötven pályaművét ? terveit és épület makettjeinek fotóit ? állították ki a tárlókon. Először 2000-ben adtak helyet hasonló műveknek, s azokat később a Műegyetemen és az Egészségügyi Minisztériumban is bemutatták. A mostani munkák is hasonló utat fognak bejárni.

A kiállításon az 1870-es pavilon jellegű kórházmodell helyett napjaink központosított kórházmodelljét figyelhetjük meg. Vitatkozhatunk azon, melyik a jobb és családiasabb, bár a tendencia inkább az utóbbi felé halad.

A gyógyintézetek munkahelyek, szállások, tanintézetek, de gyakran börtönök is egyaránt, mondta el a megnyitón Dr. Reischl Gábor, a szövetség elnöke. A gyógyulásra vágyó emberek örömét elronthatja a szűk mosdó- és vécéhelyiség, a magas küszöb. Erről az akadálymentesítés kapcsán amúgy is sokat hallhatunk. A dolgozóknak is jól kell benne érezniük magukat, nehogy az orvos és nővér épp a munkahelyén betegedjen meg a helytelen építészeti kialakítás miatt.

A miniszter távol maradt

A leírt elveket nem csak itt, de az építészet minden területén be kellene tartanunk. Az építészek tanulhatnának az orvosoktól, de az orvosoknak is egy kicsit építésznek kellene lenniük. Kár, hogy ezt az Egészségügyi Minisztérium illetékesei jelenlétükkel nem tanúsították. A tárcát sajnos senki sem képviselte. Rácz Jenő már csak két napig ügyvezető miniszter, de állítólag utána kórházvezetői ambíciókat dédelget, és leendő intézetében felújításon gondolkodik. S ehhez ugyebár építészek kellenek! Molnár Lajos csak pénteken teszi le a miniszteri esküt, így ő miniszterként még nem jöhetett. Más kérdés, hogy egyelőre a MÁV Kórház főigazgató-főorvosa, s kórházának felújítása is szerepelt a kiállítás képei között.

A megnyitó után két német építész előadását hallgathattuk meg arról, hogy ők hogyan dolgoznak, milyen elveket vallanak a gyógyításért és a betegségek megelőzése terén.

Szóljon hozzá!