ZETApress

hírportál

Jövő kedden Fizess verssel!

Válaszd ki kedvenc Julius Meinl kávédat és fizess érte egy idézettel március 21-én kedden, a Költészet Világnapján! Lelkünk mélyén mindannyiunkban ott rejlik a költő! Engedjük szabadon szárnyalni! ? hallottuk a délelőtti sajtótájékoztatón a Dohány utcai Magvető Caféban. Fotóink Lantai József felvételei.

Egy vers a mai napig feltöltődést, iránymutatást, vagy akár kikapcsolódást nyújthat, főképp akkor, ha egy finom kávé társaságában olvassuk, vagy éppen írjuk. A Költészet Világnapján ? s nem a 133 napos Tanácsköztársaság kikiáltásának 98. évfordulóján! ? a Julius Meinl jóvoltából egy teljes napig minden idézet (legyen az ismert vagy saját) kávéházi fizetőeszközzé válik, így a vendégek kávéjukat egy verssel vagy akár egy idézettel fizethetik ki a kampányhoz csatlakozott éttermekben és kávézókban.

A globális és rendhagyó kezdeményezés mögött, a Julius Meinl, mint a bécsi kávépörkölő és a bécsi kávéházi kultúra nemzetközi nagykövete áll. Hagyományainak megfelelően a céget erős kötelékek fűzik a költészethez, hiszen a bécsi kávéházi kultúra nem csupán egy sajátos életmódot jelent, hanem a művészekre és írókra gyakorolt inspiráló hatása is közismert. Idén harmadik alkalommal csatlakozott Magyarország is a felhíváshoz közel 70 helyszínnel országszerte, köztük több nagy múltú kávéház és cukrászda is. A résztvevő helyszínek idekattintva elérhetők.

? A Julius Meinl Bécsből indult, ahol nagyon büszkék a kávéházi kultúrára. Mit gondol, itthon is van ekkora hagyománya a kávéházi életnek? ? kérdezte a kezdeményezésről Takács Pétert, a Julius Meinl magyarországi ügyvezetőjét Magony Szilvi moderátor.

T.P: A 19. és 20. század pezsgő szellemi és alkotói légkörében híres irodalmárok, költők, festők, tudósok, értékformálók élték mindennapjaikat kávéházakban, Magyarországon ugyanúgy, mint a nyugat-európai nagyvárosokban. Sőt, ezeken a helyeken a legismertebb feltalálóink, művészeink és költőink kaptak ihletet ? gondoljunk csak a legendás nagy kávéházakra, például a Gerbeaudra, a Pilvaxra, a Centralra vagy a New Yorkra, ahol a kávé nemcsak átszőtte a hétköznapokat, de inspirálta is az embereket.

? Mi pontosan e nagyszerű kezdeményezés célja?

T.P: Elsősorban az, hogy minél több ember számára eljuttassuk azt az üzenetet, hogy vannak dolgok, amelyek pénzben nem mérhetők. Fontos, hogy a mai felgyorsult világban, is időt szánjunk magunkra és egymásra, figyeljünk érzéseinkre, hiszen valahol mindenkiben ott rejlik a költő. A Költészet Világnapján arra buzdítjuk a kávészerető közönséget partnereinkkel, hogy egy finom kávé mellett osszák meg velünk kedvenc idézetüket, vagy gondolataikat. Éppen ezért nemcsak nemzetközi, de hazai szinten is törekszünk arra, hogy művészeket, költőket, költészet kedvelő ismert embereket kérjünk meg arra, hogy hirdessék üzenetünket. A Pay with a Poem ? Fizess Verssel-kampány nemzetközi arca Maxime Buchi, a Sang Bleu nevű kultusz magazin és tetováló szalon alapítója és kreatív igazgatója, míg itthon Juhász Anna magyar irodalmár, Nyáry Krisztián író és Weiler Péter kortárs képzőművész állt a kezdeményezés mellé.

? Mit lehet tudni a felhíváshoz csatlakozott helyszínekről?

T.P: Idén, több mint 70 Julius Meinl kávét forgalmazó helyszín csatlakozott felhívásunkhoz országszerte, köztük több nagy múltú kávéházzal és cukrászdával, aminek nagyon örülünk, sőt bízom abban, hogy az évek alatt ez a szám akár több száz is lehet! Amiben csak lehet, igyekszünk a helyszínek segítségére lenni, melyben az egyik legfontosabb, hogy természetesen a Költészet Világnapján a kávét az eseményhez a Julius Meinl biztosítja. A csatlakozott éttermek, illetve kávézók pedig a versekkel, idézetekkel kitöltött cetlikkel tudnak felénk elszámolni. Tehát tényleg megvalósul az a tény, hogy a versek és idézetek egy napra valódi fizetőeszközzé válnak.

? Mit kell tennie annak, aki március 21-én verssel vagy idézettel szeretne fizetni egy kávéért?

T.P: Elsőként találja meg a hozzá legközelebb eső helyszínt, mely csatlakozott a felhíváshoz. A Fizess Verssel-kampányban való részvételt az éttermek és kávézók ajtómatricákkal, plakátokkal, valamint az asztalra kihelyezett cetlikkel és ceruzákkal is jelzik. Ezután nem kell mást tennie, mint kedvenc verssorát leírja a kihelyezett cetlire és a kiválasztott kávéért azzal fizet a pénztárnál.

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=jTQG8MM61ng[/youtube]

A mai sajtótájékoztatón nem kellett vers a kávéért és az aprósüteményért, amit sokan kihasználtak. Jómagam nem kávéztam, csak sütiztem, ám az alábbi förmedvényt mégis elkövettem:

Márciusi múltidéző
Lelkem mélyén énbennem is
ott rejlik a költő
Ezért szárnyal gondolatom
bár sok fenn a felhő
Költészetünk Világnapján
nem politizálok
Rég elfelejtettük a Ta-
nácsköztársaságot!

Szóljon hozzá!