ZETApress

hírportál

Családbarát média

A Média a Családért Alapítvány idén három szakmai díjat is átadott tegnap este a Várkert Bazárban. Ismét átadták a Képmás magazin és a Média a Családért Alapítvány által 2007-ben alapított ötszázezer forinttal járó Családbarát Médiáért-díjat. Fotóink Duba Máté felvételei.

Az elismerést ezúttal Kempf Zita kapta Sosem fértünk bele az űrlapok rubrikáiba ? Négy testvére nevelését vállalta fel a gimnazista lány című, az nlcafe.hu portálon megjelenő írásáért. A díjat dr. Aczél Petra, a Média a Családért Alapítvány kuratóriumi elnöke, a Corvinus Egyetem egyetemi tanára és Juhász Péter Tibor, a Magyar Telecom marketingkommunikációs vezetője (utóbbi J. Péter magánemberként) adta át.

A 10 éves jubileumát ünneplő Családbarát Médiáért-díj mellett a műsoros gálán most először a Média a Családért Alapítvány két tavaly alapított elismerése is gazdára talált. Az egyik a határon túli magyar területekre is kiterjesztett Külhoni Családbarát Médiáért-díj ? ezt Balázs Katalin: Ahol hat szempár a fényforrás című cikke nyerte el, amely a Gyergyói Hírlapban látott napvilágot. A díjat Csinta Samu erdélyi újságíró, közíró, a külhoni zsűri zsűrielnöke adta át. A másik az EMMI által támogatott Média a Nemzedékekért-díj, amely ezúttal az idősek médiában való megjelenésére fókuszált. Utóbbit az MR1 Kossuth Rádió Keresztes Ilona által szerkesztett Vendég a háznál című műsora kapta a Nagyszülő kerestetik című adásáért.

Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának család-, ifjúság- és nemzetközi ügyekért felelős államtitkára adta át az újonnan alapított díjat. A díjjal kapcsolatban kiemelte, hogy a családbarát média és gondolkodás hitet, erőt, megerősítést és visszaigazolást ad arról, hogy a család olyan erőforrás, amelyre hosszú távon is lehet támaszkodni. Köszönet jár a jelölteknek és minden családbarát módon író sajtómunkásnak azért, hogy hangot adnak ennek a megközelítésnek ? mondta. Az alapítvány kiemelten fontosnak tartja a díj kiírásában szereplő témát, ezért kutatást indított Időskép a médiában címmel, amelyet a Budapesti Corvinus Egyetemen végeznek dr. Aczél Petra egyetemi tanár vezetésével.

Emellett idén is átadtak két különdíjat. Az EMMI által támogatott elismerést dr. Polgár Patrícia kapta Pár dolgot Ön is tehet, hogy ne fogyjon a magyar! című, a Divany.hu portálon írásáért, a NOE különdíját pedig Kun Gabi: Három gyerekkel igazából könnyebb az élet, mint eggyel című, az nlcafe.hu portálon megjelent cikkéért. A Családbarát Médiáért-díj és a Média Nemzedékekért-díj közönségdíjast is avatott. A tavaly decemberben, illetve ez év januárban zajló internetes szavazás eredményeképpen az előbbi közönségdíjasa Petrás Lilla (Háziasszonyként töltött évem megaláztatásai ? she.hu), az utóbbié pedig Stenszky Cecília (Óda a nagyiról ? drot.eu) lett.

Az ünnepélyes díjátadó kiemelt vendége volt Lévai Anikó, a Családbarát Médiáért-díj fővédnöke, aki megfogalmazta: a jelöltek felismerték, hogy a család nagyon fontos, az emberi társadalom alapegysége, erősítendő, gyarapítandó közösség, támogatásában pedig a sajtónak is nagy a felelőssége. A díjátadó gála műsorvezetője Berecz István volt, mesét mondott édesapja Berecz András, a zenei hátteret a Kolozsvárról érkezett Tokos Zenekar biztosította, valamint fellépett Kokas Katalin hegedűművész férjével, Kelemen Barnabás hegedűművésszel és 8 éves kisfiukkal, Gáspárral. Az akkor még 7 éves Gáspár az édesanyjával már 2015. április 11-én is hegedült a megújult Gát utcai József Attila Emlékhely átadásán. (Nagyapja Kokas Ferenc oboaművész, a Ferencvárosi Ádám Jenő Zeneiskola igazgatója.)

A Várkert Bazár előterében Páczai Tamásnak, a Képmás képszerkesztőjének erdélyi fotói voltak kiállítva, amelyekből hármat az est végén tombolán kisoroltak. A tombolákat jótékonysági célból, 3000 forintos egységáron lehetett megvásárolni. A befolyt összeget (184 ezer forintot) a Magyar Református Egyház Bethesda Gyermekkórházának adják át, akik egy Lifepak életmentő készüléket szeretnének vásárolni, amellyel azonnal meg lehet szüntetni egyes veszélyes, kóros szívritmusokat.

Szóljon hozzá!