ZETApress

hírportál

KREA a múzeumban

A KREA Kortárs Művészeti Iskola és az Iparművészeti Múzeum bemutatja a Kortárs Emlékszobákat. A nyári Múzeumok Éjszakája sikerén felbuzdulva idén először ősszel is közös rendezvénysorozatra invitálják a kultúrára éhes látogatókat a múzeumok ? tudtuk meg Lantai Józseftől.

A KREA Kortárs Művészeti Iskola a júniusi eseményen nagyszabású divatbemutatóval vett részt a Szépművészeti Múzeumban, a most november 14-én megrendezendő Múzeumok Őszi Éjszakáján pedig a hallgatók különleges enteriőröket installálnak az Iparművészeti Múzeumban és megnyílik az iskola utóbbi pár évének legkiemelkedőbb divattervező és stylist fotóiból válogatott kiállítása.

A Múzeumok Őszi Éjszakáján az Iparművészeti Múzeum a társművészetekre, azon belül is az irodalomra koncentrál. A program kialakításához olyan kortárs jelenségeket kerestek, amelyek meghatározzák hétköznapjaink kulturális környezetét. Megpróbáltak párhuzamot vonni a költészet, mint szellemi tevékenység, és ennek audio formája, a versmondás és a vizuális környezet között. Így jutottak el az emlékszoba jelenségéhez, ahhoz az enteriőrhöz, amely egy-egy művész munkásságát hivatott bemutatni.

Azonban a Kreás diákok által az Iparművészeti Múzeumban berendezett tárlat nem hasonlít a szokványos értelemben vett emlékházak kiállításaira, mert az irodalom tágabb művészeti környezetet teremt, amelyben meg tud jelenni a képzőművészet, az iparművészet, a különböző stílusok, divatirányzatok és használati tárgyak. A hallgatók az ?irodalmi styling? keretében olyan emlékszoba-enteriőröket alakítottak ki, amely az író/költő egy-egy konkrét művét, vagy általánosságban jellemző írói stílusát vette alapul.

November 14-én az Iparművészeti Múzeumba érkező látogatók részt vehetnek a hallgatók és a szerzők közös tárlatvezetésén, ahol igyekeznek rávilágítani a lírai én és a valódi személyiség, a képi megjelenés és a szövegvilág közötti kapcsolatra. Este fél 7-től fél 8-ig Tóth Krisztina és Hazai Attila, 9 és 10 óra között pedig Szabó T. Anna és Lackfi János beszélget a diákokkal a berendezett enteriőrökben. A kortárs emlékszoba enteriőrök kizárólag ezen az éjszakán lesznek láthatók. A kiállításhoz kapcsolódóan 10 órakor kezdődik az Irodalmi Karaoke program, ahol kortárs költők verseit lehet elszavalni vetített szöveg alapján.

A KREA Kortárs Művészeti Iskola 1995 óta nyújt magas szakmai színvonalú, államilag elismert közép- és felsőszintű művészeti képzést. A magániskolát azért alapították, hogy a hazai művészeti életben hiánypótló, szakmailag színvonalas, szellemiségében kortárs, újító, és designközpontú képzést nyújtsanak a fiatal magyar nemzedéknek. Képzési filozófiájuk középpontjában a kortárs szellemiségű művészképzés és a professzionális szakemberképzés áll. Hallgatóik, alkotói munkájuk által legitimálják a kortárs képző- és alkalmazott művészet kulcsfontosságú szerepét a mai világban.

Az oktatás művészi és szakmai színvonala olyan magas minőségi igényt közvetít a hallgatóknak, ami által a képzés végére egyedi tervezői látásmóddal bíró, kreatív szakemberekké, trendszetterekké válhatnak.

A KREA Kortárs Művészeti Iskola rendszeresen rendez kiállításokat, szakmai beszélgetéseket, előadásokat, szimpóziumokat iskolán belül és külső helyszíneken, emellett évente egyszer nyilvános jótékonysági árverést szervez valamely közhasznú alapítvány számára.

Ugyancsak a Múzeumok Őszi Éjszakáján nyílik a KREA Kortárs Művészeti Iskola utóbbi pár évének legkiemelkedőbb divattervező és stylist fotóiból válogatott kiállítása, amely 2009. november 29.-ig tekinthető meg. A program a Múzeumok Őszi Éjszakája eseménysorozat hivatalos része.

Szóljon hozzá!