ZETApress

hírportál

Újbor és libator

Fesztivál a skanzenbenSzent Márton Újborfesztivál és Libator van ma és holnap a Skanzenben, a szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeumban, melynek társrendezője a Magyar Szőlő- és Borkultúra Nonprofit Kft.

Márton-napon országszerte lakomákat rendeztek, hogy egész esztendőben bőven ehessenek, ihassanak. Úgy tartották, minél többet isznak, annál több erőt és egészséget isznak magukba. Ilyenkor szokás levágni a tömött libát is, és a sült liba csontjából az időjárást jósolták meg: ha a liba csontja fehér és hosszú, akkor havas lesz a tél, ha viszont barna és rövid, akkor sáros.

November 7-én és 8-án az ország számos múzeumában és tájházában rendeznek Márton napi rendezvényeket. A szentendrei Skanzenben is ezen a hétvégén tartják a Szent Márton Újborfesztivált és Libatort, amikor felelevenednek a hagyományos néprajzi szokások, de a modern gasztronómia csodáinak is áldozni lehet.

Gasztronómia és hagyományok

A fesztiválra neves magyar borászok hozzák el zamatos újboraikat, hogy a nagyközönség is megkóstolhassa az idei évjárat jellegzetes ízvilágát. Összesen 13 kiállító mutatja be újborát. Az újborok mellett rengeteg finomság vár a vendégekre. A múzeumban működő Jászárokszállás Fogadó egy szombat esti exkluzív gálavacsorával várja a vendégeket, de Bede Róbert konyhafőnök ?kifőzdéjében? is ízletes falatokat lehet majd kóstolni. A Márton napi Libato(u)r keretében meghirdetett receptverseny győztes étkeit ő készíti el mindenki szeme láttára. De kóstolható természetesen a sült libacomb és sült tök, lúdkása és sokféle rétes is.

A rendezvény helyszínéül szolgáló két múzeumi tájegységben a gyerekeknek kedveznek a színes programok: vidám tollfosztó, krumpli-puska és lampionkészítés, töklámpa faragás, gyertyamártás mézeskalács készítés. Az elkészült világítótestekkel mindkét nap a 16 órakor kezdődő Márton napi felvonuláshoz lehet csatlakozni. A szombati vidám zenés felvonulást a Szeredi család vezette, míg a vasárnapi díszes Márton-napi felvonulás élén a Lajta Néptánc Egyesület céhes legényei állnak.

Idén viszont a felnőttek sem maradnak játék nélkül. Bárki tesztelheti szőlészeti-borászati tudását a bortotóban, melynek feladatait a Magyar Szőlő- és Borkultúra Nonprofit Kft. állította össze, illetve kipróbálhatja a lopózást is. Borkalandozások címmel workshop jellegű programban Zilai Zoltán nemzetközi borbírával lehet beszélgetni az újborról, annak készítéséről és egyéb érdekességekről.

Tegnap színpadra lépett a Buda Folk Band, ma pedig a népszerű Vujicsics Együttes az Opanke Szerb Hagyományőrző Együttes közreműködésével ad koncertet illetve táncházzal zárja a napot a múzeumi nagyréten. A fesztiválsátorban látható Lúdas Matyi, a Gyászliba Galibája, s a jó hangulatról Bödőcs Tibor humorista gondoskodik.

Szóljon hozzá!